Halil Yeni

Halil Yeni

Sosyalistler ve Seçimler: EMEK PARTİSİ

Sosyalistler ve Seçimler: EMEK PARTİSİ

Erken seçim kararı birçok Sosyalist partinin seçimlere girme hakkını elinden aldı. EMEK Partisi de hakkı gasp edilen partilerden biri.

Tarihi kökeni daha eski olmakla birlikte 1996 yılında kurulan parti, işçi sınıfının iktidarını ve halk demokrasisini savundu. Eski Genel Başkanları Abdullah Levent Tüzel, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nun 12 Haziran 2011 seçimlerinde İstanbul 3. Bölge'den bağımsız milletvekili adayı olmuş ve seçilmişti. Kocaeli kentide bu sayede kendisini yakından tanıdı. Çünkü neredeyse ilimizde gerçekleşen işçilerin tüm eylem, grev ve direnişlerinde oda vardı. Mecliste olduğu dönem boyunca emekçilerin yaşadığı sorunları çalışma bakanına bizzat ileterek çözüm yolları aradı.

 

Sosyalist partilerin seçimlere dair nasıl bir politika geliştireceği henüz tam netleşmemişken ilk açıklama EMEK Partisinden geldi. HDK ve HDP'nin kurucu bileşenlerinden olan Parti, ilerleyen yıllarda ''görüş ayrılığı'' sonucu HDP'den ayrılsa da gerek ortak çalışmalarda gerek HDK bünyesinde siyasal mücadelesini sürdüreceğini açıklamıştı ve geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Genel Yönetim Kurulu toplantısında seçimler konusundaki tavrını açıkladı.

 

Toplantı sonrası açıklama yapan Genel Başkan Selma Gürkan, AKP-MHP ittifakının seçimi kazanmak üzere her yola başvurduğunun altını çizdi. Başkanlık ve parlamento seçimi için “Cumhur ittifakı”nı ve parlamento seçimi için CHP, SP, İyi Parti ve DP tarafından kurulan ittifakı değerlendiren Gürkan, seçim barajının salt HDP'ye uygulanmak istediğini bildirdi.

 

Cumhurbaşkanın YSK yasaklarının dışında tutulduğunu hatırlatan Gürkan, “Hükümet ekonomi ile iç ve dış politikada içine girdiği sıkışmışlığın etkisiyle baskın seçim kararı aldı ve bu kararıyla bağlantılı olarak seçim süreçlerini işletiyor. Bir taraftan Erdoğan'ı seçim yasaklarının dışında tutmak, diploması ile ilgili iddiaları ve tartışmaları sonlandırmak üzere karar almak dâhil pek çok meşru olmayan düzenlemeler hızla gündeme getiriliyor.” dedi.

 

Bu nedenle parti olarak Cumhurbaşkanı adaylığı için Selahattin Demirtaş’ı, parlamentoda da HDP'yi destekleyeceklerini söyleyen Gürkan, “Seçim sürecinde, seçim çalışmasının bir parçası olarak seçim güvenliği dahil demokrasi mücadelesini büyütme, ortaklaştırma yönünde elbette görüşmeler, tartışmalar devam etmeli. EMEK Partisi olarak bu tartışmaların, bu mücadelenin içinde olduk, olmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Geçtiğimiz hafta ise Halkların Demokratik Partisi Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, HDP Kocaeli İl Örgütü ile beraber Emek Partisi'ne ziyarette bulundu. 7 Haziran seçimlerinde Kocaeli'den HDP'nin vekil çıkardığına dikkat çekilen ziyarette, HDP heyeti, 24 Haziran seçimlerinde de sanayi ve emekçi kenti olan Kocaeli'den iki vekil hedeflediklerini söyledi. EMEP İl Başkanı Arzu Erkan, seçim kararının hemen ardından parti olarak demokratik ittifak ve ortak aday çağrısı yaptıklarını ama demokrasi güçlerinin bu çağrıya yanıt vermediğini yine de tek adam rejimine karşı HDP'nin desteklenmesi gerektiği kararını aldıklarını bildirdi.

 

Bu yazı toplam 10380 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi