Paranız mı var ?

Paranız mı var ?

 

 

 

Yeni para birimleri devreye girdiğinde kısa dönem de olsa sıkıntı yaşarız. Çünkü, ardından yeni banknotumuz olur.

Hayatımızı bir süre önce giren yeni 200 TL’lik banknotlarda da tereddüt yaşamadık değil. Henüz alışıyoruz diyorduk ki, çok sayıda yurttaş, bankaların ATM’lerinin 200 TL’lik banknotları kabul etmediği yönündeki şikayetleri arttı. 

Mide bulandıran bu şikayetleri değerlendiren Merkez Bankası’nın bankalara gönderdiği uyarı yerinde. 

Şikayetlerin artması üzerine 200 TL'lerin teknik adaptasyonunu yapmayan bankalara gönderilen uyarı yazısında, vatandaşı da elindeki paranın sahte olup olmadığını anlamak için 'banknot sorgulama sistemini' kullanmaya çağrıldı. 

Evet, düşünebiliyor musunuz, bankaların ATM’lerinde 200 TL'lerin 'teknik adaptasyonu yapılmamış’.

Bu nasıl bir durum, anlaşılabilir gibi değil.

En büyük kağıt banknot olan 200 TL, uzunca süredir dolaşımda. Ama, para, bankaların ATM’leri tarafından kabul edilmeyebiliyor. 

Merkez Bankası, işte bu garabeti ortadan kaldırmak için uyarı yazısı gönderiyor ve bankaları 'derhal' adaptasyonların yapılması konusunda uyarıyor. 

Peki, paranızın sahte olup olmadığını nasıl anlarsınız ?

Merkez Bankası internet sitesi üzerinden elinizdeki paranın sahte olup olmadığını anlamak üzere sorgulama yapabilirsiniz. 

'Banknot sorgulama' linki şöyle: 

http://www3.tcmb.gov.tr/sbss/sorgu.php 

Banka yetkilileri, vatandaşları Emniyet ve Jandarma ile birlikte hazırladıkları 'Banknotlarda Sahteciliğe Dikkat Kitapçığını' okumaya çağırıyor. 

Merkez Bankası, elindeki paranın sahte olduğundan şüphelenen vatandaşlara ise şu uyarıyı yapıyor:  

"Banknotlarda yer alan güvenlik özelliklerinden birden fazlası kontrol edilmeli, Gerçek banknotlar ile karşılaştırılarak da kontrolü yapılmalı, Üzerine yazı, çizik, delme, yırtma v.b. müdahalelerde bulunulması engellenmeli, Nereden ve kimden alındığına dair tüm bilgilerle birlikte en yakın Cumhuriyet başsavcılıklarına veya kolluk kuvvetlerine teslim edilmeli. Bildirimler için 155 Polis İmdat veya 156 Jandarma İhbar hatları kullanılabilir. Unutulmamalıdır ki, yapılan ihbarlar aranan bir kişinin veya bir sahtecilik şebekesinin ortaya çıkarılmasına katkı sağlayabilecektir."

Kısaca, paran var mı, derdin var, dedirtecek bir durum…

Düşünsenize; 

Aylık 1000 TL ile çalışıyorsunuz ve size maaş olarak 5 adet 200 TL’lik banknot veriyorlar. 

Sıra bir bankanın ATM’sinden fatura ödemeye geliyor. Ödeme noktasına gidiyorsunuz, ama o da ne, ‘’ATM, 200 TL’yi kabul etmiyor’’.

Nasıl bir hale geldiğinizi tahmin edebiliyorum…

O yüzden, Merkez Bankası’nın gecikmeli de olsa bu teknik uyumun sağlanması için gönderdiği uyarı yazısı çok önemli.

Bankaların yaptığı ise büyük sorumsuzluk. Para dolaşıma girmiş, üzerinden bu kadar zaman geçmesine rağmen, teknik uyumu sağlayan düzenlemeler yapılmamış.

Kimsenin kimseye psikolojik şoklar yaşatmaya hakkı yok. Hele ki, halkın sırtından geçinen finans piyasasının, halkı daha da sıkıştırması kabul edilemez.

Herkes, sorumluluğunun gereğini yapmalıdır…

Bu yazı toplam 73 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi