Kuzey Kore füze fırlattı! Halk sığınaklarda… | Son dakika haberleri

Kuzey Kore füze fırlattı! Halk sığınaklarda… | Son dakika haberleri

Kuzey Kore'den bir füzenin daha fırlatıldı. Japonya üzerinden geçerek Hokkaido Adası'nın yaklaşık 2000 kilometre doğusunda Pasifik Okyanusu'na düştüğü...

Kuzey Kore'den bir füzenin daha fırlatıldı. Japonya üzerinden geçerek Hokkaido Adası'nın yaklaşık 2000 kilometre doğusunda Pasifik Okyanusu'na düştüğü belirtildi. Japonya yetkililer halkı sığınaklara çağırdı.

Japonya Devlet Bakanı Yoshihide Suga, füzenin Hokkaido adasının üzerinden geçtiğini ve denize düştüğünü belirtti. Füzenin, Başkent Pyongyang yakınlarından fırlatıldığı belirtiliyor. Pasifik Okyanusu’na düşen füze 3700 kilometrelik mesafeyi katederek yaklaşık 20 dakika kadar uçtu. Hava sahasına giren füze nedeniyle Japonya’da sirenler çaldı, halk sığınaklara çağrıldı.

Füze atışı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından Pyongyang yönetimine karşı alınan sert yaptırımlar sonrasında geldi. Füze denemesinin ardından Kuzey Kore, “Japonya’yı denize gömme” ve “ABD’yi küle dönüştürme” tehditlerinde bulunmuştu.

BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Kuzey Kore’nin yeni füze denemesinin ardından bugün olağanüstü toplanacağı bildirildi. Akşam saatlerinde yapılacak olan toplantının ABD ve Japonya tarafından talep edildiği açıklandı. Japonya Başbakanı Şinzo Abe füze denemesini sert ifadelerle kınadı. Abe, “Faaliyetleriyle dünya barışını tehdit eden Kuzey Kore’ye açık bir mesaj göndermek üzere dünya devletleri birlik olmalıdır” dedi.

Yonhap haber ajansına göre, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Kuzey Kore, Pyongyang, Sunan yakınlarında sabah saat 06.57 civarında tanımlanamayan bir füze fırlattı. Füze Japonya’nın üstünden geçerek Kuzey Pasifik’e ulaştı” ifadelerine yer verildi.

Hokkaido’da yaşayanların siren ve şehrin muhtelif noktalarındaki hoparlörlerden gelen, “Füze saldırısı! Füze saldırısı! Kuzey Kore’den bir füze gönderildi. Bir binada saklanın ya da yer altındaki sığınaklara geçin” uyarısıyla bölgede panik yaşadığı belirtildi.

Güney Kore ordusu, Güney Kore ve ABD’nin füze fırlatımının detaylarını analiz ettiklerini açıkladı. Güney Kore ayrıca Ulusal Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı.

Güney Kore ve Japonya yetkililerinin açıkladığı deneme, Pyongyang’ın güçlü son nükleer denemesinin ardından gerilimi daha da tırmandırıyor. Japonya’nın Kabine Baş Sekreteri Yoshihide Suga gelişme üzerinde düzenlediği basın toplantısında, füzenin Japonya üzerinden geçerek Hokkaido adasının yaklaşık 2,000 kilometre doğusunda Pasifik Okyanusu’na düştüğünü belirtti.

Suga, “Kuzey Kore‘nin tekrarlanan provokasyonlarına izin verilemez ve bunları en güçlü şekilde protesto ediyoruz” dedi. Güney Kore ordusunun verdiği bilgiye göre tanımlanamayan füze 770 km yüksekliğe ulaşarak 3,700 km mesafe kat etti. Bu mesafe, füzenin ABD’nin Pasifik’teki adası Guam’a ulaşması için yeterli.

Kuzey Kore geçen ay Japonya’nın Hokkaido adasının üzerinden geçerek denize düşen bir balisrik füze daha fırlatmıştı. Kuzey Kore‘nin füze fırlatması, Japonya’yı “batırmak” ve BM Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore‘nin 3 Eylül’deki nükleer denemesine yönelik yeni yaptırımlar uygulamasını destekleyen ABD’yi “yakıp kül etme” tehdidinden bir gün sonra geldi.

Öte yandan ABD Başkanı Trump’ın konu ile ilgili kurmaylarıyla görüştüğü belirtilirken ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore’ye karşı “yeni yaptırımlar” düşünüldüğünü söylerken, “Devam eden provokasyonlar sadece Kuzey Kore’yi diplomatik ve ekonomik izolasyonu artırıyor” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.