Petrol-İş'te yeni başkan Süleyman Akyüz

Petrol-İş'te yeni başkan Süleyman Akyüz

Petrol-İş Sendikasının 28. Olağan Merkez Genel Kurulunda yapılan seçimlerde Süleyman Akyüz sendikanın yeni başkanı oldu.

Petrol-İş Sendikasının 28. Olağan Genel Kurulunun ikinci gününde yapılan Yönetim Kurulu seçimlerinde, mevcut başkan Ali Ufuk Yaşar'a karşı yarışan Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz genel başkanlığa seçildi.

İki gün süren genel kurul, İstanbul Altunizade’de bulunan genel merkez binasında dün başladı. Mevcut Başkan Ali Ufuk Yaşar ve Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz’ün yarıştığı genel kurulda Adalet Kul ise bağımsız olarak genel sekreterliğe aday oldu. 250 delege işçi ile CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Türk-İş genel merkez yöneticileri, Türk-İş’e ve DİSK’e bağlı sendika başkanları, pek çok ülkeden sendika temsilcileri de kongreye katıldı.

Genel Kurulun Divan Başkanlığını yapan Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Alemdar, “Kriz zamanlarında faturayı hep emekçiler, bizler ödüyor. İşsiz, aşsız kalanlar hep işçiler. Ancak artık bu bedeli biz ödemek istemiyoruz” dedi. Alemdar taşeron sorununa ilişkin ise “Türk-İş ne yazık ki taşeron işçilerin kadro sorununu çözememiştir. Taşeron işçilerin sorunları halen devam etmektedir” dedi.

Daha sonra söz alan Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar ise ekonomik krize işaret ederek, “Yürütülen yanlış ekonomik politikalar bu krizi oldukça derinleştirdi. Krizin sebebi biz değiliz. Sonuçları itibariyle bize yansıyan krizi reddedecek olan da bizleriz. Emekçilerin en az zarar görmesi için gerekeni yapmak zorundayız” diye konuştu. Yaşar, gerçek işsizlik rakamının yüzde 18 olduğunu, her gün 5 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini ifade etti. Kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine ilişkin de “Bir kez daha bu genel kuruldan kırmızı çizgimiz olduğunu, haykırmak istiyorum. Ama burada Türk-İş yöneticileri, bağlı sendikaların genel başkanları var. Ne kadar hazırlıklıyız. Ha deyince greve çıkmaya ne kadar hazırız bunu gözden geçirmek zorundayız” dedi. Sürekli krize karşı mücadele vurgusu yapan Yaşar, konuşmasında yüzde 6 ile biten TÜPRAŞ sözleşmesine ve yüzde 8’le biten kamu sözleşmesine ilişkin konuşmaması dikkat çekti.

Yaşar’ın konuşmasının ardından söz alan İndusriAL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan da Türkiye’de büyük bir demokrasi sorunu olduğuna vurgu yaparak, “Demokrasi olmadan örgütlenmek, faaliyet göstermek, işçinin menfaatlerini korumak mümkün değildir” dedi

Petrol-İş Eski Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ise “Birkaç istisna dışında sendikaların büyük bir kısmı inanılmayan, güvenilmeyen, toplum nezdinde dikkate alınmayan örgütler haline gelmişlerdir. Burada esas olan dramatik olan sendika başkanlarının bu durumdan çıkmak için çaba harcamamaları, sendikaların eriyip gitmesine göz yummalarıdır. Bu durumdan çıkış ağlayarak, sızlayarak, yakınarak değil ancak radikal kararlarla olur. Sizin asıl göreviniz örgütü güçlendirmek, işçilere sınıf bilincini kazandırmak” dedi.

DELEGELERDEN TEPKİ

Genel kurulda söz alan Unilever Baştemsilcisi Selim Demir, “Genel Başkanımızın konuşmasını sonuna kadar dinledim. 4 yıl önce de aynı dertleri dinliyorduk, bugün de aynı dertleri dinliyoruz. Bizim dertlerimizden onlar da şikayet ediyor. Kim çözecek, mahallenin kasabı mı? Genel başkanımız siyasetçilerin yanlış tavırlarından ve yanlış yönetimlerinden söz etti. Ama bu koltuklara aday olanlar her ne hikmetse tekrar bu koltuklara oturmak için siyasetçilerden medet umar hale geldiler. Petrol-İş bir gemiyse, bu geminin kaptanı insanları birbirine düşürmekten başka bir şey yapmadı. Ben buradaki Ahmet'i tanımam, Ahmet de beni tanımaz ama birbirimize düşmanız. Nasıl oldu bu, kendi kendine mi?” diye konuştu.

Unilever İşyeri Temsilcisi Barış Balkay da “Neden bizi sendikalara olan bağlılığımızı artırmadınız da bu sendikaya olan inancımızı sekteye uğratmak için uğraştınız. Başaramadın ama neden uğraştın” dedi.

TÜPRAŞ Kırıkkale rafinerisinde çalışan Kemal Karakaya ise “Burada yüzüne bakmak istemediğim onlarca kişi var. TÜPRAŞ’ta neyle karşılaştığımızı herkes iyi biliyor. Kamu sözleşmesinin nedeni TÜPRAŞ’ta bu sözleşmeyi imzalayanlardır. Bizim emeklerimizi çaldıkları gibi sizin de emeklerinizi çaldı. 1 Temmuz 2019 TÜPRAŞ kara bir leke olarak tarihimize yazıldı” dedi.

"SENDİKACILARI DA SIRTIMIZDA TAŞIYORUZ"

Genel sekreterliğe bağımsız olarak aday olan Adalet Kul, Petrol-İş'in yönetim kadrolarında kadınların az olmasını eleştirerek şunları söyledi: “Biz sadece sermayeyi değil, sendikacıları da sırtımızda taşıyoruz. Fabrikadayken bu arkadaşlarımız iyiydi. Şimdi sınıfın sorunlarından uzak. Peki neden değişiyor? Bu değişme sadece onun suçu mu? Bizim suçumuz. Seçtiklerimizi iyi denetlemiyoruz. Sınıftan uzaklaşanlara ey arkadaş gel tezgahın başına geç diyemiyoruz. Herkes yaptığı ile kalıyor, kalmamalı” dedi.

AKYÜZ: SORUNLARI BİRİKTİRİYORUZ

Genel Kurulda konuşan muhalif listenin Genel Başkan Adayı Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz şunları söyledi: “Eğer sorunlarımızı çözemezsek, üst üste yığarsak bu sorunların altında bir gün kalmış olacağız. Geçen dönem üstüne koyup koyup geldik, çözemiyoruz ki. Kıdem tazminatı fona devredilecek deniliyor, sonra tepki üzerine rafa kaldırılıyor, sonra yine önümüze getiriliyor. 2015 ile 2019 arasında sadece sorunlarımıza sorunlar kattığımız problemlere bakın. Kiralık işçilik yasasını hayata geçirdiler, zorunlu BES uygulaması geçti, OHAL döneminde grevler yasaklandı, Cumhurbaşkanının OHAL döneminde patronlara söylediklerini bilirsiniz, kıdem tazminatına yine göz diktiler... O yüzden biz birbirimizle uğraşmayı bırakalım asıl işimize dönelim.”

Son yıllarda hiç kitlesel eylem ve genel grevin görülmediğine vurgu yapan Akyüz, “Mesele bu. EYT’liler kadar olamadık. İşçimizi eğiteceğiz, sınıf bilinci vereceğiz, işçimiz ne olduğunu bilecek” dedi.

Flormar direnişine de değinen Akyüz, “Flormar’da biz işçiye sahip çıktık, işçiyi orada yalnız bırakmadık. Bu direnişi tüm Türkiye'ye ve dünyaya mal ettik. Diyorlar ki orada 1 milyon 300 bin lira harcandı hiçbir şey olmadı. Değil 1 milyon 5 milyon verseniz Petrol-İş'in ve işçi sınıfının mücadelesini böyle anlatamazdınız. Geliri en çok olan şubelerden biriyiz. Sendika para alırken güzel de harcarken mi dert oluyor. Türk-İş Genel Başkanına, ‘Flormar tüm dünyaya mal olmuş, gelmeyen konfederasyon kalmamış, gel bir uğra’ dedik. ‘Ben gelsem çözülmesi lazım’ dedi. Biz de gel çöz dedik. Gelmedi” diye konuştu.

YAŞAR TÜPRAŞ ELEŞTİRİLERİNE YANIT VERDİ

Genel kurulda tekrar söz alan mevcut Genel Başkan Ali Ufuk Yaşar, TÜPRAŞ sözleşmesine ilişkin eleştirilere “Bana neden işverenle görüştüğümü soruyorlar. Siz şube başkanı olarak her yerde görüşüyorsunuz da ben genel başkan olarak sıkışan bir sözleşmede Yüksek Hakem Kurulu'na gitmesin diye görüşme yapmayayım mı? Sizin söylediklerinizi söyledim, onların söylediklerini de size aktardım. Bir tane şubenin sözleşmeyi siz yürütün demesiyle bu iş olmaz. Dolayısıyla en son noktada arkadaşlarımızın söylediklerini ilettim ve bitirdim” şeklinde yanıt verdi.

Flormar direnişine de değinen Yaşar, “Bir örgütlenme yapmak istiyorsanız Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Eğer bir örgütlenmede dışarıdaki insan içeriden destek görmüyorsa o örgütlenme 2 ayı bulmadan bitmiştir. Bunun için boşu boşuna para harcamaya gerek yok. 1 milyon 300 bin lira para harcamışız. Ben parasında değilim. Gebze şubemiz büyük bir şube. Geçmişte iyi örgütlenmeler de yaptı. Hakkını vermek lazım. Ama Kimse kusura bakmasın, böyle bir örgütlenme modeli yok” dedi.

SENDİKANIN YENİ GENEL BAŞKANI SÜLEYMAN AKYÜZ OLDU

Konuşmaların ardından yapılan seçimlerde mevcut başkan Ali Ufuk Yaşar ve Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz yarıştı. Ali Ufuk Yaşar 118 oy alırken, Süleyman Akyüz 129 oy alarak seçimleri kazandı. Oylamada 3 oy ise geçersiz sayıldı.

Seçim sonuçlarına göre, daha önce Gebze Şube Başkanlığı görevini yürüten Süleyman Akyüz Petrol-İş Genel Başkanı seçilirken, Kocaeli Şube Başkanı Salih Akduman genel sekreter, Niyazi Recepkethüda örgütlenme ve eğitim sekreteri oldu.

Mali Sekreterliğe aday olan ve 122’şer oy alan Turgut Düşova ve Erhan Yakışan’un durumu Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) yapacağı kura sonrası netleşecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.