Polis kurşunuyla felç olan Erdem’e 30 bin TL tazminat

Polis kurşunuyla felç olan Erdem’e 30 bin TL tazminat

AYM daha önce polis kurşunuyla felç kalan Erdem’in yaşama hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Yüksek Mahkeme, Erdem’e 30 bin TL tazminat ödenmesini kararlaştırdı

Anayasa Mahkemesi (AYM), 30 Ağustos 2010’da Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bir yürüyüş sırasında sivil polislerin açtığı ateş sonucu belden aşağısı felç olan işitme engelli Cembeli Erdem’in (50) dosyasını karara bağladı. AYM, Erdem’in yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmederek, kendisine 30 bin TL tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Cumhuriyet Başsavcılığı, Erdem’in vurulmasıyla ilgili polis hakkında olası kasıtla nitelikli yaralama suçundan kamu davası açtı, mahkeme de sanık polisin 1 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırıldı. Mahkeme sanığın eylemini kasıt veya olası kasıtla değil taksirle gerçekleştirdiği kanaatine varıp, verdiği cezanın da açıklanmasını geri bıraktı.

AYM kararında, “Doğal olmayan her ölüm olayının sorumlularının belirlenmesini ve gerekiyorsa cezalandırılmasını sağlayabilecek etkili bir soruşturma yürütmeyi gerektirir. Bu soruşturmanın temel amacı, yaşam hakkını koruyan hukukun etkili bir şekilde uygulanmasını ve varsa sorumluların hesap vermelerini sağlamaktır” ifadelerine yer verildi.

AYM, Erdem’in vurulması ve sonrasında yürütülen soruşturmada birçok hususun eksik bırakıldığını açıkladı.

‘Yaşama hakkı ihlal edildi’
AYM kararında şu ifadelere yer verildi: “Yetkili makamların maddi gerçeği açığa çıkarabilmek, başka bir ifade ile olayı aydınlatabilmek için kendilerinden makul olarak beklenebilecek tedbirleri ya hiç almadıkları ya da bu konuda gecikme gösterdikleri kanaatine varılmıştır. Yaşam hakkının etkili soruşturma yürütme yükümlülüğüne ilişkin usul boyutunun ihlal edildiğine karar vermiştir.” Yüksek Mahkeme ayrıca Erdem’e 30 bin TL manevi tazminat verilmesine hükmetti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.