Temmuz ayında 195 işçi yaşamını yitirdi

Temmuz ayında 195 işçi yaşamını yitirdi

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu tarafından yapılan açıklamada Temmuz ayında 195 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtildi.

manset-003.jpg

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu önceki gün bir basın toplantısı düzenledi. Oda lokalinde düzenlenen basın toplantısında İSİG Meclisinin Temmuz ayında yaşanan iş cinayetlerine ilişkin yayınladığı veriler kamuoyuna paylaşıldı. Ocak ayında en az 144, Şubat ayında en az 128, Mart ayında en az 129, Nisan ayında en az 188, Mayıs ayında en az 169, Haziran ayında en az 150 işçi ve Temmuz ayında en az 195 olmak üzere; Türkiye’de 2018 yılının ilk yedi ayında en az bin 103 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini belirtildi. Yapılan açıklamanın devamında ise, Temmuz ayından yaşamını yitiren 195 işçinin 156’sı ücretli, 39’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor.

55 ŞEHİRDE İŞ CİNAYETİ GERÇEKLEŞTİ

Ölenlerin 8’i kadın işçi, 187’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, inşaat, enerji ve sağlık işkollarında gerçekleşti. 3’ü 14 yaş ve altında olmak üzere 7 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, gıda ve inşaat işkollarında gerçekleşti. 16 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, metal, enerji ve gıda işkollarında gerçekleşti. Gerçekleşen iş cinayetlerinin yüzde 29’u inşaatta ama sadece ücretliler açısından baktığımızda bu oran yüzde 38’e çıkıyor. Tarımda ölenlerin ise en az yüzde 40’ı ücretli. Temmuz’da Türkiye’nin 55 şehrinde ve yurtdışında üç ülkede iş cinayeti gerçekleştiğini tespit edildi. En çok iş cinayeti İstanbul, Antalya, Kocaeli, Adana, Ankara, Denizli, Aydın, Düzce, Mersin, Samsun, Şanlıurfa ve Tekirdağ’da yaşandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.