Rekortmenler de ‘yeter artık’ derse

Rekortmenler de ‘yeter artık’ derse

 

 

Kocaeli’nde 2013 kazançlarına göre Gelir Vergisi ile Gayrimenkul Sermaye İradı (Kira Gelirleri) başlıkları altındaki vergi şampiyonları belirlendi.

Kim bu rekortmenler ?

Hemen paylaşalım…

Gelir Vergisi’nde Kocaeli birincisi, Gebze’de noterlik yapan M. Ali Gündoğan oldu. Noter beye, geçen yılın kazançları için 952 bin 33 TL’lik vergi tahakkuk ettirildi.

İkinci sırada mükellef isminin açıklanmasını istememiş. Bu tavrı yıllardır anlamam, sanki hiç ismi bulunamayacakmış gibi.

2013 yılı vergi rekortmenleri listesinin ilk 100’ünde 21 noter yer aldı. En çok vergi veren ilk 10 kişinin 4’ü noter oldu. Üçüncü sırayı 676 bin 281 TL’lik tahakkukla yine Gebze’den ve yine noter olan Fatih Mehmet Demir aldı. Serpil Biçici yedinci ve Kenan Gürsel de onuncu oldu.

Anlı şanlı sanayici, işadamı ve müteahhitleri aradı gözlerim ama onları daha sonraki sıralarda görebiliyoruz ancak. 2012 yılının gelir vergisi rekortmeni Murat Mustafa Satı, 2013 listesinde ancak 36. sırada yer aldı.

Listede avukat ve doktorlar da iyi sıralara oturmuş…

En fazla vergi veren avukat Kenan Aydın oldu. Aydın, 273 bin 673 TL’lik tahakkukla 43. sırada yer aldı. Onu 150 bin 813 TL ile 86. sıradaki Sertif Gökçe takip etti. Önceki yılların gelir vergisi rekortmenlerinden İrfan İnanöz ise ancak 99. sırada yer aldı. Toplam 200 bin 209 TL ile 65. sırayı işgal eden Orhan Elibol, doktorlar kategorisinde birinci oldu. Doktorlardan Erkan Ekşioğlu da, 161 bin 92 TL’lik vergi ile 82. sırayı aldı.

Kira Gelirleri’nde ilk iki Körfez’den, üçüncü ise İzmit’ten çıktı. Adnan Adanır 469 bin 216 TL’lik vergisiyle birinci, Kemalettin Akkurt 440 bin 599 TL’lik vergisi ileikinci, Ahmet Şimşek 370 bin 533 TL’lik vergisiyle üçüncü oldu.

Yıllardır bu kentin yüzünü güldüren rekortmenler aracılığıyla bütçeye önemli kaynak aktarılır, ama çok az yatırım payı alınabilir.

Bu dengesizlik, herkesin olduğu gibi rekortmenlerin de moralini bozuyor. Onlar ‘’yeter artık’’ demeden bu orantısızlığı giderici önlemler alınması gerekiyor.

Verdiğini alamayan,

Kent insanının hakkına sahip çıkamayan,

Değerlerini bir bir yitirirken yerine yenisini koyamayan bir kent haline geldik.

Hal böyleyken, bunun sorumluluğu kimlerin üzerinde acaba diye düşünmeden edemiyorum.

Elbette ki, birinci derecede siyasal iktidarın yerel ayakları sorumlu. Öncelikle İl Başkanı, sonra Büyükşehir Belediye Başkanı ve ardından da 13-0 yaptık övünmesi içinde olan diğer belediye başkanları sorumlu.

Demek ki, hükümetin önüne yatırıma değer projeler götürmüyorlar ki, genel bütçeden daha fazla pay alınmasına öncülük edemiyorlar.

Cesaret, cesaret, daha fazla cesaret…

Laf üretmekten,

Sosyal projelere kimsenin değinmediği kadar önem veriyoruz diyerek halkı kandırmaktan vazgeçip, yaşamı kolaylaştıracak, çağdaşlaştıracak yeni projeler üretip hükümetin önüne koymalılar.

Yoksa, daha fazla atıl kalmaları durumunda vergiyi verip bütçeye önemli katkı sağlayan bu kişi ve kurumlar da ‘’artık yeter’’ deme noktasına gelirse, vay halimize.

Düşünmek bile istemiyorum…

 

 

Bu yazı toplam 73 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi