Halil Yeni

Halil Yeni

Seçimler ve Sosyalistler: Komünist Parti

Seçimler ve Sosyalistler: Komünist Parti

 

 

Ve geldik sona. Gebze de siyasi çalışmaları bulunan fakat bilinçli bir şekilde medyada kendilerine yer verilmeyen Sosyalist partilerin seçimler konusunda almış oldukları kararlara dair başlatmış olduğum yazı dizisinin son konuğu Komünist Parti (KP) 

 

 

Komünist Parti’nin Kısa Tarihi

Komünist parti yeni kurulan bir parti olmasına karşı tarihi kökenleri Türkiye İşçi Partisine dayanır. Partinin önderleri 1986 yılında Gelenek Dergisi etrafında örgütlenmiş ve 1992'de Sosyalist Türkiye Partisi’ni kurmuşlardır. Sosyalist Türkiye Partisi 1993 yılında programında yer alan "Türk ve Kürt halklarının gönüllü birlikteliğini hedefler" ilkesini benimsediği için Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmış ve aynı kadrolar tarafından Sosyalist İktidar Partisi kurulmuştur. Parti 2001 yılında gerçekleştirdiği olağanüstü kongreyle siyasi baskılar ve yasaklar dolu ülkemiz de bir ilke imza atmış ve üyesi olmaktan onur duyduğum Türkiye Komünist Partisi adını almıştır. Böylelikle anayasada ‘’Komünist adıyla parti kurmak yasaktır.’’ ibaresini tarihin çöplüğüne fırlatıp atmıştır. 2014 Mayıs sonu itibariyle Parti Merkez Komitesi içinde ortaya çıkan kimi anlaşmazlıklar ne yazık ki TKP içinden iki farklı irade ortaya çıkarmış, gerçekleşen ayrışma sonrası kendilerini ‘’Atılım kongresi’’ olarak adlandıran grup Komünist Parti adıyla siyasi çalışmalarını sürdürmeye karar vermiştir. 

 

 

Komünist Parti Seçimlere Neden Katılıyor?

Sosyalist partilerin seçimlere dair kararlarını hemen hemen belirlemeye başladığı dönemde Komünist Parti’de "Türkiye'de yalnızca komünistlerin söyleyebileceği sözler birikti" diyerek 7 Haziran seçimlerine kendi adaylarıyla gireceğini açıkladı. ‘’ Laikliği, bağımsızlığı, halkların kardeşliğini, barışı, eşitliği, özgürlüğü birer erdem olarak benimseyen ve savunanlar, yaklaşan seçimlerde çaresiz değil. Bütün bu değerler zengin sınıfların diktatörlüğü sürsün diye iğdiş edildi, gerçek anlamından uzaklaştırıldı. Komünist Parti hem bu siyasi çürüme ve ahlaksızlığın karşısına dikilmek hem de çarenin bu ülkenin tarihinde görülmemiş bir toplumsal örgütlenmeden geçtiğini söylemek, bu sözü örgütlemek için seçimlere katılıyor.’’ Açıklamasında bulundu.

 

 

Tarihte Bir İlk 550 Kadın Milletvekili Adayı

Yıllardır her seçimde kadın adayların oranı tartışılırken anlamlı bir atılım Komünist Parti’den geldi. Komünist Parti, her gün öldürülen, aşağılanan kadınların siyasal mücadelede önemli yer sahibi olması gerektiğini belirterek 7 Haziran seçimlerinde 550 milletvekili adaylarının hepsini kadınlardan oluşturdu. Komünist Parti, 7 Haziran seçimlerine ilişkin yaptığı açıklamada "Aday listelerimizin tamamının kadınlardan oluşması, sadece kadınların siyasal mücadeleye katılımı ile ilgili değildir. Her gün kadın katletmeksizin, kadını aşağılamaksızın kendini var edemeyen düzene isyanımızı, günümüz Türkiye'sinde en iyi kadınlar temsil edecektir. Komünist Parti adayları gerici rejime karşı duruşun ta kendisidir" ifadelerine yer verdi. Komünist Parti’nin Kocaeli'nde milletvekili adayları: 1. Gülizar Kayı Aybastı 2. Ezgi Yılmaz 3. Gülcan Yaşar 4. Yasemin Yılmaz 5. Selma Gündüz 6. Canan Önal 7. Arzu Tayan 8. Gülnur Anlar 9. Yaprak Elgün 10. Selma Korkmaz ve 11. Sıra Milletvekili adayı Pakize Gür’den oluşuyor.

 

 

‘’Bu Düzeni Sıfırla’’

Komünist Parti'nin 7 Haziran seçimleri için kullandığı slogan "Bu düzeni sıfırla" slogan şimdiden birilerini rahatsız etmiş gibi. Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı’nın Kocaeli ziyareti öncesi Komünist Parti İl örgütü tarafından 'Katili, hırsızı, yobazı sıfırla oylar Komünist Partiye' pankartı açılmış, il binasına baskın yapan polisler pankartı kaldırmıştı. Bir köşe yazısının sınırları içerisinde önemli gördüğüm konulara değinmeye çalıştım. KP üye, dost ve Kadın Milletvekili adaylarına seçim çalışmalarında kazanımlar ve başarılar dilerim.

 

 

Bu yazı toplam 950 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi