Ramazan Bayramında Beslenme

Ramazan Bayramında Beslenme

Bayram ziyaretleri; kaynaşmaların, misafirliklerin, ikramların bol olduğu bu hoşgörü günlerinde; sunulan ikramlardan alınmamasının, ev sahiplerine ya...

Bayram ziyaretleri; kaynaşmaların, misafirliklerin, ikramların bol olduğu bu hoşgörü günlerinde; sunulan ikramlardan alınmamasının, ev sahiplerine ya da büyüklere saygısızlık gibi gelebileceğini düşünerek geri çevirmekte zorlanabilirsiniz. Bu sebeple mutlulukla geçireceğiniz günler içerisinde vücudunuzun imdat çığlığı vermemesi için beslenmenizde uymanız gereken noktalara dikkat çekmek istiyorum.

Ramazan bayramında beslenirken nelere dikkat etmelisiniz?

-Güne kahvaltı yaparak başlayın, kahvaltıyı kesinlikle atlamayın.

-Azar azar ve sık yemek yemeyi tercih edin.

-Sıvı alımına dikkat edin ve günde yaklaşık 2-3 litre su için.

-Çok hızlı yemek yemeyin, yediklerinizi çok iyi çiğneyin.

-Ağır hamur tatlıları yerine kalorisi daha düşük sütlü-meyve tatlılar tüketin.

-Bayram ziyaretlerinde yemekten önce tatlı, çay-kahve tüketmeyin. Misafirliklerinize aç karnına gitmeyin. Tok olarak gerçekleştirdiğiniz misafirlikler kalorisi yüksek olan gıdaları daha az tüketmenizi sağlayacak ve kendi kendinize bir otokontrol mekanizmanız oluşmuş olacaktır.

-Alkollü ve gazlı içecekler yerine; ayran, limonata, taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı içecekler tercih edin.

-Barsak hareketlerinin düzenlenmesi amacıyla sebze ve meyve tüketimini artırın.

-Kızartmalar yerine ızgara, fırında ya da haşlama yöntemi ile pişirilmiş yemekler tercih edin.

-Özellikle bayram ziyaretlerinde sunulan şeker, çikolata ve hamur işi tatlıları çok dikkatli tüketin, yenilen miktarı göz önüne alın ve bu tür besinlerin çok miktarda enerji içerdiklerinden kilo alımına neden olabileceğini göz önünde bulundurun.

-Metabolik sorunları olan hastalar, özellikle kalp hastaları , şeker hastaları, tansiyon hastaları ve mide rahatsızlıkları olan kişiler yeme içmelerine çok daha dikkat etmeli; yapılan ikramlara hayır demesini bilmeli; hatta şeker hastaları ara öğünlerini yanlarında taşımalıdır.

-Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin artırılması anlamında günlük yürüyüşler yapın. Ramazan boyunca uzun saatler açlık ve hareketlerin azalması, sporun bırakılması ile oluşan metabolizma hızındaki yavaşlamayı, bayramda da fiziksel aktivitenizi artırıcı hafif yürüyüşler ve egzersizler yaparak hızlandırabilir ve kilo kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Çocuklara dikkat!
Ramazan bayramı, aslında en çok çocukların büyük heyecanla bekledikleri bir bayramdır. Yeni kıyafetler, bayram sabahı büyüklerin elini öptükten sonra heyecanla beklenen cep harçlıkları ve tabi ki kapı kapı gezerek şeker toplamalar. . . Bu durum onlar için eğlenceli bir oyun aslında... Ama bir yandan da tehlike çanlarının çalıp da, sesinin duyulmadığı bir ortam! Çocukların beslenmesi yetişkin beslenmesinden daha hassas bir konudur.Özellikle büyüme ve gelişme döneminde, ağız vediş sağlığı,beslenmealışkanlıklarından etkilenir. Aşırı şeker ve şekerli ürünler tüketilmesi, çocukların dişleri açısından sakıncalıdır. Bu durum mide ve bağırsak hassasiyetine de sebep olur. Sürekli şeker ve şekerli ürünlerin tüketilmesi, çocuklarınaçlıkduygusuna engel olarak, ana yemeklerin ve aralarda olması gereken sağlıklı atıştırmaların reddedilmesine yol açar. Çocukların sadece şeker ve çikolata yerine, sütlü tatlı ve meyve yemeleri sağlanabilirse, daha doğru bir yol çizmiş olur. Bunun için bayramdan önce çocuğunuzla oturup konuşarak; ona şekerli gıda tüketiminin fazlasının zararlı olacağını anlatarak önlem adımını atın. Sınırlı miktarda çikolata ve şekere müsaade edebileceğinizi söylemeniz ve  tamamen yasaklamamanız etkili bir yol olacaktır!

Seviyorsanız Israr Etmeyin!

 

Ziyarete gelen konuklara kesinlikle ısrarcı davranmayın, yiyecekleri kadar besin servis edin, zorlama yapmayın. Sevdiğiniz için iyilik diye yaptığınız ısrarlar, farkına varmadan sevdiğiniz kişilerin sağlığını zarar verebileceğinizi aklınıza not edin. Mutlu, birliktelik dolu sağlıklı bayramlar dilerim. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.