Neye niyet, kime kısmet !

Neye niyet, kime kısmet !

 

Marmara depremi sonrasında yaşanan travmayı atlatmak için geliştirilen projelerden biriydi kalıcı işyerlerinin yapımı.

Deprem konutlarının inşa edildiği alanlarda yapılacaktı, yapıldı, ama yapılış gerekçesine uygun biçimde hayat bulmadı ya da bulamadı. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. İşyeri sahipleri, yıkılan işyerlerinin olduğu yerden ayrılmadıkları için, bu kalıcı işyerleri de alıcı bulamadı.

Şimdi, sorunu farklı bir boyutta çözmenin adımları atılıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Encümen Toplantısı’nda İzmit, Gölcük ve Başiskele ilçelerindeki kalıcı iş merkezilerindeki 19 işyeri için kiralama ihalesi gerçekleşti.

İhalelerde, İzmit Gündoğdu Kalıcı İş Merkezi’ndeki 9 işyeri tekliflere açıldı. Söz konusu iş merkezinin 1. katındaki 20, 21, 22, 23 numaralı işyerleri yıllık 1.085 TL ile kiralanırken, zemin kattaki 2 nolu işyeri 1.825 TL, ayrıca 8 ve 9 nolu işyeri 3 bin 605, sonrasında 10 nolu işyeri 1.805 TL, en sonunda da 19 ve 20 numaralı işyerleri 3 bin 610 TL’ye kiraya verildi.

Gölcük’tekiler ise biraz daha farklı bir fiyatla kiralanabildi.

Saraylı Kalıcı İş Merkezi’ndeki zemin kat 5 numaralı işyeri yıllık 1.450 TL’ye kiralanırken, 8 no’lu işyerine ise teklif yapılmadı.

Şirinköy Kalıcı İş Merkezi’ndeki Zemin kat 1 ve 8 nolu işyerleri 1.450’şer TL’ye kiralanırken, Merkez Kalıcı İş Merkezi’ndeki 2. Kat 154 numaralı işyerine  teklif sunulmadı.

Başiskele Yuvacık Kalıcı İş Merkezi’ndeki zemin katta bulunan 8-17 numaralı işyerleri 2 bin 800 TL, 11-14 numaralı işyerleri 2 bin 890 TL’ye kiralandı.

9 ve 21-22 numaralı işyerlerine teklif verilmedi. 

Bu işyerleri için söylenecek söz başlıkta duruyor. Evet, ‘’Neye niyet, kime kısmet’’…
Bu kalıcı işyerlerinin hak sahibi yok mu ?

İşyerleri, TOKİ tarafından fazladan mı yaptırıldı ?

O günlerde belirlenen hak sahipleri, gerçekten hak sahibi mi ?

Hak sahipleri, bunca yıldır neden işyerlerini kullanmadı ?

Bu sorular yanıt bekleyedursun ihale yapıldı, teklifler alındı, değerlendirmeler kısa süre içinde kamuoyu ile paylaşılacak.

Mesele, depremin yaratığı mağduriyeti ortadan kaldıracak adımların atılmasıydı. O adımlar atıldı ama muhatapları bunun kıymetini pek bilemedi.

Şimdilerde ihale ile kiralanan bu işyerleri, aslında kamunun malıdır. Tasarrufu, kamu adına birilerinin eliyle yapılabilir, ama çok dikkatli olmak lazım.

Az değil, yüzlerce kalıcı işyeri. İhalesi yapılan bölgelerdeki bu işyerleri yeni bir rant yaratır mı, yaratmaz mı bilemiyorum. Ama, bildiğim bir şey var ki, o işyerlerine canlılık kazandırıcı hamlelerin yapılmasında geç kalındı.

Şimdilerde, yapılış niyetinden bağımsız değerlendirmeler sonucu alıcı kısmetine sahip olanlarca kiralanan iş yerlerinde bir an önce canlılık yaşanmalıdır. O canlılık ki, kalıcı konutların tümünde bir hareketlilik yaratacaktır.

Geç de olsa, bu tip kalıcı işyerlerinin depremin yaralarının sarılmasında önemli rolü olduğu anlaşılmıştır ve dahi anlaşılmalıdır.

 

Kısmetten nasiplenmek isteyenler, elinizi çabuk tutun, yoksa gemi bir daha dönemeyecek haliyle rota çizmeye çalışıyor.

Bu yazı toplam 74 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi