TÜBİTAK beyin göçünde makûs talihi değiştirdi

TÜBİTAK beyin göçünde makûs talihi değiştirdi

 TÜBİTAK'ın '2232 Yurda Dönüş Araştırma Bursu" sayesinde tersine beyin göçü 5 kat arttı. Proje ile araştırmacılara 3 bin 250 lira burs veriliyor,...

 

TÜBİTAK'ın '2232 Yurda Dönüş Araştırma Bursu" sayesinde tersine beyin göçü 5 kat arttı. Proje ile araştırmacılara 3 bin 250 lira burs veriliyor, yol masrafı ve sigortası karşılanıyor. Ayrıca özel sektörde veya üniversitelerde çalışmasına da imkân tanınıyor.

 

TÜBİTAK yurtdışına giden araştırmacılara Türkiye ’ye dönmeleri için hem burs programı sağlayıp hem de firmalarda çalışmanın yolunu açınca, başvurular geçen yıla göre 5 kat arttı. TÜBİTAK’ın “2232 Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı” ile Türkiye’ye dönen araştırmacılara 2 yıl boyunca aylık 3 bin 250 lira burs veriliyor. Ayrıca dönüş yaptıklarında herhangi bir kurumda çalışmaya başlayan araştırmacılar aynı bursu almaya devam ediyor. Türkiye’de yürütecekleri araştırmalar için de 25 bin lira destek alabiliyorlar. Araştırmacıların TÜBİTAK’ın diğer destek programlarına başvuru yapabilmelerine de imkân tanınıyor. Bunun yanında Türkiye’ye dönüş yol masrafları ile bursiyerlik süresince sağlık sigortası giderleri de yine TÜBİTAK tarafından karşılanıyor.

YÜZDE 75’İ
ABD ’DEN

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yurtdışında yaşayan Türk araştırmacıların Türkiye’ye geri dönmesi için TÜBİTAK tarafından başlatılan burs programının büyük ilgi gördüğünü belirterek, 2013 yılında 117 araştırmacının Türkiye’ye geri dönmek için başvuruda bulunduğunu açıkladı. Ergün, TÜBİTAK’ın 2232 Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı’nda revizyon yapılması ve tanıtım faaliyetlerinin arttırılması ile başvuru sayısının bir önceki yıla oranla 5 kat arttığını açıkladı. Ergün, 2013 yılında şu ana kadar Türkiye’ye dönüş yapmak için 117 Türk araştırmacının başvuru yaptığını bildirdi. Başvurulardan 74’ünün desteklenerek araştırmacıların dönüşünün sağlandığını kaydeden Ergün, 31 başvurunun değerlendirmesinin de devam ettiğini anlattı. Ergün, şöyle konuştu: “Başvuruların yüzde 75’i Amerika Birleşik Devletleri’nden geldi. Başvuru sayısına göre ülkelerin dağılımı şöyle: Almanya, Kanada, Avusturya, İngiltere, İtalya, Avustralya, Japonya, Çin, Güney Kore, Danimarka, Hollanda, İspanya, İsrail ve Bosna Hersek.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.