“Milli gelirde 2023 hedefi hayal oldu”

“Milli gelirde 2023 hedefi hayal oldu”

 Hükümetin 2023 hedeflerinde orta vadeli planlamalarda sürekli revizeler yapması nedeni ile milli gelirde beklenen 25 bin dolara ulaşmanın artık çok...

 

Hükümetin 2023 hedeflerinde orta vadeli planlamalarda sürekli revizeler yapması nedeni ile milli gelirde beklenen 25 bin dolara ulaşmanın artık çok zor olduğunu kaydetti. Zeytinoğlu, değişikliklerin ülkeyi hedefinden uzaklaştırdığını kaydetti.

“25 bin dolar hedefini yakalamak artık zor”
Temmuz ayında yüzde 9,3 oranında çıktığını belirten KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sezonsal artışın bekledikleri ramakların altında çıkmasını beklediklerini kaydetti. Bütçe açığının geçen yıla göre iyi olduğunu ifade eden Zeytinoğlu, “Vergi gelirlerdeki artışa rağmen bu bütçe açık veriyorsa yetkililer harcamalara dikkat etmeli. Vergi oranı yüzde 19 oranında artan bir ülkede açık verilmemeli” dedi. 

2008 RAKAMLARI YAKALANMIYOR
Kapasite kullanımlarının 2008 rakamlarını yakalanmadığını ifade eden Zeytinoğlu, “Kapasite kullanımı geçtiğimiz aya göre yüzde 1,5 oranında arttı. Ancak Türkiye genelinde 0,1 oranında düştü” dedi. Bu yılı yüzde 7 enflasyonla kapatmayı beklediklerini belirten Zeytinoğlu, faiz kurlarındaki dengelemenin dolar satarak yapılmaması gerektiğini kaydetti. Sanayi üretiminin yüzde 6 oranında arttığına dikkat çeken Zeytinoğlu, “Sanayi endeksi yüzde 122’ye yükseldi. Bu kapasite artışlarına değil, yeni yatırımlara göre yükseldi” dedi. 

 

YÜZDE 4,5 BÜYÜDÜK
Türkiye’nin üçüncü çeyrekte yüzde 4,5 oranında büyüdüğünü söyleyen Zeytinoğlu, “2010 yılından bu yana orta vadeli planlarda revize edildiğini görüyoruz. Bu revizeler 2023 hedeflerinden uzaklaştığımızı görüyoruz. 2023 yılında kişi başı 25 bin dolar olarak belirlenen milli gelire ulaşmamız bu planlamalara göre çok zor” dedi. Zeytinoğlu, ekonomik verilerin ardından odanın yaptığı çalışmaları ve yurt dışı gezileri hakkında bilgi verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.