BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Organ Bağışı

Organ Bağışı

Sevgili okurlar, siz organ bağışında bulundunuz mu bilemem, ama ben bulundum. Çünkü, ülkem insanının en fazla ihtiyaç duyduğu şeylerden biri de organ bağışı.
Düşünsenize, ülke genelinde ne kadar böbrek nakli, karaciğer nakli, kalp nakli ve de ilik nakli bekleyen insanımız olduğunu düşünsenize. Ben, düşündükçe ürperiyorum. 
Organ bağışı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve organ bağışının teşvik edilmesi konusunda il genelinde yoğun bir çalışma yürütülüyor. Buna rağmen, rakamlar istenilen düzeyde değil. 
Mesela, İzmit ilçesi ve il geneli açısından bakıldığında, organ bağışı konusunda elde edilen birincilikler gözümüzü boyamamalı.
Önce o birinciliklerden söz etmeliyim…
Nisan ayı içerisinde il genelinde 1.155 organ bağışında bulunuluyor. İzmit İlçe Sağlık Müdürlüğü ise 542 organ bağışı ile kurum bazında Türkiye birincisi oluyor. 
Sayılar az mı ?
Elbette değil. Ama, yeterli olduğunu da sanmıyorum. 
Bağış sayıları ile nüfusa oranla açık ara fark elde ederek yine Türkiye birincisi olan kentimizde, halen organ nakli bekleyenler olduğu asla unutulmamalıdır.
Çünkü, hasta çok, bağış ise her şeye rağmen az. Eldeki veriler bu. 
İlgililer de, organ bağışı noktasında büyük sıkıntı yaşandığına işaret edip, özellikle yoğun bakım ünitesinde beyin ölümü gerçekleşen vakaların organlarının bağışlanması konusunda sıkıntının büyük olduğu görülüyor.
Durumu, Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Eyüp Kahveci de özetliyor. Buna göre, organ nakli bekleme listesindeki yaklaşık 26 bin hastadan 22 bin 355’i böbrek, 2 bin 136’sı karaciğer, bin 67’si kalp, 290’ı pankreas, 67’si akciğer, 4’ü kalp kapağı ve 4’ü de ince bağırsak bekliyor.
Kahveci, organ nakli bekleyenlerin sayısının periyodik olarak arttığını ancak bağışçı sayısının çok yetersiz olduğunu dile getirip, sorunla mücadelede 'varsayılmış rıza' uygulamasının faydalı olabileceğini savunuyor.
Gelelim, bağışın normalleştirilmesi ve artırılması konusundaki 'varsayılmış rıza uygulaması’ önerisine…
İngiltere ve Fransa'da bulunan 'varsayılmış rıza' uygulaması Türkiye'ye de gündeme gelmeli ve uygulanmalıdır bana göre,
Peki, varsayılmış rıza ne demek?
Kişinin aksi bir beyanı olmadıkça doğuştan bağışçı kabul edilmesini öngörmeye “varsayılmış rıza sistemi” deniliyor. Bu sistem, en azından tartışmaya açılmalıdır.
Bu düşünce, Antalya’da 83 ülkeden yaklaşık bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen 1. Uluslararası Organ Nakli Ağı Kongresi’nde de dile getirildi.
Organ nakli, “Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organlar yerine, canlı veya beyin ölümü gerçekleşen bireyden alınan organın konulması” olarak tanımlanan bir tedavi yöntemidir.
Türkiye’de hangi organların naklinin başarıyla yapıldığına gelince;
Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, ince bağırsak gibi organlar ile kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği, deri, yüz, el, kol ve bacak gibi doku nakilleri başarıyla yapılabiliyor.
Son olarak;
Yoğun bakımda beyin ölümü gerçekleşen bireylerin ailelerinden izin alma oranının yüzde 30’un altında bulunan ülkemizde, bu rakamın en azından yüzde 50’ler seviyesine çekilmesi konuyla ilgili herkesin ortak görüşü. 
Bu nedenle de, 'varsayılmış rıza uygulaması’nı da kapsayan yasal değişikliklere ihtiyaç var.
Daha fazla vakit geçirilmeden bu yasal düzenlemeler yapılıp, çağın ayıbı gibi 
Üzerimize yapışmış olan organ nakli sorunundan kurtulmuş olmalıyız.
 

Bu yazı toplam 2054 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi