Meslek Hastalıkları Hastanesi !

Meslek Hastalıkları Hastanesi !

 

 

Kocaeli ve Gebze, meslek hastalıkları hastanesi yapımını diğer bütün illerden önce hak eden bölgelerimiz. Ama, ne yazık ki, bugüne kadar gerçekleştirilememiş bir proje. Çünkü, siyasal anlayışların hiçbirinin gündeminde ilk sıralara oturamamış.

Uzun yıllar Gebze bölgesinde hekim olarak görev yapan CHP Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, SSK Meslek Hastalıkları Hastaneleri’nin, Ankara, İstanbul ve Zonguldak’ta bulunduğunu, ama Kocaeli ve Gebze açısından gerekliliğinin yeteri kadar anlaşılamadığını söylüyor.

Bunu doğrulayan başvurusu da, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ve Gerekçesini Meclis Başkanlığı’na veriyor.

Bu teklifin kayıtsız-şartsız desteklenmesi gerekir…

Endüstrinin yoğun olduğu illerin başında gelen Kocaeli’nde, meslek hastalıkları hastanesinin açılması işçi- işveren, SSK açısından olduğu gibi çağdaş işçi sağlığı uygulamaları açısından gereklidir.

Çünkü, Türkiye’deki kimya, otomotiv, metalürji, boya sektörünün yaklaşık üçte biri Kocaeli bölgesinde bulunmaktadır. Yaklaşık 1 milyon 750 bin dolayında nüfusun barındığı bölgede, iş kazaları ve meslek hastalıklarının yoğun olarak görülmektedir.

Teklif ve gerekçesinde yer alan ‘’B ölgede yapılacak olan bir meslek hastalıkları hastanesi Kocaeli’nin olduğu kadar Tuzla, Yalova, İstanbul ve Sakarya’nın bu alandaki eksikliğini, giderecektir’’ ifadesi de sonuna kadar doğru.

Çünkü, 2012 yılı verilerinin ortaya koyduğu gerçekler çarpıcı…

‘’Bir yıl içinde 3 bin 52 iş kazası meydana geldi ve bunların 20’si ölümle sonuçlandı. Ayrıca, iş kazası ve meslek hastalığı sonucu 117 kişi sürekli iş görmezlik raporu aldı.’’

Bu rakamlara göre, Türkiye’de en çok ölümlü iş kazası gerçekleşen 7. il Kocaeli’dir. Ayrıca, ilimiz meslek hastalığı sonucu rapor alanlar açısından da 3. sıradadır.

Gebze, Dilovası ve Tuzla bölgesinin oluşturduğu bölgede 10’nun üzerinde Organize Sanayi Bölgesi bulunduğu da göz önüne alınırsa, bölgenin meslek hastalıkları hastanesine nedenli ihtiyaç duyduğu apaçık ortaya çıkar.

Bunu görmezden gelmek, toplum sağlığı açısından büyük bir hata olacaktır.

Hastane demişken;

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası da (Lastik-İş), üyelerine yönelik, önümüzdeki dönemde hastane ve otel yapımını planlamış.

Otel kısmını geçiyor ama hastane kısmını, söz konusu Meslek Hastalıkları Hastanesi kanun teklifi kapsamında düşünerek önemsediğimi belirtmek istiyorum.

Sadece iş kazası ya da meslek hastalığı geçiren işçilere yönelik hizmet veren hastane olması yetmiyor. Diğer sağlık sorunlarını yaşayan işçiler ve ailelerin sağlık hizmeti alacağı tesisler kurulması da, en aza meslek hastalıkları hastanesi kurulması kadar önemlidir.

Lastik-İş’in bu projesi, yönetimindeki siyasal anlayış ve onun işçi sınıfı mücadelesine denk gelen izdüşümünden bağımsız olarak değerlendirilip desteklenmelidir. Böylece, sayın Kaplan’ın teklifi ve Lastik-İş’in projesinin gerçekleşmesi halinde, bölgede işçi sınıfı ve çalışanlar açısından ciddi bir rahatlama yaratacak sağlık tesislerine kavuşmuş olacağız.

Kısa sürede gerçekleşmesi dileğiyle…

 

 

Bu yazı toplam 84 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi