Ruhi Su, BİLKAR’da anıldı

Ruhi Su, BİLKAR’da anıldı

BİLKAR, Büyük Ozan Ruhi Su’yu ölümünün 33’ncü yıldönümünde söyleşi ve konserle andı.

bilkar-ruhi-su---prof.dr.fuat-ercan.jpgbilkar-ruhi-su-2.jpg

“Van’dan dünyaya 1920’lerden günümüze / Toplumsal dönüşüm ve Ruhi Su” konulu söyleşiye çocukluğu Gebze’de geçen akademisyen, Prof.Dr.Fuat Ercan katıldı. Ercan, 1912 ile 1985 yıllarında yaşayan Ruhi Su’ya gereken önemin verilmediğini belirtti.

ELDEN GEÇİRMEDEN TÜKETİYORUZ

Ruhi Su anılırken onun Türkiye’de toplumsal teori üzerine, yaşanmışlığın ve sanatın üzerine kurduğu dilin dikkate alınmadığını öne süren Ercan, “Ruhi Su’nun söylediği gibi, herhangi bir dönemin ürünü yeniden yeniden ele alındığında o dönemin ruhunu, dokusunu içine alarak elden geçirilmeli. Fakat bizim elden geçirme yerine tüketme gibi bir duruşumuz var” dedi.

BU TOPRAKLARDAKİ ANADOLU BİRİKİMİNE İHTİYACIMIZ VAR

Gerek Gebze BİLKAR’da gerçekleşen söyleşi, gerekse bir gün öncesinde ilginin çok büyük olduğu İstanbul Şişli’deki programın Ruhi Su’nun birleştiriciliği olduğunu kaydeden Ercan, “Demek ki bugünlerde Ruhi Su’ya, Yaşar Kemal’e, Aziz Nesin’e yani bizim bu topraklardaki Anadolu birikimine, tarihine ihtiyacımız var. Bunu tüketerek değil de biraz daha içinden geçerek, hangi süreçlerden geçtiklerini, ne tür bir dil kurduklarını sorgulayarak yapmalıyız” dedi.

 

İLGİYLE DİNLEDİLER

Etkinlik Ruhi Su’nun öğrencilerinden BİLKAR müzik öğretmeni ve yönetim kurulu üyesi Refik Köksal şefliğindeki koronun mini konseriyle sona erdi. Sunuculuğunu BİLKAR kursiyerlerinden Eftelya Sönmez’in üstlendiği etkinliğe ilgi yoğun oldu. ÖDP Gebze İlçe Başkanı Recep Karadeniz, CHP Gebze İlçe eski Başkanı Avukat Recep Dursun ile döneminin yönetiminden İsmail Sungur ve Olcay Öğüt, Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Oğur Aydın, Tüm Emekliler Sendikası Gebze Şube Başkanı Cemil Yüksek, Gebze Kent Politikaları Derneği Başkanı Ali Fuat Bilir, Gebze Darıca Hayvan Hakları Topluluğu kurucularından Dilek Dikkatli de etkinliği takip etti.

CANDAN BADEM İLE OSMANLI’DA DIŞ BORÇLAR 30 EYLÜL’DE

Yeni döneme yoğun tempoda başlayan Gebze’nin kültür ve sanatta aktif ve üretken sivil toplum örgütü BİLKAR’da önümüzdeki hafta sonu da Candan Badem konuk edilecek. 15 Temmuz sonrası OHAL sürecinde KHK ile görevden açığa alınan akademisyenlerden Candan Badem, BİLKAR’a 30 Eylül Pazar günü saat 16.00’da düzenlenecek söyleşi ve imza gününde konuk olacak. Badem, “Osmanlı’da dış borçlar ve düyun-u umumiye” konulu söyleşisinin ardından “Kars Ardahan Artvin” adlı kitabını imzalayacak. 

TEFTİŞÖR, 25 EKİM’DE OSMAN HAMDİ BEY’DE

Tiyatro Adam, Teftişör adlı komedi tarzındaki oyunu Gebze’de BİLKAR’ın ev sahipliğinde sahneleyecek. Gogol’un “Müfettiş” adlı eserinden Irmak Bahçeci’nin uyarladığı Teftişör’ü Oğuz Utku Güneş yönetti. Barış Yıldız, Berk Yaygın, Deniz Özmen, Gökhan Azlağ gibi isimler rol aldı.

Teftişör, 25 Ekim Perşembe günü akşamı saat 19.30’da Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. Büyük ilgi görmesi beklenen, biletleri bir ay önceden satışa çıkartılan oyunun biletlerine BİLKAR’ın Hacı Halil Mahallesi, Yeniçarşı İsmetpaşa Caddesi, Beşiroğlu Altın Han birinci kattaki yerinden ulaşılabilir. (İletişim: 0533 719 85 42)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.