Sendika üyeye hak yöneticiye yasak

Sendika üyeye hak yöneticiye yasak

Anayasa Mahkemesi, iki öğretmenin üyesi oldukları sendikanın yürüyüşüne katıldıkları için cezalandırılmasını hak ihlali olarak görürken müdür yardımcısının başka bir okula gönderilmesinin ihlal olmadığına karar verdi

Anayasa Mahkemesi, toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılma hakkı ile örgütlenme hakkının ihlali başvurularında bulunan öğretmenler arasında “idari görev” kıstasını esas alarak farklı kararlar verdi.
Anayasal hak ihlali iddialı iki başvurudan ilkinde Eğitim Sen üyesi öğretmenler, sendikanın Diyarbakır Şubesi’nin düzenlediği ve “Anadilde eğitime destek” yürüyüşü ve basın açıklamasına katılmaları, “yasadışı sloganların atıldığı” bir ortamda bulunmaları nedeniyle “Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak davranışta bulundukları” iddiasıyla kınama ile cezalandırıldı.

Yerel mahkeme süreçleri aleyhlerinde sonuçlanan öğretmenler, sendikanın çağrısı üzerine toplantıya katıldıklarını, bu nedenle cezalandırılmalarının “hak arama hürriyeti, eşitlik ilkesi, etkili başvuru hakkı, toplantı ve örgütlenme özgürlüğü ile sendika hakkının ihlali niteliğinde olduğu iddiasıyla” AYM’ye başvurdu.

CEZA VERİLEMEZ

Mahkeme, oybirliği ile aldığı kararında, “terör örgütü liderini övücü sloganların atılmasının başvurucuların toplantı hakkının kullanımına müdahale” için yeterli olmadığı belirtilerek, “Barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılan, yasaklanmış davranışlarda bulunmayan başvurucuların herhangi bir kınanabilir olaya karışmadıkları gözönüne alındığında küçük de olsa bir cezaya muhatap olmamaları gerekir” denildi.

Öğretmenlere, ikişer bin lira manevi tazminat ödenmesi ve ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılanmaları kararlaştırıldı.

YÖNETİCİYE SÜRGÜN

AYM diğer kararında da çalıştığı okulda yöneticilik ve sendika temsilciliği yapan öğretmenin okuldan uzaklaştırılması ile ilgili ise hak ihlali tespiti yapmadı. Diyarbakır’da bir ortaokulda müdür yardımcısı olan öğretmen, sendika binalarının aranması ve gözaltıları protesto için yapılan basın açıklamasına katıldığı için başka bir okula öğretmen olarak gönderilmesine itiraz etti.

Öğretmenin sağlık ocağına sevk alarak okula gitmediği ileri sürülen kararda idarecilerin eğitimin aksamadan yürütülmesini gözetmek ve yasaların tanıdığı olanakların suiistimalini engellemekle yükümlü olduğu belirtildi. Tutumu ile öğretmenin devlet memuruna yakışmayan davranışlar sergilediği, okulda tedirginlik yarattığı, güvenilirliğinin tartışmaya açık duruma geldiği savunuldu. İdarenin idari görevlerde diğer atamalara göre takdir alanının daha geniş olduğunun kabul edilmesi gerektiği savunulan AYM kararında, “Mevzuata uygun biçimde idari görevden alınması ve başka bir göreve atanması başvurucunun sendika hakkına orantısız bir müdahale oluşturmamıştır” iddiasında bulunuldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak / Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.