Rasim’i alkışlamak gerek !

Rasim’i alkışlamak gerek !

Uzun yıllar önce tanıdım onu. Anadolu Ajansı’nda habercilik yaparken birgün kapımızı çalan erkek berberi Rasim Uyan, çevreci projelerinden söz ediyordu.

Biz gazeteciler dahil, çoğunluk o dönemler pek duyarlı değildi çevre konusuna. Ama, onun gündeminden hiç çıkmıyordu. Sorumlu bir yurttaş olarak yapılabilecekleri için çırpınıyor ve bu çalışmalarını duyurmak için de bizden destek istiyordu.

Biz de, elimizden geleni yapmaya karar verince aramızda bir dostluk oluşmaya başladı ve bunca zamandır da bozulmadan sürüyor.

Peki, Rasim Uyan kimdir ?

Özünde, Derince’deki berber dükkanında oluşan tek kişilik dev çevre hareketidir. Öyküsü, ‘’sıradışı kişilerin olağanüstü öyküleri’’ sıralamasına girecek cinsten. Çünkü, o, toplumda fark yaratanlar kategorisinde anılacak isimlerden.

‘’Bir gün değil, her gün çevreciyim’’ diyor ve gereğini de yapıyor.

Çıraklık döneminden beri çevreyi korumak için çalışan 25 yıllık bir erkek berberi. Dükkanındaki çevreci uygulama ve kampanyalarıyla müşterilerinin de çevreye duyarlı olmalarını sağlıyor. Müşterilerin çevre duyarlılığını artırmak için promosyonlar geliştiren Rasim Uyan, 5 kilo atık pil getirene, 50 adet cam şişe ya da pet şişe getirene, 500 adet mavi kapak getirene, 10 tane ağaç dikene saç ve sakal tıraşı bedava türünden kampanyaların yaratıcısı ve uygulayıcısıdır.

Özellikle atıkların geri dönüşümüne katkı sağlayan çalışmaları ile dikkat çeken Uyan, pillerin yanı sıra sigara izmariti/paketi, cam şişe ve teneke kutuların da dükkanında toplanmasını sağlıyor.

O’nun girişimleri sonucunda, Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO), Derince’deki birçok okula atık kutuları, İZAYDAŞ da, aynı biçimde atık pil kumbaralarını okullara dağıtmaya başladı.

Rasim Uyan, toplumsal konulara duyarlılığı ile dikkat çekiyor demiştim ya, işte o konulardan biri de engelli vatandaşlara da daha iyi hizmet verilmesidir. Uyan, bunu gerçekleştirebilmek için “Engel ve Yaşam” kursuna gidiyor ve dükkanını “engelli dostu” bir mekan haline dönüştürmek üzere çalışmalarda bulunuyor.

Şimdilerde ise internette okuduğu bir yaşam öyküsünden etkilendiğini söyleyip, İzmir’de yaşayan bir kadın yurttaşımıza destek olmaya çalışıyor.

25 yıl önce henüz 21 yaşındayken ehliyetsiz bir sürücünün kullandığı otomobilin altında kalarak göğsünden aşağısı felç olan İzmirli Sibel Kula’nın yürümesine katkı sağlamak istiyor Rasim Uyan.

Gereken tedavi masrafına katkıda bulunmak amacıyla, bugün dükkanından elde edeceği geliri Sibel Kula’nın tedavi masrafları bütçesine aktaracak.

Rasim Uyan’ı alkışlamak gerek,

Rasim’e destek olmak gerek,

O’nun yıllardır vermeye çalıştığı mesajı anlamak gerek,

Kısacası Rasim Uyan’ları çoğaltmak gerek…

Bu çalışmayı yaparken bile farklılığını gösteren Rasim Uyan, kampanyanın ilgi görmesine destek oluşturmaları için yerel basından destek istemiş, bunu sağlamak için de kitaptan suya kadar oluşan bir hediye sepetini gönderip, farkındalık yaratmış.

Duyarlılığına, kararlılığına ve sorumluluk duyguna şapka çıkarıyorum sevgili Rasim. Önerim, O’nu hep birlikte alkışlayıp ve desteklemektir.

 

Bugün olmasa bile yarın…

Bu yazı toplam 135 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi