Rize’de saatli bomba üzerinde 96 daire

Rize’de saatli bomba üzerinde 96 daire

Rize’de yan yatmaya başlayan binalardaki 96 dairenin sakinleri çözüm bulunmadığı için ölümle adeta burun buruna yaşıyor

DEPREM kuşağında olmasına rağmen orta şiddetteki depremde bile can kayıpları yaşanırken, Kartal’daki 8 katlı binanın sarsıntı bile olmadan çökmesi endişeleri artırdı. Marmara Depremi’nin üzerinden geçen 20 yıla rağmen riskli binalara karşı halen önlem alınmaması yeni ölümlere davetiye çıkarıyor. Rize’den dün gelen görüntüler 96 dairenin bulunduğu 4 binada yaşayanların adeta bir saatli bomba üzerinde yaşadığı gösterdi. Binaların alana çökerek yan yattığı gözle dahi anlaşılıyor.

Engindere Mahallesi’nde deniz dolgusu yapılarak kazanılan alanda 30 yıl önce inşa edilen binanın zemininde kaymalar yaşandı. Bazı ev sahipleri, yapıları demir direklerle güçlendirmeye çalıştı, çok sayıda daire ise boşaltıldı. Gün geçtikçe binalardaki eğim artarken, 24 daireli bina ile bitişiğindeki bina arasında boşluk oluştu. Tehlike oluşturan binalar için ‘riskli yapı’ raporu hazırlandı. Ancak, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkımı gündeme gelen binalarla ilgili henüz bir adım atılmadı.

Rize’de yan yatan binalar, sakinlerinin kendi çabasıyla demir direkler konularak güçlendirilmeye çalışılmış.

EVSİZ KALMAKTAN KORKARAK ÇIKMIYORLAR

Eğimli binada oturan daire sahibi Necla Birben, “Binalarda eğim var. Bu bir gerçek, yamuluyor, duvarlar çatlıyor. Balkonlara demir direkle destek verdiler. Artık bu binalar yıkılsın ve yeniden yapılsın. Yıllardır korku içerisinde yaşıyoruz” dedi. Mehmet Birben de “Zeminini su basıyor. Zemin bitmiş. Beton kaplama ile bir güçlendirme yapıldı ve böyle ayakta durmaya çalışıyor. Burada bir kentsel dönüşüm olmalı. Önlem alınmazsa 2-3 yıl sonra bu binalar çökebilir” ifadelerini kullandı. Binada korku içerisinde yaşadıklarını anlatan Ayfer Demir, “Çocuklar gece uyuyamıyor. Kalkıyorlar ‘Anne evler yan, yıkılır mı?’ diye soruyorlar. Evde sanki düşecek gibi oluyoruz. Kartal’da bina yıkıldı, biz daha da tedirgin olduk” ifadelerini kullanarak önlem alınmasını istedi.

***

İSTANBUL’DA RİSKLİ BİNA BOŞALTILDI

İstanbul Küçükçekmece’de ise dün 5 katlı bina mühürlenerek boşaltıldı. Tevfikbey Mahallesi Şehit Mehmet Sevinç Sokak’taki apartmanın sakinleri 11 Şubat’ta apartmanın risk taşıdığını belirterek Küçükçekmece Belediyesi’ne başvurdu. İnceleme sonucu risk taşıdığı tespit edilen apartman, dün akşam tahliye edilerek mühürlendi. 1997 yılında yapılan binada oturanların bir kısmı geçici olarak akrabalarının yanına taşındı, bir kısmı da Küçükçekmece Belediyesi tarafından otellere yerleştirildi.

KAĞITHANE’DE TOPRAK DESTEKLİ ÖNLEM

İstanbul Gültepe, Yahya Kemal Caddesi üzerinde ise yan binası yıkılan 4 katlı apartmanın zemin kısmında toprak kayması yaşandı. Belediye ekipleri alana toprak döktü. Ancak apartman sakinleri bu önlemin yetersiz kalmasından endişeli. Bina sakini Kazım Yokuş, “Binanın çökme tehlikesi yok dediler, yine de korkuyoruz” diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.