BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Neyi dikkate alacaksınız ?

Neyi dikkate alacaksınız ?

İnsanların ihtiyaç duyduğu yatırımlar hakkında karar alıp, uygulamaya geçiyorsunuz. Ama, bunu yaparken yaratacağı sonuçları da bütün ayrıntılarıyla değerlendirmek zorundasınız.

Bu zorunluluk, her alandaki yatırımlar için geçerlidir. Söz konusu yatırımlar gündeme geldiğinde, o alana ilişkin çalışmalar yürüten teknik ve mesleki örgütlerin değerlendirmeleri, öngörüleri ve uyarıları mutlaka dikkate alınmalıdır. Aksi halde, doğacak sonuçların herkesi rahatsız edeceği açıktır.

Konuyu, son dönemde demiryolu taşımacılığı ve raylı sistemlerdeki eksiklikler üzerinden yaşanabilecek yeni olumsuzluklara getirmek istiyorum.

Tren kazaları ve can kayıpları hepimizi çok üzüyor, her kaza sonrası toplumsal olarak travma yaşıyoruz. Bu travmayı en aza indirgemek ya da tamamen yok etmek (ki, bu pek mümkün değil) hepimizin görevidir.

İşte, bu görev ve sorumluluk bilinciyle hareket ettiğine tanık olduğum KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Gebze Halkalı arasında çalışacak Marmaray'a ilişkin görüşlerini kamuoyu ile paylaştı.

BTS, "Testler ve personelin eğitimleri tamamlanmadan, teknolojik eksiklikler giderilmeden Marmaray yeterlilik sertifikasyonu verilerek hattın demiryolu trafiğine açılmasından siyasi iktidar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TCDD bürokratlarının yanında hatta sertifikasyon veren kurumda sorumlu olacaktır" ifadeleriyle uyarıda bulunuyor. Yani, ‘’bu açılışı şimdi yapmayın, erteleyin. Eksikleri tamamladıktan sonra yapın ki, insan hayatına malolmasın’’ demeye getiriyorlar.

Tabi, dinleyen olursa…

O açıklamanın bir bölümünde şu ifadelere yer veriliyor:

"Marmaray Projesi’nin ikinci etabı olan, “Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi” için Nisan 2006’da yapılan ilk ihaleyi en düşük teklifi veren (863 milyon 372 bin 904 euro) AMD (Alstrom-Marubeni-Doğuş) Konsorsiyumu kazandı. Sözleşmesinin 2006 yılında başlaması ve işlerin 48 ayda tamamlanması planlanmıştı ama olmadı. AMD, Konsorsiyumu, sözleşmeyi “mevcut şartlarda projeye devam edemeyecekleri” gerekçesiyle feshetti.

İkinci kez yapılan Marmaray Projesi “Gebze Halkalı Banliyö hatlarının iyileştirilmesi ve mekanik sistemleri” işi adlı ihaleyi 1 milyar 42 milyon Avroluk teklifiyle CR3  Obrascon Huarte Lain (OHL) SA- Dimetronic SA Ortak Girişimi kazandı ve 26 Ekim 2011’de sözleşme imzalandı.

3 yıl sonra OHL de maliyet artışını gerekçe göstererek işi yavaşlattı ve bırakmak istedi. OHL yalnızca kendisine teslim edilen hatları sökmek dışında yalnızca Gebze Pendik arası 3 yolun inşası konusunda gözle görülür bir faaliyet yürüttü. Ulaştırma Bakanlığı Kasım 2016’da OHL ile uzatma kontratı imzaladı ve teslim tarihini 31 Aralık 2018’e çekti.  

Hal böyleyken, teslim tarihine yetişmeyen bu hat için yüzeysel hatları henüz test ve sertifikasyon süreci tamamlanmadan açılış tarihi 31 Mart 2019 yerel seçimlere yönelik olarak belirlendi.

Yani, tam bir seçim şov açılışı yapılacak.

‘’Marmaray henüz hazır değil’’ diyerek açılışın durdurulmasını talep eden BTS, ‘’yönetmeliklerle belirlenmiş testler ve personelin eğitimleri tamamlanmadan, teknolojik eksiklikler giderilmeden Marmaray yeterlilik sertifikasyonu verilerek hattın demiryolu trafiğine açılmasından siyasi iktidar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TCDD bürokratlarının yanında hatta sertifikasyon veren kurumda sorumlu olacaktır’’ uyarısında da bulunuyor.

BTS’nin bu uyarılarını niçin önemsiyorum, biliyor musunuz ?

Çünkü, AKP’nin demiryolları ve raylı sistemlerdeki sicili çok kötü…

AKP iktidara geldiğinden bu yana;

17 Temmuz 2004’te Pamukova’daki hızlandırılmış tren kazasında 41 kişi,

11 Ağustos 2004’te Tavşancıl’daki tren kazasında 8 kişi,

28 Ocak 2008’de Kütahya’daki tren kazasında 9 kişi,

27 Ağustos 2009’da Cumhuriyet Ekspresi kazasında 5 kişi,
8 Temmuz 2018’de Çorlu’daki tren kazasında 25 kişi,
13 Aralık 2018’de Ankara’daki YHT kazasında 9 kişi yaşamını yitirmiştir.
Bu kazaların hepsindeki ortak nokta, AKP hükümeti ile beraber kurumun seçim dönemi gösterisi için demiryolu mühendislik ve biliminin dışlanarak liyakatsiz kadrolaşma, seçim gösterisi ve özelleştirme politikalarının hayata geçirilmesidir.

Sahi, siz kimi dinleyecek ve neyi dikkate alacaksınız ?

Bu yazı toplam 2355 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi