Şu meclisler

Şu meclisler

 

 

Belediyelerin en üst karar organlarıdır meclisleri. Orada, yönetimi elinde bulunduran siyasi anlayış ile muhalefetin çokca çatıştığı, biraz da uzlaştığı projeler konuşulur ve hayata geçirilmesi için oylamalar yapılır.

Bazen çok yoğun gündem maddeleri gelir üyelerin önüne ama bir bakarsınız toptancı bir anlayışla o maddeler komisyonlara havale edilir ve toplantı çok kısa sürede tamamlanmış olur.

Özet olarak, biz seçmenlerin çok düşünerek ya da ölçüp biçip ‘’bu isimler bu görevi layıkıyla yerine getirebilir mi’’ analizini yapmadan, parti taraftarlığı ölçütleriyle o meclislere gönderdiğimiz isimler, çoğu zaman aynı özensizlikle davranıp, başkanlarının ağzından çıkacak laflara göre tavır belirler, oy kullanır.

Gebze Belediyesi’nin en son meclis toplantısı da, benzer tavırların görüldüğü bir şablonda gerçekleşmiş.

Yadırgamıyorum, ama ilçe halkına haksızlık edildiğini düşünüyorum.

Mesela bir temizlik ihalesi konusu ve ‘’kişiye özel imar planı değişikliği’’ iddiası. Her ikisi de ilçe halkına haksızlık edilebilecek oranda teknik ve bireysel konular.Yani, bir ya da fazla kişinin ekonomik olarak nemalanmasını sağlayacak konular. Koskoca meclisin o günkü toplantısının gündeminde, halkın bütününü ilgilendiren bir konu, 17 maddelik gündeme girememiş anlaşılacağı üzere.

Yani, demek ki, Gebze halkının tümünü ilgilendiren sorunların hepsi çözülmüş, sıra yatırımlar ve kişisel kazançların önünü açacak projelere gelmiş.

Hiç böyle olduğunu sanmıyorum ama görünen tablonun özeti bu…

İşte, meclislerin önemi bu noktada çok daha iyi anlaşılıyor. Gündemde olmasa da, bir üye gündem dışı öneriyle halkı ilgilendiren sorunları tek tek ya da bütün haliyle meclise taşıyabilir ve en azından komisyonlara havalesi öncesinde kamuoyuna mesaj verebilir.

Ama, önceden belirlenmiş ve rahatsızlık verecek maddeler içermeyen gündemi görüşmek ve böylece oturum ücretini hak etmek, kolay bir yöntem olduğu için, çokca tercih edilir yöntem haline gelmiştir.

 

 

 

CHP’li Meclis üyelerinin baret takarak geldiği meclis toplantısı, Soma’da hayatını kaybeden 301 Maden işçisi için saygı duruşu ve istiklal marşıyla başladı. Başkan Adnan Köşker yaptığı konuşmada Soma’da hayatını kaybeden işçilere Allah’tan rahmet yakınlarına sabır ve baş sağlığı dileyerek tüm Türkiye’nin yaşanan acı olayla yasa boğulduğunu söyledi.

TEMİZLİK İHALESİ YAPILACAK

Gündemin dördüncü maddesi olan temizlik ihalesi CHP’li meclis üyeleri itiraz etti.  46 Milyon TL’ye mal olması planlanan temizlik ihalesiyle ilgili CHP’li Serkan Davutoğlu işçi ücretlerini düşük bulduklarını söyleyerek 2 yıldır ihaleyi alan firmanın ihale ücretine tüm masrafların denk gelmediğini söyledi. Başkan Adnan Köşker konu ile ilgili yanlış bilgi olduğunu belirtti ve karar oy çokluğuyla geçti. Soma şehitleri için Gebze’de bir parka isim verilmesi talebi komisyona havale edildi.

“KİŞİYE ÖZEL İMAR PLANI”

 

Meclisin gündem dışı kısmında CHP grubu adına söz alan Yılmaz Bulut, Soma’da yaşanan acı olayın herkesi üzüntüye boğduğunu söyleyerek Gebze’nin bir sanayi şehri olduğunu önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti. Yılmaz Bulut, ayrıca Gebze Yenikent’te bulunan 4 bin 800 metrekareli bir yerle ilgili olarak imar değişikliğinin meclis onayından geçmeden satışa çıkarılmasıyla ilgili olarak, “Kişiye özel imar tadilat planı yapılıyor” dedi.

 

 

Bu yazı toplam 76 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi