Soma kararına tepki yağıyor

Soma kararına tepki yağıyor

Soma davasında mahkemenin verdiği karara yönelik tepkiler devam ediyor. Hukukçular ile emek ve meslek örgütleri, bu kararı 'hukuk skandalı' olarak niteliyor

Soma davasında sanıklara verilen düşük cezalara ve asıl patron Alp Gürkan’ın da olduğu bazı sanıkların beraat ettirilmesine yönelik tepkiler sürüyor. Hukukçular ile emek ve meslek örgütleri, dün ve önceki gün yaptıkları açıklamalarda, kararı 'hukuk skandalı' olarak niteledi, sürecin takipçisi olmaya devam edeceklerini duyurdu.

‘Gürkan’ın cezası trafik kazası ile aynı’
Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a verilen 15 yıl hapis cezasının, yine aynı mahkemede görülen davada, Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde meydana gelen ve 15 tarım işçisinin öldüğü kazanın ardından yargılanan süt tankeri sürücüsüne verilen ceza ile aynı olduğuna dikkat çekti. DHA’ya konuşan Arslan, “Orada da tanker sürücüsüne 'taksirle ölüme sebebiyet vermekten' 15 yıl hapis cezası verildi. Yargıtay da onadı. Bu davada mahkeme kararıyla birlikte, aslında 4 yıl 2 ay önce yaşanan maden faciası tekrarlanmış oldu, aileler faciayı tekrar yaşadı. Bu karar insanların vicdanını yaralıyor” diye konuştu.

‘Karar toplum vicdanını yaraladı’
Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, davada 50 ay sonra açıklanan kararın toplumda infial oluşturduğunu belirterek, “Alınan karar, toplum olarak vicdanımızı yaralamıştır” dedi. Sanıklara ‘taksirle öldürme’ suçundan ceza verildiğine dikkat çeken Yeşilboğaz, “Kasten öldürme nedeniyle ceza verilmesi gerekiyordu. Diğer sorumlulara beraat verilmesi ise asla kabul edilemez. Soma’da meydana gelen bir kaza değil, göz göre göre gerçekleşen bir cinayettir. Duruşma salonunda yaşananlar ve alınan karar, hem faciada hayatını kaybeden madenci ailelerinin hem de toplumun vicdanını derinden yaralamıştır” ifadelerini kullandı.

‘Sanıklar ödüllendirildi’
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da önceki gün yaptığı yazılı açıklamada, mahkemenin katliama sebep olan maden patronu ve yöneticilerini ‘olası kast’la değil ‘bilinçli taksir’ ile cezalandırarak adeta ödüllendirdiğini kaydetti. Çerkezoğlu, “Taksir kavramı işlenen bir kusuru, yapılan bir hatayı ifade eder. 301 işçinin hayatını basit bir hataya bağlayan mahkemeye soruyoruz: Gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini bilerek ve isteyerek almamak ‘hata’ mıdır? Yıllık üretim planının neredeyse üç katı üretim yapmaları için işçileri zorlamak ‘hata’ mıdır? Madenlerdeki taşeron, rödovans, dayıbaşılık gibi güvencesiz çalıştırma uygulamalarını yaygınlaştırmak, madenleri özelleştirmek, kamu denetiminden çıkarmak ‘hata’ mıdır?” diye sordu.

‘Kamu görevlileri yargılanmadı’
KESK’ten yapılan yazılı açıklamada, katliamda en az maden sahipleri kadar sorumluluğu olan ve gerekli denetimleri yapmayan Çalışma Bakanlığı görevlileri başta olmak üzere kamu görevlilerinin yargılanmadığına vurgu yapıldı. Açıklamada, “Madenci aileleri ve kamuoyu, sorumluluğu olan herkesin yargılanmasını talep ederken, mahkeme heyetinin verdiği karar, Türkiye’de işçiler söz konusu olduğunda ne hukuk ne de adaletin var olduğunu bir kez daha göstermiştir” denildi.

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz da kararın vicdanları sızlattığını dile getirerek, davanın başından itibaren eksik ve sorunlu olarak yürütüldüğünün altını çizdi. Koramaz, “Mahkeme en başından itibaren kamu kurumlarının ve siyasi otoritenin sorumluluğunu göz ardı ederek, davanın yanlış bir zeminde ve eksik biçimde yürütülmesine neden olmuştur” ifadelerini kullandı.

‘Adalet yerini buldu diyemiyoruz’
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise dün yaptığı açıklamada, kararı şu sözlerle değerlendirdi: “Biz ilk günden beri bunun bir iş cinayeti olduğunu, sorumluluğu bulunanların bu kapsamda yargılanmaları gerektiğini belirttik. Verilen kararın kamu vicdanını rahatlattığını, adaletin gerçekleştiğini söyleyemiyoruz. Bu kararın üst mahkemece kamu vicdanını rahatlatacak bir şekilde düzeltileceğine inanıyoruz.”

Can Gürkan’a 15 yıl, Alp Gürkan’a beraat

Soma davasından önceki gün çıkan kararda; Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 15 yıl, İşletme Genel Müdürü Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, maden mühendisi ve İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay, maden mühendisi Ertan Ersoy 18 yıl 9 ay, tutuksuz yargılanan sanıklardan emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik 11 yıl 8 ay, maden mühendisleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık 10 yıl 10’ar ay, Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sevinç, çalışanlardan Hilmi Karakoç, Mehmet Eres, Hüseyin Alkan, Fuat Ünal Aydın 8 yıl 4’er ay ve Murat Bodur 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edilmişti. Aralarında asıl patron Alp Gürkan’ın da bulunduğu 37 sanık ise beraat etmişti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.