''Marmaray insanlara mezar mı olacak?''

''Marmaray insanlara mezar mı olacak?''

 MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, AKP’nin göz göre göre başlattığı teknik açıdan problem taşıyan Marmaray projesindeki insan hayatına...

 

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, AKP’nin göz göre göre başlattığı teknik açıdan problem taşıyan Marmaray projesindeki insan hayatına mal olacak bu iddiayı TBMM’ye taşıdı.  Türkkan konunun muhatabı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması için 9 sorudan oluşan yazılı soru önergesi verdi.

HATA KAMUOYUNDAN GİZLENDİ

Önergesinde Marmara Denizi’ni alttan geçerek Üsküdar-Sirkeci arasını bağlayacak “Tüp Tünel’in inşaatı sırasında hayati bir hata yapıldığını ve bu hatanın kamuoyundan gizlendiğini söyleyen Türkkan, tamamı 11 tünel olan projede, iddiaya göre 7. üniteye gelindiğinde yapıcı şirketin mühendisleri tarafından Sirkeci yönünde “15 santimlik bir düşey sapma” tespit edildiğini belirtti. Bu vahim hatayı düzeltmek maliyeti artırdığı için doldurma yolunun seçildiğini önergesinde belirten Türkkan,  Müşavirlik şirketinin baş proje müdürünün bu hata nedeniyle istifa ettiğinin de iddialar arasında yer aldığına önergesinde değindi.

İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ MU?

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Bakan Binali Yıldırım’dan insan hayatını ilgilendiren bu ciddi iddiaları yanıtlamasını istedi. Bakan Yıldırım’a Marmaray Projesi’nde 7.ünitede yapıcı şirketin mühendisleri tarafından 15 santimlik bir düşey sapma tespit edildiği, bunun ardından yapımcı şirketin, hatayı DLH İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne bildirdiği, Bölge Müdürlüğü’nün, hatalı yerleştirilen 7’nci ünitenin sökülüp yenisinin konulmasını istediği, ancak hatayı düzeltmek maliyeti artırdığı için yapımcı şirketin doldurma yolunu seçtiği iddiaları doğru mu sorularını soran Türkkan, bu hatanın doldurma yolu ile giderileceği konusunda bilimsel ve teknik anlamdaki detayları da Bakan’dan istedi. Bu hatanın kamuoyundan neden gizlendiğini de soran MHP’li Türkkan, dolgu ile kapatılan yerde aynı hatanın tekrar etmeyeceği ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açacak bir tren kazasıyla sonuçlanmayacağı konusunda garantinin neye göre verildiğini de sordu.

 

TÜRKKAN’IN ÖNERGESİNDE YANITI İSTENEN BAŞKA SORULAR DA VAR

Yazılı soru önergesinde  Marmaray Projesi’nde kamuoyunun zarara uğratıldığının iddia edildiğini belirten MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, 76 km uzunluğundaki projenin yalnızca 13 km’lik bölümünün alelacele işletmeye açıldığına da vurgu yaptı. Türkkan, Bakan Yıldırım’a neden projenin tamamlanmasının beklenmediğini sordu.

İHALE NEDEN FİYAT ARTIRILARAK YENİLENDİ?

Projeyle ilgili ihaleyi 680 milyon Euro’ya ilk alan üçlü şirketin işi 2009’da teslim etmesi gerekirken yarım bıraktığının da dile getirildiğini önergesinde belirten Türkkan, daha sonra ihalenin yenilenerek, bu kez ikinci üçlüye; 1 milyar 300 milyon Euro’ya ve 2014 yılında bitirilmek üzere verildiğini vurguladı. MHP’li vekil, Proje, ihaleyi 680 milyon Euro’ya ilk alan üçlü şirket (ASTON- MARUBENİ-DOĞUŞ) tarafından 2009’da teslim edilmesi gerekirken neden yarım bırakıldı, daha sonra ihale neden yenilendi sorusunu yöneltti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.