‘Okulların kararını verenler kimler?’

‘Okulların kararını verenler kimler?’

** Sınavla öğrenci alan liselerle ilgili olarak Eğitim-Sen Gebze Şubesi tarafından yapılan basın açıklamasında, “Bu okulların kararını verenler kimler?”...

** Sınavla öğrenci alan liselerle ilgili olarak Eğitim-Sen Gebze Şubesi tarafından yapılan basın açıklamasında, “Bu okulların kararını verenler kimler?” denildi. 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından illere göre sınavla öğrenci alan liselerin isimleri, okul türleri önceki gün itibari ile kamuoyu ile paylaşıldı. Konuyla ilgili olarak Eğitim-Sen Gebze Şubesi tarafından yazılı bir basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada, “MEB tarafından yapılan açıklamaya göre, sınava girecek 1 milyon 200 bin öğrencinin sadece yüzde 10’u, yani 126 bin 536 öğrenci,  Bakan Yılmaz’ın ‘nitelikli’ olarak tarif ettiği 1367 okula yerleşecek. Bu okulların neredeyse yarısı imam hatip ve meslek liselerinden oluşacak.

EĞİTİMDE DİNSELLEŞTİRME VE İŞÇİLEŞTİRME

Açıklamaya daha yakından bakıldığında, bin 367 okuldan 747 okulun imam hatip ve meslek liselerinden oluştuğu görülmektedir. AKP, 4+4+4 sisteminden bu yana eğitimde izlediği dinselleştirme ve işçileştirme politikasındaki ısrarını sürdürmekte, sınavda başarılı olmuş çocuklarımızı ve öğrencilerimizi, imam hatip ve meslek liselerine yönlendirmektedir. Ayrıca daha önce sayısı 600 olarak açıklanan ve dün akşam saatlerinde sayısı 1367 olarak belirtilen okulların sayısının neden ve hangi amaçla artırıldığı sorusu karşımızda durmakta, MEB’in ‘kervanı yolda dizme’ mantığı tüm gerçekliğiyle gün yüzüne çıkmaktadır.

BİR TANE ANADOLU LİSESİ YOK!

Bölgemizde yüzde 10'luk sınav dilimi ile öğrenci alacak okullara baktığımızda ise Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası ilçelerimizde 3 Anadolu İmam Hatip Lisesi, 7 Meslek Lisesi, 3 Fen Lisesi, 1 Sosyal Bilimler Lisesi olduğunu görüyoruz. Listede, akademik liseler dediğimiz bir tane dahi Anadolu Lisesi yok! Bu bölgedeki akademik başarısı herkes tarafınca bilinen Gebze Anadolu Lisesi, Darıca Ülkün Yalçın Anadolu Lisesi, Darıca Neşet Yalçın Anadolu Lisesi, Gebze Anibal Anadolu Lisesi, Çayırova Ertuğrul Kurdoğlu Anadolu Lisesi gibi birçok Anadolu lisesi artık sınavla öğrenci alamayacak!

OKULLARIN KARARINI VERENLER KİMLER?

Listede bulunan 3 Anadolu imam hatip lisesi ya da 7 meslek lisesi hangi kriterlere göre bu başarılı okulları geride bıraktı? Bu okulların kararını verenler kimler? Bununla ilgili bir komisyon oluşturuldu mu? Oluşturuldu ise kriterler neden kamuoyu ile paylaşılmadı? Bizler, eğitim emekçileri ve veliler olarak çocuklarımızın ve öğrencilerimizin geri dönülemeyecek bir yola sokulmasını kabul etmiyoruz. Her çocuğun, hükümetin siyasi arzularının ötesinde bir önemi, değeri olduğunu düşünüyoruz. Öğrencilerimizin ve çocuklarımızın hayatlarını böylesine olumsuz etkileyecek bir sisteme karşı çıkıyoruz.

YARGIYA BAŞVURUYORUZ

MEB’in ilgili yönetmelik ve yönergesine karşı 12 Nisan 2018 tarihinde ayrı ayrı yargıya başvuruyoruz. Bugüne kadar yürüttüğümüz çalışmaların ötesine geçerek, konunun sadece 8. Sınıf öğrenci velilerinin değil, tüm toplumun sorunu olduğunu daha güçlü örgütleyebilmek için eylem ve etkinlikler düzenleyeceğimizi ifade ediyoruz. Yeni sınav sisteminin yıkıcı sonuçlarından çocuklarımızı, öğrencilerimizi kurtarabilmek için bu sistemin bu yıl uygulanmamasını talep ediyor, Bakanlığı eğitim emekçilerinin, velilerin ve öğrencilerin sesine kulak vermeye davet ediyoruz.” diye ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.