“Liman için 400 milyon dolar gerekiyor”

“Liman için 400 milyon dolar gerekiyor”

 Derince Limanı’nın özelleştirilmesinin iptalinin ardından son 3 yıldır limanın yeniden özelleştirilmesi ile ilgili yoğun çaba harcayan Kocaeli...

 

Derince Limanı’nın özelleştirilmesinin iptalinin ardından son 3 yıldır limanın yeniden özelleştirilmesi ile ilgili yoğun çaba harcayan Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, gelinen nokta ile ilgili bilgi verdi. 10 Aralık’ta Ankara’da yapılacak olan özelleştirme ihalesinden önce ihaleye girecek firmalarla görüşen KSO, firmalardan oda için pay talep ediyor. Çalışmaları detaylı anlatan Zeytinoğlu, odanın limanı alacak kadar parası olmadığını, bu nedenle sadece küçük bir ortaklık payı almayı hedeflediklerini kaydetti. İhaleye yoğun ilginin olduğunu ifade eden Zeytinoğlu, içinde Kocaelili firmaların da bulunduğu en az 12 firmanın ihaleye gireceğini kaydetti.

 

ODA BU İHALEYE GİREMEZ

Derince Limanı’nın mevcut hali ile ülke ekonomisine yeterli katkıyı sağlamadığını ifade eden Zeytinoğlu, bu nedenle buranın bir an önce özelleştirilmesi gerekiyor. Yaptıkları çalışmaya göre limana en az 400 milyon dolar bir yatırım yapmak gerektiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Bunun üzerine devlet bir kira isteyecek. Çok ciddi bir kira bedeli olacaktır. Odanın burada bir organizasyon yapması çok mümkün değil. Biz üç firma ile görüşme yapıyoruz. Sanayi odasına sembolik bir pay alma noktasında çabalarımız var. Bunun dışında ticaret odası için de pay almaya çalışıyoruz. Ama ilk hedefimiz kendimiz için pay almaktır” dedi.

 

ÇOK BÜYÜK CAZİBE

 

Liman için hazırlanan bir sunumda KSO’nun yaptığı çalışmaların ve söylemlerin referans alındığını ifade eden Zeytinoğlu, liman için çok emek ve zaman harcadıklarını kaydetti. İhaleye 10-12 firmanın gireceğini tahmin ettiklerini söyleyen Zeytinoğlu, “Biz bunların iki-üç tanesi ile temas halindeyiz. Hangisi bize cazip önerilerde bulunursa biz onlarla ihaleye katılma noktasında çalışma yapacağız. Kocaeli sanayi odasının olması olmazsa olmazımız değil. Bizim için önemli olan buranın bir an önce özelleştirilmesi ve yatırımın yapılması” dedi. İhaleye Kocaeli’deki firmaların da katılacağını söyleyen Zeytinoğlu, yabancı fonların ilgisinin büyük olduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.