BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

SEDAŞ ne yapıyor ?

SEDAŞ ne yapıyor ?

Enerji dağıtım alanında öylesi bir özelleştirmeye imza atıldı ki, yıllardır bölgesel tekel yaratılarak, ülke halkı bazı şirketlere mahkum edildi.

Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ) o şirketlerden biridir. Bölgemiz için de önemli bir kurumdur. Ama, ne kadar kurumsallaşabildiği ve temel insan haklarından sayılan enerjinin dağıtımı ve fiyat politikasında ne kadar halkın yanında olduğu hep tartışılır.

SEDAŞ’ın dağıtım hizmetleri nelerdir ve nereleri kapsamaktadır. Öncelikle ona bakmak lazım.

Kendi internet sitelerinde de yer aldığı üzere;

• SEDAŞ’ın temel görevi, Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerinde, 7/24 hizmet esasına dayalı olarak, arıza - onarım - bakım hizmetlerinin yerine getirilmesi, arıza süre ve sayılarını azaltarak bölgesinde 24 saat sürekli kaliteli ve kesintisiz elektrik enerjisi sunulmasıdır. 

Bunu sağlıklı biçimde gerçekleştirdiği söylenemez. Çünkü, en azından Kocaeli için planlı bakım çalışmaları dolayısıyla öylesine sık sık enerji kesintileri yaşanıyor ki, insanı bıktırıyor.

• SEDAŞ’ın bölgesinde satılan enerjiyle ilgili ölçüm yaptığı sayaçlarla ilgili görevi, 3516 sayılı yasa kapsamında şikayete bağlı olarak arızalı sayaçların değiştirilmesi, 10 yıllık damga süresini doldurmuş sayaçların damga ve kalibrasyon işlemlerinin yapılmasıdır. 

Sayaç değişimini bırakın okunması için bile ayrı ücret alan bunu da yansıttıkları faturaların kabarmasının nedeni olarak adeta resmileştiren bir şirket haline gelmesi yüzünden tüketici tarafından sıkça teğki gösterilen şirket oldu.

• SEDAŞ, tüketicilerce temin edilen ve SEDAŞ tarafından bağlantısı yapılan yapı bağlantı hatlarının arıza tespitlerini yapmaktadır. 

Arıza tespit ve giderilmesi konusunda yoğun emek harcayan şirket, aynı hassasiyeti sistmin modernizasyonu için gereken yatırımı yapmaktan geri duruyor.

• Dağıtım faaliyeti kapsamında elektrik tüketimlerinin sayaç bazında tespit edilip belirlenen okuma periyotlarında elektrik sayaçlarının okunmasını sağlamaktadır.

Yukarıda da belirttiğim üzere ayrı bir bedel tahsil ederek verilen bu okuma hizmeti bıktırıcı noktaya gelmiş durumdadır.

• Tüketim borcunu zamanında ödemeyen aboneler ile tüketicilerin mesken ya da işyerlerini tahliyelerinde ve yeni aboneliklerde, yasalar çerçevesinde açma-kesme hizmetlerinin yerine getirilmesi faaliyetini sürdürmektedir. 

Faturalara yansıyan açma-kapama bedellerinin yüksek tutulduğu da tüketicinin ortak görüşüdür.

• Enerji kayıp ve kaçaklarının önlenmesi için denetim hizmetlerini gerçekleştirirken, bunun yanında şebekelerin yenilenmesi, gerilim düşümlerinin önlenmesi ve sistemin kompanse edilmesini sağlayarak, teknik ve teknik olmayan kayıpları en aza indirmeye çalışmaktadır. 

Buna önceki satırlarda değinmiştim ama bir kez daha netleştirelim. Kayıp kaçakların önlenmesinde ne yazık ki gereken özen gösterilmiyor ve bu nedenle de başarı sağlanamıyor. Yerine yapılan ise ‘’vurun abalıya’’ misali o bedelin tüketiciden tahsili yoluna gidiliyor. Bu da, tüketicinin cebinden haksız para almak sonucunu doğuruyor.

• Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği kapsamında, enerji nakil hatlarında iletkenlerin altında ve yanında yer alan ağaçların dağıtım hatlarına zarar vermesinin önlenmesi ve teknik kalitenin sağlanması için hat bakımı kapsamında ağaç budama bakım işlemlerini yerine getirmektedir. 

Bu maddeye ilişkin bir çalışmanın periyordik olarak yapıldığına hiç tanık olmadık. Olan var ise toplumla paylaşmalıdır.

• SEDAŞ, şebeke yönetimini sağlamaktadır. Elektrik enerjisinin şebeke üzerinden bilişim altyapısı ile uzaktan izlenebilmesi, arızalara en kısa sürede müdahale edilebilmesi, yüksek gerilim işletmeciliğinin yapılabilmesi için otomasyon ve SCADA sistemlerinin kurulup işletilmesini gerçekleştirmektedir.

Bu maddede içeriğini bulan teknik durum, olmazsa olmazlardandır. Ama, tüketiciye enerjinin daha uygun fiyata ulaştırılmasına da bir katkısı yoktur.

Bu arada, enerji dağıtımında planlı bakımlar ya da arazılar dolayısıyla yapılan kesintiler öylesine bıktırıyor ki, anlatamam.

İşte onlardan biri olan ve bölgemizi ilgilendiren en son programlı kesintilerin programı da şöyle: 27 Ocak’ta 08.30-16.00 arası Pelitli, 11.00-17.30 arası Tatlıkuyu, 08.30-17.00 arası Arapçeşme ve Sultan Orhan, 14.00-17.00 arasında Balçık, 09.30-12:30 arasında ise Barış ve Muallimköy Mahallesi.

Sahi, SEDAŞ ne iş yapar ?

 

 

 

Bu yazı toplam 2873 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi