Orman yangınına uzaktan müdahale

Orman yangınına uzaktan müdahale

Kartepe ilçesinde bir firma orman yangınlarına 3,6 kilometreden müdahale edebilecek pompa geliştirdi.

KOCAELİ'nin Kartepe ilçesinde  bir firma, orman yangınları veya sel gibi afetlerde suyu 3 bin 600 metre uzağa taşıyarak müdahale imkanı sunan su pompası geliştirdi. Firma sahipleri geleneksel sistemlerin taşığı mesafeden 6 katı fazlasına su taşıyan pompayı 28 ülkeye ihraç ediyor.
6 KATI MESAFEYE 

Kartepe'de faaliyet gösteren özel pompa teknolojileri firması, su çekme ve taşıma işlemlerinde kullanılan yeni nesil motorlu su pompası üretti. Dünyada yaklaşık 200 yıldır su pompası üretildiğini söyleyen firma sahiplerinden Sinan Küçük, ürettikleri cihazın geleneksel pompaların neredeyse 6 katı mesafeye su taşıyabildiğini dile getirdi. Firma sahibi Müslüm Karaosmanoğlu ise yaptıkları AR-GE çalışmalarında Kocaeli, Bursa ve Ankara itfaiyelerinden destek aldıklarını söyleyerek, yaşanan sıkıntıları tespit edip buna göre bir cihaz ortaya çıkarttıklarını belirtti. İlk satışlarını 2014 yılında Bursa İtfaiyesi'ne yaptıklarını söyleyen ekip, bu satışın aynı zamanda cihazın ilk testi olduğunu ve başarıya ulaştıklarını söyledi.

28 ÜLKEDE KULLANILIYOR

Yaklaşık 12 metre yükseklikten su çekebilen ve suyu 3 bin 600 metre uzağa 12 bar basınçla taşıyabilen su pompası, orman yangını ve sel gibi doğal afetlerde hızlı ve kesintisiz müdahale imkanı sunuyor. Pompanın suyu yüksek basınç ile aktarması sayesinde başka bir araca gerek kalmadan yangınlara müdahale edilebiliyor. Kullandığı pervaneli sistem sayesinde lağım suyu, çamurlu su veya kimyasal içeren sular gibi maddeleri tıkanma olmadan taşıyabilen pompa şu anda Türkiye'de 35 büyükşehir belediyesinde, dünyada ise 28 ülkede kullanılıyor.

İHTİYAÇ ÜZERİNE 

AR-GE çalışmasına 2008 yılında başladıklarını anlatan Karaosmanoğlu, "Dünyada olmayan bir şeyi başardık. 2008 ve 2009 yıllarında donanmanın ve itfaiyenin ihtiyacı olan bir şey bu. Özellikle donanmada dünyada kullanılan diğer sistemlerle ilgili büyük sıkıntılar yaşanıyordu. Pompanın hava yapması veya kuru çalışmaması gibi özelliklerinden ötürü sorunlar vardı. Biz o zaman çalışmalara başladık. 2014 yılında ise bunun dünyanın 152 ülkesinde patentini alarak başardık. Bizim pompamızı diğer pompalardan ayıran 6- 7 ana özelliği var. Bunlar teknik özellikler tabii ki. Kuru çalışabiliyor, hava yapmıyor, 10 metreden su çekebiliyor, çok hızlı bir şekilde suyu verebiliyor" dedi.

ŞARTNAME DEĞİŞTİ

Ürettikleri pompanın yangınlarda hızlı müdahale şansı oluşturduğunu söyleyen Karaosmanoğlu, şöyle devam etti: 

"Bu pompa bize bir yangın anında, bir sel anında hızlı bir müdahale şansı sağlıyor. Özellikle bir personeli yanında bırakmanın gerekmemesi çok önemli. Bu özellik itfaiyecilere AFAD kurtarma ekiplerine, donanmadaki askerlere, gemide bunu kullananlara çok büyük kolaylık sağlıyor. Biz motorun yanmayacağının garantisini veriyoruz. Burada motor sadece mili çevirmeye yarıyor. Diğer pompalarda kuru çalıştığı zaman motor yanarken, bizim pompamızda hiçbir şekilde bozulmuyor. Ne zaman benzini biterse o zaman duruyor. Bu teknoloji bütün dünyada ilgi gördü. Çünkü dünyada 200 yıldan bu yana pompa üretiliyor ve bizim pompamızdan sonra o 200 yıllık firmaların bile şartnamesini değiştirme gibi bir durum oluştu. Şu anda bu sayede Türkiye'deki 30-35 büyükşehirde ve dünyadaki 28 ülkede bizim cihazımız kullanılıyor."

KESİNTİSİZ MÜDAHALE 

Orman yangınlarında 3 bin 600 metre uzaklıktaki bir su kaynağından çekilen su ile kesintisiz müdahale yapılabildiğini söyleyen firma sahibi Karaosmanoğlu, "Bu ürünün orman yangınlarına müdahalede kullanım alanlarını 4- 5 ana başlıkta toplayabiliriz. Birincisi, bizim pompamız suyu emip 40 derece eğimli arazide 3 bin 600 metre uzağa taşıyabilir. Ormancıların kullandığı arazözler 3 tonluk tankerler. Bu 3 tonluk tanker ile bir yangına en fazla 15- 20 dakika müdahale edebiliyorsunuz. Ormanlardaki yaşam havuzlarında bulunan suları da kullandığınızda bu süre en fazla yarım saate çıkıyor. Bizim bu pompamızı kullandığınızda, suya yaklaşık 4 kilometre mesafedeki bir yerden suyu yangın yerine pompalayabilirsiniz. Burada hem arazözü doldurabilirsiniz, hem havuzu doldurabilirsiniz. Eğer ikinci bir pompayı koyarsanız onunla kesintisiz bir müdahale yapabilirsiniz. Yani bitmek tükenmek bilmeyen bir sudan bahsediyorum. Denizdeki suyu veya deredeki suyu 3 bin 600 metre uzaklıktaki ormanın herhangi bir yerinde kesinti olmadan, devamlı kullanabilirsiniz" dedi.

Haber: DHA 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.