TMMOB düşmanlığı

TMMOB düşmanlığı

 

AKP, iktidara geldiği 3 Kasım 2002’den beri güçlü yapısıyla toplumda prestij kazanmış, emekten yana duruşuyla on yıllara damgasını vurup simgeleşmiş olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile benzeri meslek odalarını etkisizleştirmek için çok sayıda deneme yaptı.

Öncekilerden pek sonuç alamadı belki ama TMMOB’yi mali kaynaklar açısından sıkıştırıcı ilk adımları 2-3 yıl önce attı. Şimdi de, Uluslararası İş Gücü Kanunu Tasarısı’nı hızlı bir şekilde Meclis gündemine soktu.

TMMOB ve bağlı odalar, ilk refleks olarak lisans yönetimine dayalı meslek alanları ile TMMOB yasasındaki uluslararası iş gücü kanun tasarısının geri çekilmesini istedi.

Birlik üyelerinin tepki açıklamasında, "Kendi ülkemizde mülteci olmayacak, mesleğimiz ve yasamıza sahip çıkacağız" denildi.

1938 tarihli 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun, 1954 tarihli 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu ve Anayasa’nın 135. maddesi hakkında kamuoyuna genel bilgi veren TMMOB üyeleri ve yöneticileri, görüşlerini şöyle özetledi:

"Bakanlar Kurulu’nun 22 Haziran 2016 tarihli kararı üzerine Başbakan imzalı olarak 23 Haziran 2016’da TBMM Başkanlığı’na iletilen Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı, 28 Haziran 2016’da da ilgili Meclis komisyonunda jet hızıyla aynen onaylamıştır. Tamamen uluslararası sermaye ve yerli işbirlikçileri lehine olan tasarı, ülkemiz ve birçok akademik meslek disiplini ile birlikte yerli mühendis, mimar, şehir planlamacıları aleyhine birçok olumsuzluğu içermekte, TMMOB Yasası’nda değişiklik yapılması öngörülmektedir. Tasarının yasalaşması durumunda, yabancı sermaye lehine yapılan önceki bütün yasaların mantığı doğrultusunda bir düzenleme daha yapılmış olacaktır. Ülkemiz mühendis, mimar, şehir planlamacıları, kendi ülkelerinde mülteci ve ikinci derecede ucuz bir işgücü konumuna düşürülecektir. Yabancıya bağımsız çalışma izni verilecek, yurttaşlarımızın serbest çalışma hakkı ellerinden alınarak yabancıların yanında düşük ücretli çalışan konumuna getirilecektir. Rekabet ve haksız rekabet, yabancı çalışanlar lehine olacaktır. Mühendis, mimar, şehir planlamacısı işsizliği artacaktır. Akademik ve mesleki yeterliliğini kanıtlamayan, diploma denkliği aranmayan yabancı çalışanlar 'nitelikli işgücü' sayılacak, kanıtlayan yurttaşlarımız ise 'ara eleman' konumuna indirgenecektir. Başka ülkelerin teknik elemanları hiçbir denetim ve kontrole tabi olmaksızın 'beyana dayalı' olarak ülkemizde meslek icra edeceklerdir.Yabancı çalışanlar ülkemize gelmeden, uzaktan ve vergi ödemeksizin çalışabilecek; ülkeye gelenler ise çalışma ve ikamet izni almaktan muaf tutulacaktır. Uluslararası hukukta yer alan 'karşılılık ilkesi' uluslararası sermaye güçleri lehine yok hükmünde sayılacaktır. Siyasi iktidar bu tasarı ile 1938 ve 1954’te o dönemin parlamenterlerinin ortak iradesi ile çıkarılmış ve bu coğrafyanın çalışanlarının hak, hukuk ve çalışma özgürlüklerini güvence altına alan bir çerçeveyi adım adım yok etmektedir.’’

Bu açıklamada da ifade edildiği üzere, AKP hükümetinin bu yeni düzenleme ısrarı TMMOB düşmanlığında son perde oyunudur. AKP kadrolarının yüreğinde milyonda bir yurtseverlik hissi kaldıysa yabancı mühendis mimarlardan istenecek koşulları ortadan kaldırmaktan vazgeçilmesini sağlamalılar.

Ülkemiz mühendis ve mimarlarında aranan koşullar yabancı mühendis-mimarlardan da istenecek biçimde düzenlenmelidir.

TMMOB ve bağlı odaları, kamu yararını sağlayıcı düzenlemeleri yapan ve her aşamada başvurulacak bir kurum olarak değerlendirilmelidir.

Sonuç olarak, çevreden inşaata, gıdadan kimyaya, madencilik-enerjiden sanayi ve ekonominin bütününe ilişkin meslek-uzmanlık alanları bulunan TMMOB ile bağlı odalarının yetkilerini, ülkemiz ve mühendislik-mimarlık birikimimiz aleyhine yeniden düzenlemeyi öngören tasarı yukarıda sıraladığım nedenlerden dolayı Meclis gündeminden derhal çekilmelidir.

Bu yazıyı, TMMOB’nin açıklamasının son bölümüyle tamamlamak doğru olacak. Diyorlar ki;

‘’Bilinmelidir ki, kendi ülkesinde yabancı konumuna getirilen mühendis, mimar ve şehir planlamacıları, yurttaşlık ve meslek haklarını elinden almak isteyenlere 'dur!' diyecektir. Mühendisini, mimarını, şehir plancısını gözden çıkaranlar bilmeliler ki, bu ülkenin mühendis, mimar, şehir planlamacıları da kendilerini gözden çıkaracaktır.’’

Haksızlar mı ?

Benden söylemesi, dediklerini yaparlar, bilirim…

 

 

Bu yazı toplam 57 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi