Patronları korku sardı

Patronları korku sardı

 

Bursa’daki metal fabrikalarında hakları için mücadeleyi yükselterek Türk Metal Sendikası’ndan istifa eden işçilere, patronların örgütü Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’ndan (MESS) beklenen tehdit geldi.

MESS’in bu yaklaşımı yeni değil elbette. Patronların fıtratında bu tür tehditler ve ahlaksız teklifler hep var oldu ve de olacak.

Ne yapmış o patronlar ?

İşçiler direnişe geçince, sabah saatlerinde cep telefonlarına gönderdikleri SMS’te ‘’üç yıllık Grup Toplu İş Sözleşmesi’nin yenilenmesi yasal açıdan mümkün değil. Bu yüzden, eylemleriniz yasadışı’’ demişler.

Sevsinler sizi…

Daha önce imzaladığınız toplusözleşmeleri, çıkarlarınız uğruna delen siz değil miydiniz ?

Mesela, KORDSA’da bir önceki dönem toplusözleşme imzalanmasının ardından kriz ve sipariş azalmalarını bahane göstererek, sözleşmenin nakdi maddelerinde belirli oranda indirime gidilmesini bir protokol dahilinde dayatıp kabul ettiren sizdiniz ?

Şimdi ne oldu ki, Bursa işçisinin talebinin üzerine sözleşmenin yenilenmesinin (ek protokol yapılmasının) yasal olmadığını savunuyorsunuz ?

Anlaşılan, sizleri boylu boyunca korku sardı…

Çünkü, başta RENAULT ve TOFAŞ olmak üzere bir dizi metal fabrikasındaki işçiler, BOSCH’da imzalanan sözleşmeyle elde edilen hakların kendi fabrikalarında da uygulanması, Türk Metal ile MESS arasında imzalanan üç yıllık Grup Toplu İş Sözleşmesi’nin (TİS) bu doğrultuda yenilenmesi talepleriyle bir ay önce eyleme geçti.

Yani, üretimden gelen güçlerini kullanma kararlılığı gösterince, bütün planlarınız altüst oldu ve gönülden desteklediğiniz Türk Metal Sendikası’nın işçi üzerindeki hakimiyeti kaybolmaya başladı. Yani, işçi üzerindeki en önemli baskı aracınızın dağılmak üzere olduğunu görmeniz, sizi hırçınlaştırdı.

Yağma yok, gladyo örgütünüz haline dönüşen o sendikanız, gereken yanıtı işçi sınıfından almıştır, alacaktır.

Taleplerinin karşılanmaması üzerine sizin sendikanızdan istifa etme kararı alan işçiler, eli sopalı adamlarının saldırısına uğrasa da örgütlü mücadelelerini başka zeminlerde sürdürecek ve kazanımlarını çoğaltacaktır.

Bu arada, biraz insaf sahibi olsanız, kendinizi bir an olsun o işçilerinizin yerine koyup durumunuzu düşünseniz, MESS grup toplusözleşmesinin 1 Eylül 2014-31 Ağustos 2017 arasında 3 yıl için yürürlükte kalacak biçimde imzalanmasının nasıl kayıplar yaratacağını görür ve tepkili davranırsınız.

Sahi, siz, 3 yıl önce yaptığınız bağlantının gereği olarak, kur farkları tavan yapsa da değişikliğe uğratmadığınız fiyatlarla ihracat yapar mısınız ?

Sanmıyorum,

Renault işçileri kararlılığını gösterecek, ama bu direniş artık tüm metal işçilerinin direnişidir. Tofaş, Coşkunöz, Delphi, Ototrim, Mako gibi fabrikalardan işçiler de, o direnişin yanında, içindedir.

Hepsini yürekten selamlıyorum.

Size de, çok basit bir cümleyle sesleniyorum,

 

Bu korkunun, diğerlerinde de olduğu gibi ecele faydası yok…

Bu yazı toplam 101 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi