Termal Darıca’yı “yeni” projeyle zorluyor

Termal Darıca’yı “yeni” projeyle zorluyor

Termal Grup’un geçen dönem CHP’nin konuyu yargıya taşıması sonrası yürütmeyi durdurma kararı alınan projesi “yenilendi.” CHP’nin uyarılarına ve yoğun muhalefetine karşın oy çokluğuyla, mecliste yine oylandı.

31 Mart yerel seçimlerinde belediye başkanının değiştiği ancak partisinin yine AKP olduğu Darıca Belediyesi’nin meclisinde, Termal Grup’un geçen dönem CHP’nin yargıya taşıdığı ve yürütmeyi durdurma kararı alınan projesi, Darıca Belediye Meclisi’ne yenilenerek geldi. Yine CHP’nin muhalefetine karşın AKP ve Cumhur İttifakı bileşeni MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla, oy çokluğu ile geçti. CHP’nin konuyu yine yargıya taşıyacağı sanılıyor.
AKILLA OYNUYORLAR!
Darıca Belediye Meclisi’nde haziran ayı olağan toplantısı Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık başkanlığında gerçekleşirken en önemli gündem maddesi, Termal Grup’un yenilenen projesinin onayı oldu. 
CHP Grubu adına söz alan İmar Komisyonu Başkan Yardımcısı Aydın Işık projeyi, “Darıca halkına ihanet” ve tekrar gündeme getirilmesinin, “İnsanların akıllarıyla oynamak, Türkiye’nin en iyi üniversite hocalarını ve yargıyı ayak oyunlarıyla aldatmaya çalışmak” diye tanımladı.
RANT SAĞLANIYOR
Toplamda 357 bin 500 metrekare olması gerekirken yeni plan tadilatı ile 576 bin metrekare inşaat alanına ulaşan projenin sosyal donatı alanlarıyla 631 bin 560 metrekareye ulaştığını kaydeden Işık, “Bu Termal Grup’a rant sağlamak değil de nedir? Bu kolaylık bundan önce hiçbir parsele, bölgeye sağlanmadı. Ancak bundan sonra plan tadilatı sunacak herkese bu ayrıcalıkları tanıyacak mısınız?” diye sordu. Işık ayrıca özetle şunları söyledi:
ÇİFTE STANDART
“Plan tadilatını yapan şahıs bile belli değilken, gizli tutulurken, bu ayrıcalıklara sahip olmak için vatandaşın arkasında nasıl bir güç olmalı? Serbest bırakılan kat yüksekliği ve yapısal şekli bölgenin dokusunu, silüetini, rüzgar ve güneşin geliş yönlerini tamamıyla bozacak şekildedir. Özel okul, özel sağlık alanı ile bu plan tadilatı kamu yararına değil, Anayasa’nın eşitlik ilkesine değil tamamıyla Termal Grup’un rant tadilatına hizmet eder hale gelmiştir.
Aynı bölgede yıllarca 0.40 ile 1.20 arası emsal verilirken bu firmaya 1.90 emsal veriyoruz. Vatandaş, ‘Bu çifte standart niye?’ demeyecek mi?”
ARSA TAKASI 
Yine aynı proje kapsamında belediyeye ait 8 bin 978 metrekare büyüklüğünde bir parselin, spor salonu veya benzeri bir kamu yatırımı karşılığında takasının söz konusu olduğunu kaydeden Işık, takas edilecek arsalardaki değer farkından ötürü belediyenin büyük kaybı olduğunu öne sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Dikey mimariye karşıyız’ sözünü hatırlatıp deprem riskini de konu eden Işık, “Önümüze gelen plan tadilatı tamamıyla rant kokuyor, neresinden tutarsak elimizde kalıyor” dedi. Araç yoğunluğunun artmasına karşın caddelerin daralmasının ayrı bir tezatlık olduğunu kaydeden Işık, ayrıca sadece yüksek gelir grubunun ikamet edebileceği projenin halkı ayrıştıracağını öne sürüp sözlerini, “Merak ettiğimiz konu; firma bu güveni Darıca Belediyesi’nden mi alıyor yoksa sizin de mi üstünüzdeki yerlerden garanti alıyor?” diye tamamladı.
TALİMATI HALKTAN ALDIK 
Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık talimatı sadece Darıca Halkı’ndan aldıklarını belirtip proje kapsamında arsa takasının sadece söylenti olduğunu, kağıt üzerinde alınan hiçbir karar olunmadığını belirtip ayrıca Bayramoğlu – Tuzla bağlantı yolunun bu projenin tam göbeğinden geçeceğini; etrafı duvarla çevrili Darıca ve Darıcalı’dan kopuk bir yapıya kendilerinin göz yummasının da söz konusu olmadığını kaydetti.
EMSAL ARTTI ÇÜNKÜ..
İmar Komisyonu Başkanı AKP Meclis Üyesi Abdullatif Özkan ise emsaldeki yüksekliğin arsanın büyüklüğünden kaynaklı olduğunu, arsalar büyüdükçe emsalin arttığını belirtip CHP’li Kartal Belediyesi’nin projelerinden örnek verdi. Yine proje kapsamında 41 değil 32 veya 34 katlı tek bir bina yer alacağını kaydeden Özkan diğer binaların 10-12 kat aralığında, hepsinin denizi görecek şekilde tasarlandığını kaydetti. 54 bin metrekare yeşil alanın Darıca Belediyesi’ne bırakılacağını, araç yoğunluğunun söylendiği gibi 15 bin değil 2-3 bin ile kısıtlı kalacağını belirtti.
Gerek AKP gerek CHP’den diğer meclis üyelerinin de tartışmaya katıldığı gündem maddesi, uzun süreli tartışmaların ardından oy çokluğuyla kabul edildi.
Gündemin ilk maddesinde SEDAŞ’ın ilçe genelindeki trafolarına dair düzenleme, komisyondan geldiği şekliyle oy birliğiyle kabul edildi. İkinci maddede yer alan, imar komisyonunda görüşülen imar değişikliği taleplerine dair süre uzatımı oy birliğiyle kabul edildi.
KOÇAK’A 5 CUMHURİYET ALTINI 
Ek önergeler kapsamında bilek güreşinde Avrupa şampiyonluğu edinen Darıcalı Oğuzhan Koçak’a sporu teşvik kapsamında 5 Cumhuriyet altını verilmesi oy birliğiyle kabul edildi. Darıca’daki engellilerin araçlarının bozulması halinde belediye garajında tamir bakımının yapılmasına karşın önerge ise Plan Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Darıca Belediyesi yeni bir temizlik ihalesine hazırlanırken bu seferki ihalenin 33 ay süreli olmasına ilişkin önerge de oy birliğiyle kabul edildi.
BALIKÇI BARINAĞI
Belediye meclis toplantısında CHP Meclis Üyesi Selim Özcan, balıkçı barınağının akıbetine ilişkin önergesinde sorularına yazılı yanıt istedi. Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık balıkçı barınağının yargı sürecinde bir “girdap”ta olduğunu belirtip yargı sürecinin sona ermesinin ardından gerekli düzenlemelerin yapılacağını söyledi.
ASFALT ÇÖKTÜ 
CHP’li meclis üyesi Erol Ada da Battal Gazi, Rauf Orbay ve Tuzla Caddeleri’nde 2018 yılının mayıs ile eylül ayları arasında yapılan asfaltın iş bitiminden yaklaşık üç ay sonra çöktüğünü belirtip sözleşme şartları doğrultusunda aslına uygun şekilde yeniden asfaltlanmasını talep etti. Konuya dair sözlü ya da yazılı yanıt verilmesini istedi.
RAMAZAN ERZAKI 
Erol Ada meclis toplantısının sonlarında yine söz alarak Ramazan ayı içinde, Piri Reis Mahallesi’nde kendilerinin isimlerini verdiği ailelerinin bir çoğuna erzak yardımının gitmediğini belirtirken Muzaffer Bıyık bu konuda artniyet ve ayrımın söz konusu olmadığını kaydetti.
MAZOT HIRSIZLIĞI İDDİASI 
Erol Ada, Darıca Belediyesi Garajı’nda yaşandığı öne sürülen mazot hırsızlığını da Bıyık’a sordu. Başkan Muzaffer Bıyık vakaya dair yaptıkları araştırma ve kayıt incelemelerinde böylesi bir vakaya rastlamadıklarını belirtip, “Ancak öyle bir sistem kuracağız ki, bu tür konular dedikodu olarak bile gündeme gelmeyecek” dedi.
Belediye meclis toplantısını CHP Darıca İlçe Başkanı Gürer Yıldırım ve ilçe yönetim kurulu üyeleri de takip etti.
Temmuz ayı toplantısının 04 Temmuz Perşembe günü saat 15.00’te gerçekleştirilmesi kararıyla, toplantı sona erdi.   

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.