TÜİK’in yaptığı da şarlatanlık mı ?

TÜİK’in yaptığı da şarlatanlık mı ?

 

Bu kentte yaşayanlar, riskini küçümsese de, kanser hastalığına yakalanmak konusunda istikrarlı adımlarla yürüyor.

Yapılan bilimsel çalışmaları ‘şarlatanlık’ olarak adlandıran AKP zihniyeti, çalışmaya halk sağlığı açısından önem veren ve bilim insanlığının sorumluluğu gereği uyarıda bulunan insanlara da ‘şarlatan’ dedi.

Ama, tüm bu saldırılar, gerçekleri gizlemeye yetmedi…

Kent nüfusunun kaçta kaçının risk altında olduğunu Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) rakamları ortaya koyuyor.

Amacım, toplumu paniğe sevk etmek değil. Ama, bir gerçeğin altını artık daha kalınca çizmektir. İlgili ve yetkililer, ‘sorumsuzca hareket edip’ toplumu daha fazla yanıltıcı beyanlar vermekten uzak durmalıdır. Alınabilecek önlemler için gecikmeli de olsa adım atılmalıdır.

Dedim ya, TÜİK’in verilerine yansımış. Sık sık Dilovası’ndaki kanser vakalarıyla gündeme gelen ilimizdeki her dört ölümden birinin kanser nedeniyle meydana geldiği ortaya çıktı.

2013 yılı verilerine bakıldığında, ölümlerin birinci nedeni yüzde 34 ile dolaşım sistemi hastalıkları. Ama, ardından hemen kanserden dolayı ölümler geliyor. Bu hastalık başlığı altındaki ölüm oranı ise yüzde 25,6 olmuş.

Yani, 4 kişiden 1’i kanser vakaları dolayısıyla yaşamını yitiriyor.

Şimdi, gelelim ‘şarlatan’ ve ‘şarlatanlık’ meselesine…

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Dilovası civarından ekibiyle birlikte yaptığı çalışmanın sonuçlarını açıklarken rastlanan kanser vakalarının oranını açıklayıp gerekli önlemlerin alınmasını isteyince, gücü kendinden menkul Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, bilimden ve nezaketten uzak bir dille kendisine ‘şarlatan’ benzetmesi yapmış, bilimsel çalışmayı ve sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmasını da ‘şarlatanlık’ olarak nitelendirmişti.

Bu gerçeğe işaret edilmesi, AKP zihniyetini rahatsız ediyordu. O nedenle, çalışmanın kendisi ve çalışmayı yürütenler kamuoyu önünde itibarsızlaştırma operasyonu ile karşı karşıya kalıyordu.

AKP kadroları, söz konusu çalışmayı ‘şarlatanlık’ olarak tanımlıyor ve böyle bir algı yaratmak için bütün propaganda araçlarını kullanıyor.

İyi de, TÜİK’de mi şarlatanlık yapıyor ?

Yoksa, daha önce araştırma yapanlar ile TÜİK bilimin gereğini yapıyor da, halkından gerçekleri gizleme becerisi tartışılmayacak düzeyde olan AKP kadroları mı ‘şarlatanlık’ yapıyor.

Bu arada, yıllarca havası kirletilen kentte solunum sistemi hastalıkları nedeniyle yaşanan ölümlerin oranı yüzde 8,8’e varmış.

Bu oran da az değil…

 

Halk olarak hangi yolda yürüyeceğimize karar vermeliyiz. ‘Şarlatan’ suçlamasıyla algı yaratmaya çalışanların mı, yoksa bilimsel çalışmalarıyla sorumluluğunu yerine getirip ‘gerçek şarlatanları’ tarihin yargılamasına bırakanların mı ?

Bu yazı toplam 81 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi