Nasıl inanacağız ki ?

Nasıl inanacağız ki ?

 

 

Yeni projeler ve bu projelere ilişkin maketler, yine kent gündeminin ilk sırasına yerleşti. Ortada, projeler uçuşmaya başladı…

Geleceğe yönelik olarak açıklanan projeler, seçimler yaklaşıyorsa gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğine çok dikkat edilmeksizin hep ilgi görür. Tıpkı teleferik, metro ve raylı sistem projelerinde olduğu gibi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2015 seçimleri yaklaşırken yeni, çılgın projelerin maket fotoğraflarını ortaya çıkarttı. Hemen aklıma geldi, bu kentin halkı 2004 yılından itibaren pek çok değerli projenin maketini gördü ama bunların çok az kısmı hayata geçirilebildi.

Yani, iki dudak arasından çıkan ve algı yaratan projeleri takip eden olmadı. Böylece, o projeler, halkı kandıran bir gerçeklik haline dönüştü.

Şimdilerde yenileri gündeme geliyor…

D-100 Karayolu’nun Goodyear, D-130 Karayolu’nun ise Ford Otosan girişlerine ‘’köprülü kavşak’’ projesi geliştirildi. Bu iki projenin ana amacı, D-100 ve D-130’un trafik yoğunluğunu rahatlatmak.

Bu kavşak, Alikahya’da yapımı süren yeni şehir stadı için açılacak yeni yol ve otoyolla bağlantılı olacak. Ford Otosan kavşağı da, Aser Dere üzerinde hayata geçirilecek. Köprülü kavşak, gelecekte yapılması planlanan Güney Marmara otoyoluna bağlantılı olacak.

D-100 karayolunun en sıkışık bölgesi olan Goodyear kavşağına 25 milyon TL’lik maliyetle yapılacağı hesaplanan köprülü kavşağın finansmanını, bölgedeki Syembol AVM’yi yapan Kavanlar firmasının karşılayacak olması da, nelerin karşılığı nelerin peşkeş çekildiğinin somut bir kanıtı.

Muhtemelen  genel seçim öncesinde inşaatlarına başlanacak bu iki proje, AKP’nin 3. dönem yerel yönetimler döneminde bugüne kadar gündeme bile getirilmemiştir. Bugün deklere edilmesinin temel nedeni, genel seçimler için avantaj sağlamaktır.

Yani, AKP’nin projelerini yaratan iki dudağın arasından çıkan bu sözcükler, yine halkı kandırmaya yönelik yatırımlar olacak.

Büyükşehir Belediyesi’nin başka önemli projelerinden biri de, ‘’Bütünleşik Kıyı Alanları Projesi’’dir.

Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, şimdilerde bu projeyi kabullendirmek için elinden geleni yapıyor. Proje üzerinde üç yıldır çalıştıklarını itiraf edip, ‘’Kıyılarda konteynır taşımacılığı karlı bir iş. Pek çok kişi bize bu konuda müracaat edip burada bir iskele yapayım, işletme açayım diyor. Biz de, belirli yerlerde liman çalışması yapılsın istedik. Bu şehir üretiyor. Yeni limana ihtiyacımız var’’ diyebiliyor.

Sonunda, ‘’Her yeri liman yapmayalım. Mevcut limanlarımızı revize edeceğiz” ifadesi kullanarak da, halkın ağzına bir parmak bal çalmayı ihmal etmiyor.

Hangisine, nasıl inanacağız ?

Bu ifadeler, belki cazip gelebilir. Seçim yatırımları içerisinde öne çıkan ifadeler olabilir ve de halkın gözünü bir kez daha boyayabilir. Ama, bana anımsattığı gerçek, yetkili ve etkili de olsa, her iki dudak arasından çıkan sözlere kayıtsız şartsız inanılmamasıdır.

 

Çünkü, görebildiğim kadarıyla pek gerçeği yansıtmıyor…

Bu yazı toplam 84 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi