SEDAŞ  Kompanzasyon için bilgilendirdi

SEDAŞ  Kompanzasyon için bilgilendirdi

SEDAŞ Dağıtım Direktörü Dr. Ersan Şentürk, “Kompanzasyon ile güç kat sayısının düzeltilmesi elektrik enerjisini tüketenler bakımından çok faydalıdır. Kullanıcılarda, ülkede kazanır. Bu nedenle kompanzasyon sisteminin orta ve büyük boy işletmelerde, işletm

kompanzasyon-panosu.jpg

SEDAŞ (Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.) Dağıtım Direktörü Dr. Ersan Şentürk, tüketicileri kompanzasyon konusunda bilgilendirmek için yaptığı açıklamada “konut, villa, mesken türündeki elektrik kullanım yerlerinde sözleşme gücüne uygun sayaç takıldığını ve reaktif enerji  (endüktif ve kapasitif) tüketimine ait  ceza uygulanmadığını belirterek, “İşletmelerde ise sözleşme gücü 9 kW sonrası için aktif ve reaktif enerji tüketimini ölçen kombi elektrik sayacı kullanılmaktadır.” dedi. Dr.Şentürk, Kompanzasyon yaptırmayan işletmelerin elektrik perakende satış şirketlerine cezalı ödeme yapmak durumunda kaldıklarını belirterek, işletmelerin kompanzasyon sistemi kurmak ve takibi konusunda yetkili elektrikçilerden ve (SMM) Serbest Müşavir Mühendislik Firmalarından destek ve danışmanlık hizmeti alabileceklerini” söyledi.

İŞLETMELERDE KOMPANZASYON SİSTEMİ ZORUNLU

Dr.Ersan Şentürk bilgi verirken, “İşletmelerde Sözleşme gücü 9 kW sonrası için Kompanzasyon sistemini zorunlu tutar.   Sözleşme gücü 9 kW – 29,9 kW arası %33 endüktif sınırı, %20 kapasitif sınırı aştığı zaman ceza uygulanır. Yine İşletmelerde kademeli olarak, sözleşme gücü 30 kW üstü %20 endüktif sınır, %15 kapasitif sınırı aştığı zaman ceza uygulanır. Bu cezai durumların önlenmesi için ise işletmelerin kompanzasyon sistemi kurmaları gerekmektedir.” dedi. Dr.Ersan Şentürk,  SEDAŞ’ın sadece yatırım, aydınlatma, kayıp kaçak mücadelesi, arıza bakım ve sayaç okuma faaliyetini gerçekleştirdiğini, fatura tahsilatı ve ödeme noktaları ile ilgisinin bulunmadığını ayrıca belirtti.

DÜZENLİ OLARAK KONTROL EDİLMELİ

Dr. Ersan Şentürk, işletme niteliğindeki kullanıcıların elektrik faturalarındaki cezalı ödemelerin bazen  farkına varmadığını ifade ederek, aktif elektrik tüketim harcaması sanılarak, reaktif kullanımdan dolayı fazla fatura tutarları ödeyebildiklerini ve yüksek fatura bedeli geliyor diye şikayetçi olabildiklerini söylerken, “Kompanzasyon sisteminin düzenli olarak kontrol edilmesi çok önemli. Bu nedenle, istenilen aktif-reaktif güç dengesini oluşturmak için, kontaktörler, kondansatörler, röle ve sigortalardan oluşan ve tesisata entegre edilmiş olan kompanzasyon sisteminin kontrolü ve takibinin de yapılması gerekir.” dedi. Dr.Şentürk bilgi verirken yaptığı açıklamada, “Reaktif cezalar, tesislerin kompanzasyon panolarına gerekli bakımı yapmamasından ve en önemlisi tesis büyüdükçe kompanzasyon panosunun küçük kalmasından dolayı meydana gelmektedir. Çözüm, kompanzasyon panosunun tesisata uygun olarak yeniden projelendirilmesi ile mümkündür. Kompanzasyon sistemi sürekli denetim altında tutularak, tüketimler de sayaç üzerinden periyodik olarak takip edilmelidir. Aksi halde oluşacak olumsuz durumda, müdahalede geç kalınmış ve reaktif cezaya girilmesi kaçınılmaz olacaktır.”dedi.

“KOMPANZASYON SİSTEMİ YARARLI”

Dr. Ersan Şentürk, kompanzasyonun orta ve büyük boy işletmeler açısından yararları olduğunu belirterek, "İşletmelerin elektrik tesisleri için yaptırdığı kompanzasyon sistemi, abonenin tesisinde kayıpları ve gerilim düşümünü azaltırken, tesiste çekilen akımı düşürür, böylece kullanılan elektrik ekipmanlarının kullanım ömrü artar, iletkenler daha ince kesitte seçilir. Besleme transformatörü, kumanda, kontrol ve koruma elemanları daha küçük değerlerde seçilir. İşletmenin trafosunun ve tesisin kapasitesi ile verimi yükselir. Şebekeden daha az reaktif enerji çekilir. Harcanan enerji azalacağından enerji ücreti de azalır. En önemlisi de abone reaktif bedel ödemek zorunda kalmaz. " diye konuştu.

Dr.Şentürk, elektrik şebekesi açısından da yapılan kompanzasyonun faydasının olduğunu belirterek, trafolardan çekilen toplam gücün düşeceğini, enerji nakil hatlarında kayıp ve gerilim düşümlerinin azalacağını kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.