‘Nefsine yenilme’ çağrısı

‘Nefsine yenilme’ çağrısı

 

 

 

 

Bu toplumda haksızlığa,

Haksızlıkları yaratan sistemler olan Emperyalizm, Kapitalizm, Liberalizmin yanı sıra dayatmacılığa da karşıysanız tepkiniz hiç dinmez, giderek  büyür.

Ekmek parası uğruna mücadele ediyorsanız, bazen gözünüz çok kararır ve olmaması gereken işler de yaparsınız.

Derdinizi ilgili kişiye ya da yere iletir, çözüm bulmaya çalışırsınız. İnsan odaklı bir düzende, süreç içinde derdinizi giderecek önlemler alınır, sorun kişisel ya da toplumsal düzeyde ortadan kalkar.

Ama, Türkiye’de de olduğu gibi nakit odaklı piyasacı düzenlerde yaşanan bir duyarsızlık da vardır ki, işte o durum isyanı ‘hak’ kılar.

İzmitli fırıncı Cevahir Köse’den söz edeceğim, çünkü kendisi şimdilerde bu isyan durumunu yaşıyor…

Ekmek parası için mücadele ettiği zemindeki farklılaşma 6.5 yıl önce başladı. O’nu, eylemlere ilk başladığı yaptığı dönemlerde tanıdım.

Ne yapmıştı da, neye karşıydı ki ?

Köse, fırın sahibi bir esnaf. Açtığı fırına ruhsat alamadığı için işletmesinde sıkıntı çekiyor. Yani ‘ekmekten ekmek parası kazanması’na izin verilmiyor. O da, doğal olarak tepki gösteriyor, isyan ediyor.

Hedefinde, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan var.

Daha önceleri de çok sayıda bireysel eylem yapıp sorunun çözülmesi talebini ileten Köse’ye yanıt bile verilmedi, kimse oralı olmadı.

Ve, kendisi yeniden İzmit Belediyesi önünde görülmeye başlandı...

Bir kez daha belediye binası önünde tek kişilik eylem yaparken meraklılarına da seslenip, “Ey Nevzat Doğan, benden sana bir abi tavsiyesi. Nefsine yenilme, hak olan neyse onu yap. Benim düşmanım yoktur. Ama başıma bir şey gelirse, tek düşmanım Nevzat Doğan’dır” diye konuşuyordu.

Ben de kısa bir süre yakınından takip ettim bu eylemi ve konuşmayı…

Düşünebiliyor musunuz, fırın açıyorsunuz ama ruhsat alamıyorsunuz. Herhalde, yasal açıdan eksikleri olduğu için ruhsat verilmediğini düşünemeyeceğiz. Çünkü, o tür eksikler kısa sürede tamamlanır ve ruhsat gereği yapıldıktan sonra alınır.

Oysa, durum böyle değil…

Nevzat Doğan’ın, 30 Mart seçimleri öncesinde kendisine ruhsat sözü verdiğini anlatan Cevahir Köse’nin iddialarını özetleyen cümleler, yine kendi ağzından çıktı. Diyordu ki;

“Seçimler öncesinde bana gönderdiği elçiler vasıtasıyla sulh yaptık. Ben hiç konuşmadım bu olayla ilgili. O da ruhsatı verecekti. Ama seçimlerden sonra bana dirsek çevirdi. Yaptığım konuşmalar nedeniyle polise şikayet etti. Hiç bir sabıkam yokken 6 yıl ceza aldım. İkinci kez şikayet etti, bir ceza daha aldım. Böyle bir şey olamaz. Ben hakkımı istiyorum…………………”

Bu ifade, Belediye Başkanı Nevzat Doğan’ı zan altında bırakır. Bu yüzden, acilen yanıtlanmalıdır. Cevahir Köse’nin ruhsat sorununun gerçek nedeni kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

Neden ruhsat verilmemektedir, kent halkının bunu bilme hakkı vardır ?

Yoksa, Nevzat Doğan serbest ticarete karşı mıdır ?

Yoksa, fırıncı Cevahir Köse boyun eğmediği için cezalandırılmakta mıdır ?

Bu arada, İzmit Belediyesi Meclisi’nin CHP’li üyelerinin de sorumluluğu vardır. Bu sorunun gerektiği gibi çözülmesi için üzerlerine düşeni geç olmadan yapmalılar. CHP’li üyelerden Emrah Efe, not aldığı olayın gereğinin yapılması için kendi grubunu ikna etmeli, bir an önce adım atmalıdır.

Mesela ‘kan davasına’ dönüşmeden önlem alınmalı. Ne de olsa ekmek parası, insanın gözünü rahatlıkla karartır.

O isyan etmeyecek de, kim edecek ?

 



 

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 91 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi