Taşocakları hem korku hem de kirlilik saçıyor

Taşocakları hem korku hem de kirlilik saçıyor

**Gebze Kirazpınar Mahallesi’ndeki konutlarda yaşayan vatandaşlar taşocaklarının 7 gün 24 saat boyunca çalıştıklarını ve her gün dinamit patlatıldığı için korkuyla yaşadıklarını ifade ettiler.

Gebze’de Kirazpınar Mahallesi’nde bulunan taşocaklarının 10 Aralık 2013 yılında Kocaeli Valiliği mahalli çevre kurulu kararınca 2015 yılına kadar kapatılması yönünde kararı vardı. Ancak daha sonra bu karara uyulmayarak taşocaklarının ruhsatları uzatıldı. Ruhsatlarının ne zaman biteceği bilinmeyen taşocakları firmaları da 7 gün 24 saat üretim yapmaya başladı. Taşocaklarının 7 gün 24 saat üretim yapmaya başlamasının ardından taşocaklarına 250 metre uzaklıkta olan başta TOKİ ve Emlak Konutları’nda yaşayan vatandaşlar ise hem sürekli patlatılan dinamitlerden hem de oluşan toz ve kirlilikten şikâyetçi olduklarını belirttiler.

7 GÜN 24 SAAT ÇALIŞIYORLAR

Gazetemizi arayan ve mail gönderen mahalleliler, “Gebze Kirazpınar Mahallesi’nde bulunan Gebze Emlak konutlarında ikamet ediyoruz. Bu konutlar devlet tarafından yarı resmi bir kuruma (Emlak Konut) yaptırılmış olup, yaklaşık bin 800 konutun içinde 5 bine yakın insan burada yaşamaktadır. Yine Emlak Konut tarafından yapılmakta olan yaklaşık 2 bin konutun inşaatı da devam etmektedir. Zaten bu bölge gecekondu önleme bölgesi ilan edilmiş olup, imar planı dahi TOKİ tarafından yapılmıştır. Maalesef bu kadar insanın yaşadığı bu bölgede taşocakları hemen yanı başımızda  7 gün 24 saat çalışmaktadır. Konutlara en yakın taşocağı 300 metre mesafedir. Yine konutlara en yakın yeni açılan maden sahası 250 metre mesafedir.

HER GÜN 4-5 PATLAMA YAPILIYOR

Her gün bu mesafede dinamitle patlatma yapılmakta ve konutlar devamlı sarsılmaktadır. Daha önce pazar günleri çalışmayan, yanımızdaki taş ocağı bile artık 7 gün çalışmaya başladı. Takdir edileceği gibi bu ortamda bırakın insanı, hayvan bile yaşayamaz. Her gün 4-5 defa patlatma yapılıyor ve binalar sarsıntıya maruz kalıyor. Çıkan toz gökyüzüne yükselerek bulutlar oluşturuyor. Bu toz sadece bu bölgeyi etkilemiyor. Rüzgârla birlikte Gebze, Dilovası ve komşu ilçelere de taşınıyor. Yağmur olup üstümüze yağıyor. Yani bu sorun sadece Kirazpınar Mahallesi’ni değil, Kocaeli'nin ve İstanbul'un birçok ilçesini etkiliyor. Bu taşocaklarına ait kamyonlar ve araçlar yasak olan yolları, çocuklarımızın okula gidip geldikleri yolları kullanıyorlar.

BÖLGE DEPREM FAY HATTI ÜZERİNDE

Bu taşocakların 10.12.2013 yılında Kocaeli Valiliği mahalli çevre kurulu kararınca 2015 yılına kadar kapatılması yönünde kararı vardır. Ama her nedense daha sonra bu karara uyulmayarak ruhsatları uzatılmıştır. En son aldığımız bilgi 2029 yılına kadar ruhsat verildiğidir. Zaten deprem fay hattında bulunan bir bölgede bu patlatmaların da bina temellerine zarar verdiği apaçık ortadadır. Meydana gelecek bir faciada bu sorumluluk kime ait olacak? Yerleşim yerinin yanında bu faaliyetlere izin veren devletimize mi, taş ocaklarına mı, yoksa bu maden sahasının yanına bu binaları yapan Emlak konuta mı? Devletimiz burada bir facia yaşanıp insanlar öldükten sonramı bu duruma çözüm bulacak.” dediler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.