BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Siyasetteki kirlenme

Siyasetteki kirlenme

Yerelde ya da ülke genelinde, siyaset alanındaki kirlenme durmuyor, durdurulamıyor. Kirlenme, öylesine içselleştirilmiş hale geliyor ki, bugün kara dediklerine yarın ak diyen siyasetçilere hiç kimse ‘’sen ne diyorsun kardeşim’’ deme zahmetine katlanmıyor.

Yine bir seçim öncesi ve siyasetteki bu kirlenmeyi öylesine boyut kazandı ki, iki ay sonrası yaşanacak gelişmeler daha şimdiden ürkütücü gibi görünüyor.

Malum, iki kutuplu siyaset arenası ve buna bağlı olarak neredeyse zorunlu hale gelen seçim ittifakları, siyaset yapanların ideolojik netliklerini ve de dik duruşlarını aşındırır hale geldi.

Siyasetin sağ kanadında yani muhafazakar-milliyetçi kanadında bu dönem çok fazla dalgalanma olmadı ve de olmayacak gibi görünüyor. Siyaseten iktidara yakın olan AKP-MHP blokunda zaten bütünlük sağlanmış durumda. BBP ise bu ittifaka kayıtsız şartsız destek veriyor. SP ise AKP karşıtlığı üzerinden ulusalcı blokla sandık ortaklığı yapabiliyor.

Durum buyken, sosyal demokrat kanatta kırılmalar ve de aşınmalar engellenemiyor. Özellikle de ana muhalefet partisi CHP ile siyaseten bir etkisi kalmayan ama CHP’nin alternatifiymiş gibi sunulmaya çalışılan DSP arasındaki gidiş gelişler siyaset arenasındaki kirlenmeyi artırıyor.

İlimizde böylesi bir dalgalanma pek görünmüyor ama ülke genelindeki bu ölçekte kırılma daha çok konuşulur hale gelecek ve seçmenin kafasını karıştırmaya yetecek.

Bir dönem CHP'den Çankaya Belediye Başkanı olarak görev yapan Haydar Yılmaz partisinden istifa etti. Yılmaz'ın DSP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak açıklandı. 

Bir başkası;

CHP’den Belediye Başkanlığı, geçen dönemlerde HDP’den milletvekilliği yapmış olan Gaziantep’in simge ismi Celal Doğan şimdi de ilinde DSP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı.

Bir diğeri;

CHP'den istifa eden Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, DSP'den adaylığını açıkladı.

Bir diğeri daha;

Şişli Belediyesi için CHP'den istifa edip DSP'ye dönen Mustafa Sarıgül.

Ve bir başkası;

CHP'den yeniden belediye başkanı adayı gösterilmeyen ve partisinden istifa eden İstanbul Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, DSP'ye katıldı.

Bunun adı çok açık ‘kirlenme’dir.

Yıllarca bir partinin vitrine koyup görevlendirdiği, o parti kimliğiyle yapılan işler sonucu ülkede belli bir algı yaratılmasına neden olan isimler, bu seçimde aday gösterilmeyince bulundukları siyasi zemini terk edip başka bir partiden aday olmak için her yolu deniyor.

Ayrıldıkları siyasi partiden çok sert eleştirileri göğüslemek zorunda kalan bu isimler, yeni partilerinde de kabul görmekte zorlanıyor ve zorlanacaktır. Yani, kısaca ‘ne İsa’ya ne de Musa’ya yaranamaz’ hale gelmeleri kaçınılmazdır.

Hele ki, yeni partilerinin adayı olarak seçimi kazanamazlarsa, isimlerini anımsayan bile olmayacaktır. Kendi elleriyle, siyaset çöplüğündeki mezarlarını kazmış hale geleceklerdir.

Yeniden seçilmeleri halinde ise ülke siyaset tarihine ‘kişisel ikbal için parti değiştiren, siyasi kimliğini satan isimler’ olarak geçecekleri kesindir.

Milletvekilliğinden vazgeçmediği için gerçekleştirdiği parti değişiklikleri dolayısıyla adının önüne ‘fırıldak’ sıfatı eklenen siyasetçileri anımsayacaksınız.

Önceden de ifade ettiğim gibi böylesi bir dalgalanma kentimizde belki görülmedi ama burada da başka bir dalgalanma yaşanıyor.

Oy oranı itibarıyla çok düşük yüzdelerde gezinen ve hatta il bazında yüzde 1’i bulması bile şüpheli olan DSP, sistemin dayattığı ittifakı görmezden gelip ilçelerde kendi adaylarıyla seçime girme kararını açıkladı ve isimlerin en azından bir bölümünü de belirledi.

Tabi ki, DSP siyasi bir partidir ve seçimlere kendi adaylarıyla girme hakkına sahiptir. Ancak, siyasi konjektür açısından bakıldığında, tamda iktidar blokunun ‘beka’ üzerinden algı yaratmaya çalıştığı bir dönemde aydınlanmacı, bağımsız, ilerici cumhuriyet değerlerinin tasfiyesi sürecine nokta koyulmak istendiği bir dönemde bu tercihi kullanması, sözde karşı cephede durduklarının ekmeğine yağ sürmesi sonucunu doğuracaktır.

Bu tercih ve yaratacağı sonuçlar da, yereldeki siyasi kirlenmeyi artıracak ve belki de bir daha temizlenemeyecek noktaya taşıyacaktır.

 

Bu yazı toplam 2636 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi