‘OHAL işçinin grev hakkını elinden alıyor’

‘OHAL işçinin grev hakkını elinden alıyor’

** Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz devam eden toplu iş sözleşmeleriyle ilgili olarak, “OHAL ile birlikte işçi sınıfının kullanabileceği...

** Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz devam eden toplu iş sözleşmeleriyle ilgili olarak, “OHAL ile birlikte işçi sınıfının kullanabileceği tek hakkı ola grev hakkı elinden alınıyor.” dedi.

Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin devam eden toplu iş sözleşmeleriyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Süleyman Akyüz, “Sendikamızın toplu iş sözleşmelerinde Polin Su Parkları’nda anlaşmaya vardık. Onun dışında Bayer’de, Basf’ta, Tekno Kauçuk, Novares, Nedex, CT Otomotiv, Unılever’de toplu iş sözleşmelerimiz devam ediyor. Türkiye’deki koşul ve şartların olumsuz etkilerini yaşıyoruz. Firmalarımızın çoğu da yabancı olmaları nedeniyle tedirgin ediyor.

ENFLASYONUN 2 KATI

Sadece metal sektöründe biten sözleşmelerin piyasa oluşturduğunu gördük ama bizde grup sözleşmesi yok. Bizdeki tüm sözleşmeler tek sözleşmeler yapıyoruz. Her işyerinin şartları, koşulları, bütçeleri ve piyasaları birbirinden çok farklı. Ona göre de sözleşme yapmaya çalışıyoruz. Petrol-İş Sendikası olarak 2017 yılında yılbaşında 8.3 enflasyon baz alındığında sözleşmelerde ortala yüzde 17 yüzde 18 civarında genel bir sözleşmeler bitirdik. Enflasyonun 2 katına yakın bir hedefimiz var.” dedi.

OHAL SIKINTISI VAR

OHAL’in toplu iş sözleşmelerine etkisi ile olarak ise Akyüz, “OHAL’den dolayı sıkıntı var. Çünkü işçi sınıfının müzakereler sonucunda uzlaşmadığında tek kullanacağı hakkı grevdir. OHAL ile birlikte işçinin bu hakkı elinden alınıyor. Hatta sağ olsun devlet büyüğümüzde işverenlere grev yok daha ne istiyorsunuz diye de söyleyerek grevleri ertelemiş veya yasaklamıştır. Maalesef 2002 yılından sonra OHAL’de olmadığımız dönemlerde dahil grevler yasaklanmıştır. Lastik-İş’in, cam fabrikalarının ve metal sektörlerin grevleri ertelenmiş ya da yüksek hakeme gönderilerek ertelenmiştir.”diye konuştu.

Haber: Hanifi Surun

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.