Özel kalem günde 3  asgari ücret harcamış!

Özel kalem günde 3 asgari ücret harcamış!

Darıca Belediye Meclisi’nde 2018 yılı kesin hesabı oy çokluğu ile onaylandı. CHP’li meclis üyesi Özkan Sarıtoprak, özel kalem müdürlüğünün günlük giderinin üç asgari ücretten fazla olduğunu kaydetti.

Ak Parti’li belediyelerin 2018 yılı harcamaları, dudak uçuklatıyor! Darıca’da da 2018 yılı kesin hesabı oy çokluğu ile onaylanırken plan ve bütçe komisyonunda partisini temsil eden CHP’li Özkan Sarıtoprak, “peşkeş çekildi” cümlesinden ötürü bir süreliğine meclisi geren konuşmasında özel kalem müdürlüğünün günlük giderinin üç asgari ücretten fazla olduğunu kaydetti.

BORÇ BATAĞINA SÜRÜKLENDİ

Kesin hesap üzerine CHP Grubu adına söz alan Özkan Sarıtoprak özetle şunları kaydetti: “Görüyoruz ki hesap bilmeyen, yönetemeyenlerin elinde Darıca halkının vergileri çarçur edilmiş ve belediye büyük bir borç batağına sürüklenmiştir.

PEŞKEŞ KİMSENİN HADDİ DEĞİLDİR

Nüfusu 200 bini aşan Darıca’nın yönetiminde yer alanlar yandaşları ile beraber har vurup harman savurmuşlar, Darıcalılar’ın kul hakkını yemişlerdir. Yaptıkları ne hukuki ne de ilahi adalete sığmaz. Halkımız asgari ücretle geçinmeye çalışıp belediyesinden kendisine nefes alacak yatırımlar beklerken, halkın parasını bir takım müteahhit ve taşeronlara peşkeş çekmek kimsenin haddine değildir.

REKLAMA 1.5 MİLYON TL

155 milyon 842 bin TL harcayan Darıca Belediyesi, 1 milyon 500 bin TL ilan ve reklama para harcamış. Bizden daha büyük belediyelerde dahi bu kadar ilan harcaması yapılmazken; Darıca Belediyesi hangi hizmeti yapmış ki bu kadar reklam yapma gereği duymuş, bizler anlayamadık.

BİNA ONARIMI 2.5 MİLYON TL

Bütçede anlam veremediğimiz çeşitli harcamalar var. Eski Tekel binasının onarımı için harcanan 2 milyon 500 bin TL oldukça önemli bir örnektir. Darıca’nın önceliklerini belirlemeden yapılan bu tür göstermelik ve geri kazanımı olmayan yatırımlar belediyeyi borç batağına sürüklemiştir. 

Caddelerde görünür bir yatırım olarak tamda seçim öncesi yapılan aydınlatma direklerinin Darıca halkına faturası 6 milyon TL’dir. Üstelik daha beş yıl önce beton direkleri demir direklerle değiştirdik. Tıpkı hiç dönmeyen rüzgârgülü gibi, şimdi bu direkleri de söküp attık. Bunlarda borç olarak Darıca halkının sırtına binmiş oldu.

AĞIR BORÇ YÜKÜ

Sadece 2018 yılından gelir gider farkından Darıca halkının sırtına yüklenen borç yaklaşık 35 milyon TL’dir. 2018 kesin hesap cetvellerine göre 31 Aralık 2018 tarihi itibarı ile; 120 milyon TL gerçekleşen gelir bütçesi olan Darıca Belediyesi’nin kısa vadeli 70 milyon TL, uzun vadeli ise 58 milyon TL borcu var. Bu borcun yaklaşık 85 milyon TL’si özel kesime, 43 milyon TL’si ise kamuyadır. Belediye acil tasarruf önlemleri alınmazsa, korkarız ki yakın gelecekte ücretleri (maaşları) dahi ödeyemez duruma gelecektir.

TEMİZLİKE 20 MİLYON TL

Çevre temizlik için senelik yaklaşık 20 milyon TL aracı firmalara ödeme yapılmıştır. Oysa araçları kendimiz alarak personeli de kendi bünyemizden karşılayarak çok daha az maliyetlerle bu işi yapabiliriz. Darıca, küçük bir alana yerleştiğinden bir ucundan diğer ucuna çok kısa mesafelerle bu hizmetler sağlanmaktadır. Böylelikle işçi kardeşlerimizde kamu güvencesine kavuşacaktır.

AYLIK FAİZ: 398 BİN TL

Yıllardır faize karşı olduğu söyleminden gelen bir belediye düşünün ki belediyeyi faiz batağına sokmuş. Darıca Belediyesi her ay 398 bin TL faiz ödemektedir. Bunun hesabını Darıca halkına kimler verecek. Akşamları başınızı yastığa koyduğunuzda huzurla uyuyabiliyor musunuz? Ben muhalefet meclis üyesi olarak huzur bulamıyorum. Bu mübarek ayda vicdanları sızlatan bir durumdur bu.

HANGİ ETKİNLİK YAPILDI

Bir reklam ajansına 3 milyon TL ödeme yapılmış. İki ay içinde yapılan bu ödemelerin açıklaması nedir? 2018 nisan ve ağustos aylarında Darıca Belediyesi ne tür bir etkinlik yapmış ki bu kadar para harcanmış?

LALE DEVRİ SAVURGANLIĞI

Araç kiralama işinde de bir lale devri savurganlığı görülmektedir. 39 adet kiralık araç nedir? Bu araçları kimler kullanmaktadır? Ödenen rakamla ortalama araç başı 5 bin 450 TL/ay bir maliyet gerçekleşmektedir. Herkese Ferrari mi kiraladınız? Bu kadar borca batmış bir belediyede bu nasıl bir hovardalıktır? Bu israftan derhal vazgeçilmelidir.

GÜNDE 7 BİN TL HARCAMIŞ!

Özel kalem harcamalarında; bizim ölçeğimizde bir belediyede, temsil ve ağırlamaya bu kadar fazla para ayrıldığına kolay kolay rastlamazsınız. Yıllık 2 milyon 500 bin TL, aylık 219 bin TL harcama ile kimi ağırladınız? Özel kalem müdürünün bir imzası ile böyle bir para harcanabilir mi? Özel kalem müdürü, bir imzası ile günlük 7 bin TL harcama yapmış. Asgari ücretin 2 bin 020 TL olduğu bir yerde günde 3 asgari ücretten fazla bir parayı ağırlama için harcamak adında adalet ve kalkınma olan bir partiye yakışıyor mu?

HALKIN GELECEĞİNE HARCANMADI

Bu giderler Darıca halkının geleceğine harcanmamıştır. 155 milyon TL gider bütçesinin 20 milyon TL’si personel giderlerine, 35 milyon TL’si Darıca halkı için yatırımlara harcanmıştır. Geriye kalan yaklaşık 100 milyon TL, Darıca’nın önceliği olmayan işlerde çarçur edilmiştir.

Bizler göreve gelirken Darıca halkına söz verdik. Her zaman halktan ve haklıdan yana olacağız. Bu yapılan harcamalar ne Darıca halkının yararına ne de hakkaniyetli olmuştur.

NEDENİ AÇIĞA ÇIKTI!

Geçen dönem denetim komisyonuna CHP’den üye alınmayışının nedenlerini de böylece görmüş olduk. Bizim arkadaşlarımız o kurullarda yer alsaydı, yapılan bu harcamaların hesabını mart ayında komisyonlarda, geçmiş dönem yöneticilerine soracaktı. Denetimden korkan bir yönetim anlayışını kabul etmiyoruz. Darıca halkının denetleme ile görevlendirdiği temsilcileri olarak, denetleme kurulunda ve encümende görev yapmaları bir lütuf değil halkın iradesine saygı ve şeffaf belediyecilik için şarttır.

ŞERH KOYUYORUZ

CHP Grubu olarak mal ve hizmet alımları ile Darıca halkına değil taşeronlara hizmet eden bu bütçenin 01 kodlu genel kamu giderleri, 03 kodlu kamu düzeni giderleri, 05 kodlu çevre koruma giderleri, 06 kodlu iskan ve toplum giderleri, 08 kodlu dinlenme ve kültür giderlerine şerh koyuyoruz.

 

Geçmişi geri getirme şansımız yoktur. Ancak bu tablodan ders alarak yeni dönemde karşımıza halkın yararını ve yarınlarını önceleyen bütçelerle geleceğinizi umut ediyoruz. Halkın yararına olan her projenizi samimiyetle destekleyeceğimizi, halktan ve haklıdan yana olmayan tüm uygulamalarına da her zaman olduğu gibi muhalefet edeceğimizi bir kez daha yeniliyorum.”

MECLİS GERİLDİ

Sarıtoprak’ın konuşması esnasında “peşkeş çekildi” ifadesi Başkan Bıyık ile birlikte AKP’li meclis üyelerini de gerdi. Sarıtoprak önce Bıyık’a, “Sayın başkanım. Sözlerimizi bitirelim. Sizlerde notunuzu alırsınız. Sormak istediğiniz bir şey varsa, yanıtını veririz” ardından AKP’li meclis üyelerine, “Sayın başkandan söz alır, konuşursunuz. Yerinizden müdahale edemezsiniz” diye çıkıştı. Muzaffer Bıyık ısrarla usul konusunda uyarıda bulundu. Ardından Sarıtoprak’ın konuşmasını bitirmesini istedi.

 

İDDİADIR

Meclise başkanlık eden Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Sarıtoprak’ın üslubuna tepki göstererek, “Mali plan ile ilgili her şeyi eleştirebilirsin. Beğenmediğiniz tarafları olabilir, saygı duyarız. Ama, ‘Yandaşlara peşkeş çekilmiş. Bir takım müteahhitlere rant sağlanmış’ sözü bir iddiadır. Burası mahkeme değil. Böyle bir iddianız varsa burası şov yapma yeri değil. Mahkemeye müracaat yaparsanız, olur biter” dedi. Bıyık şöyle devam etti:

MAHKEMEYE GİDERSİNİZ

“Burada olmayan şeyler üzerinden birilerini, bir sataşma gibi değil sanki bir yerlere mesaj veriyor gibi bir konuşma oldu burada. Bana göre de, meclis adabına göre de uygun değil. Belediye olarak Sayıştay, Danıştay gibi denetleme birimlerimiz var. Geçmişte de bu belediye denetimden geçmiş. Eğer bu belediye kul hakkı yemişse mahkemeye gidersiniz. Mahkeme gereğini yapar. Söylemleriniz, üslubunuz bana da, meclise de uygun değil.”

Plan ve bütçe komisyonunda da yer alan AKP’li Meclis Üyeleri Bülent Koçak, Abdüllatif Özkan ve Nafiz Çığlık da bütçe lehine konuşmada bulunup Sarıtoprak’ı üslubundan ötürü eleştirdi. Tartışmalara CHP’li Tuncer Saltaş da dahil oldu. Koçak şeffaf bir şekilde Sarıtoprak’a istediği tüm bilgilerin aktarıldığını belirtip Darıcalılar’ın yapılan hizmetlere teveccüh göstererek kendilerini seçtiğini kaydetti. Onaya sunulan bütçenin ticari bir işletmenin değil hizmet veren bir kamu kurumunun bütçesi olduğunu kaydetti.

 

GELİRDE ORAN: YÜZDE 65

Darıca Belediyesi’nin 2018 yılı tahmini bütçesi 185 milyon TL olarak öngörülmüştü. 2018 yılı toplam geliri 120 milyon 655 bin 666.03 TL olurken bütçenin gerçekleşme oranı yüzde 65 oranında kaldı. Gelir kalemleri şöyle:

Vergi gelirleri: 46 milyon 110 bin 741.07 TL

Teşebbüs ve mülkiyet gelirleri: 7 milyon 938 bin 475.50 TL

Alınan bağışlar ve yardımlar: 5 milyon 663 bin 719.42 TL

Diğer gelirler: 55 milyon 59 bin 799.20 TL

Sermaye gelirleri: 5 milyon 914 bin 242.74 TL

Ret ve iadeler: (-) 31 bin 311.90 TL

Gelirler toplamı: 120 milyon 655 bin 666.03 TL

35 MİLYON TL FAZLADAN HARCANDI

Darıca Belediyesi, 2018 yılı içinde 155 milyon 842 bin 485.63 TL para harcadı. Tahmini bütçede öngörülen bütçenin yüzde 84’ü harcanırken gelir ile karşılaştırıldığında 35 milyon 186 bin 819.60 TL tutarında geliri aşan harcamada bulunuldu. Giderlerde kalemler şöyle:

Genel kamu giderleri: 49 milyon 380 bin 614.64 TL

Kamu düzeni ve güvenlik gideri: 7 milyon 215 bin 767.18 TL

Çevre koruma hizmetleri gideri: 20 milyon 949 bin 219.58 TL

İskan ve toplum refahı gideri: 54 milyon 454 bin 590.25 TL

Dinlenme kültür ve din hizmetleri gideri: 23 milyon 842 bin 293.98 TL

Giderler toplamı: 155 milyon 842 bin 485.63 TL

Darıca Belediye Meclisi’nde 2018 yılı kesin hesabı oy çokluğu ile onandı. Gündemin ikinci maddesindeki asansör periyodik bakım ücretleri oy birliği ile geçti. CHP Grubu’nun bir önceki mecliste önerdiği, çocuk istismarına karşı komisyonun yasal teferruatlardan ötürü kurulamayacağı ancak başta parklara kamera kurulması olmak üzere bu istismarın önüne geçecek önlemlerin alınabileceğine vurgu yapıldı. Ayrıca akülü engelli araçlarının her tür bakım onarımının belediyece üstlenilmesi için fikir birliğine varıldı. CHP Darıca İlçe Başkanı Gürer Yıldırım ile ilçe yöneticilerinin, İlhami Sarıtoprak’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda CHP’li ile AKP’lilerin de hayli yoğun ilgi gösterdiği, zaman zaman hayli gerilen meclis sükunetle bitti. Darıca Belediye Meclisi’nin haziran ayı olağan toplantısı ise 10 Haziran Pazartesi günü saat 15.00’te gerçekleşecek.

FOTO:  Kapak, CHP grubu, AKP grubu, Muzaffer Bıyık,  Bülenk Koçak, divan, özkan sarıtoprak  (resimlerin  hepsi  kullanılacak)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.