Ne istiyoruz ?

Ne istiyoruz ?

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

 

Yıllarca bu ülkeye emek vermiş emekliler, hayatlarından çok da memnun değil. Bunu, üyesi oldukları DİSK’e bağlı Emekli-Sen’in yöneticileri söylüyor. Hem de, yapılan bir anket çalışmasının sonuçlarını veri alarak.

Yani, değerlendirme bilimsel verilere dayanıyor…

Gelişmiş ülkelerde yaşlanan nüfus nedeniyle yaşlı çalışanların istihdamda kalmalarının teşvik edilmesi ve emeklilik yaşının yükseltilmesi söz konusu iken, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde emeklilerin çalışma olgusu daha çok düşük gelir ve yoksulluk nedeniyledir.

Gelişmiş ülkelerde emeklilikten sonra çalışmanın ekonomik nedeni “ek gelir elde etme isteği” iken gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde “ek gelire duyulan ihtiyaçtır.

Emeklilerin gelirleri ile geçinememeleri ve yeniden çalışmak zorunda kalmaları, işsizliğin yüksek seyrettiği ülkemizde çocuklarının işsiz kalmaları veya işini kaybetmeleri kaygısı, yeterli sağlık hizmetine ulaşamamak, tatil yapamamak, yalnız kalmak, emeklilik hayatında beklentilerine ulaşamamak gibi birçok çarpıcı sonucu ortaya çıkarıyor.

Bu sonuçlar, ülkeyi yönetenlerin emekli ve yaşlı insanların sorunlarına eğilmelerinin ve çözüm üretmelerinin zorunluluğunu ortaya koyuyor aslında.

Ama ne gezer…

Ülkemiz de bu gün 11 milyon emekli, dul ve yetim ile vazife malulü yaşıyor.

Bu büyük kitle nasıl yaşar?

Ne yer, ne içer?

Hayatından memnun mudur?

Sıkıntıları, sorunları nelerdir?

Bu gibi konular, ülkemizde çok tartışılmadı ve üzerinde durulmadı. Bu yüzden de, emeklilerin sorunları, yeterince gündem olmadı ve tartışılmadı.

Şimdi, “Emeklilerin yaşam koşulları araştırması” anket çalışması sonuçlarına kısaca göz atalım…

Ankete katılanların ortalama aylık geliri 954 TL. Buna karşın ortalama gıda harcamaları 458 TL, yakıt, çevre düzenlemesi, kira, apartman harcamalarını içeren aylık konut harcamaları ortalama 263 TL. Elektrik, su, telefon faturası giderleri için ortalama 200 TL ödeme yapmak zorunda kalan emekliler, giyim gideri olarak da ortalama 96 TL pay ayırabiliyor.

Çocukları ya da yakınlarının eğitimi için ortalama 270 TL ayırabilen emekliler, sinema, tiyatro, konser vb. etkinlikler için aylık ortalama 108 TL harcama yapabilir gözüküyor. Aylık sağlık harcamaları ortalaması ise 153.49 TL olarak tespit edilmiştir.

Bütün bu rakamların toplamı 1.410.49 TL’dir. Görüldüğü gibi, harcamalar toplamı ortalama aylığın 456.51 TL üzerindedir.

Bu yüzden, soruyu doğru sormak gerekir.

Peki emekli ölsün mü ?

Ne istediğimiz çok açık. İnsanca ve onurluca bir yaşam istiyoruz…

Anket, emeklilerin yeniden çalışmak zorunda kaldıklarını, yeterli sağlık hizmetine ulaşamadıklarını, tatil yapamadıklarını çok çarpıcı verilerle ortaya koyuyor.

Bütün bunlar, ülkeyi yönetenlerin emekli ve yaşlı insanların sorunlarına eğilmelerinin ve çözüm üretmelerinin zorunluluğuna işaret ediyor.

Ülkede, 4.5 ay sonra Milletvekili genel seçimi yapılacak. Seçime girecek olan tüm siyasi partiler, bu sonuçları iyi okumalı ve iktidara geldiklerinde, emeklilerin bu sorunlarının çözümü konusunda yapacaklarına seçim bildirgelerinde yer vermelidir.

 

 

Bu yazı toplam 73 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi