Kum ocağının kapasite artışı için büyük çevre katliamı: 180 bin meşe ve fıstık ağacını kesecekler!

Kum ocağının kapasite artışı için büyük çevre katliamı: 180 bin meşe ve fıstık ağacını kesecekler!

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde faaliyette olan kuvars ocağının kapasite artışı için büyük bir doğa katliamı kararı alındı. ÇED raporu ile bölgedeki 180 bin meşe ve fıstık ağacının kesilmesine onay verildi

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde faaliyetteki kuvars kum ocağının kapasite artışı talebi üzerine Değerlendirme Komisyonu’nca kabul edilen ÇED Raporu ile bölgedeki 180 bin meşe ve fıstık ağacının kesilmesine onay verildi.

Ersay Madencilik, faaliyette olan kuvars kum ocağı için kapasite artış talebinde bulundu. Değerlendirme Komisyonu’nca kabul edilen ÇED Raporu ile bölgenin “Nefes alma borularından biri” olarak nitelenen 180 bin ağacın kesilmesinin önü açıldı. Kapasite artışı ile maden için 124.1 hektarlık alanda yılda 1 milyon 201 bin 216 ton kuvars kumu çıkarılması planlanıyor. Karar tepki çekti.

Meclis gündemine taşındı
CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, konuyu soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Tekirdağ’daki erozyon sorununa dikkati çeken Aygun, ÇED raporunun milli park ilan edilmesi gereken bir alanın yok edilmesi sonucunu doğuracağını belirtti.

Aygun, "Kesilmesi planlanan 180 bin ağaç, adeta orman kıyımıdır, Tekirdağ’ın nefes alma borularının kesilmesidir, erozyona ve toprak kaybına davetiyedir, tarım arazilerinin riske bırakılmasıdır. Bu talana dur diyeceğiz, yeşilimize, ağacımıza, ormanımıza, meralarımıza, tarım arazilerine ve hayvanlarımıza sahip çıkacağız. Bu bölgede oluşacak toz bulutu, tarım arazilerine de büyük ölçüde zarar verecektir" dedi.

Yeni ağaç dikmek telafi etmez
Madencilik şirketinin kapasite artışı ile yok edilecek 180 bin ağaca karşılık 900 bin ağaç dikme taahhüdünde bulunduğuna dikkati çeken Aygun, “Kesilecek ağaçlar, meşe ve fıstık çamı ağaç türleridir. Kesilen ağaçların yerine dikilecek ağaçların aynı seviyeye gelmesi için en az 30-50 yıla ihtiyaç vardır” uyarısında bulundu. Aygun fıstıkçamının kozalak veriminin 20-25 yaşında başlayarak, 60-100 yaşında en üst verime ulaştığını ve kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikileceği vaadinin, yaşanan kıyımı telafi edemeyeceğini vurguladı.

Bölgedeki tarımı da vuracak
Aygun, sahadaki kum üretim çalışmalarının bitki örtüsü tabakası da yıkıma uğratacağını belirterek, “Faaliyetler sırasında ortaya çıkacak sıvı-katı atıklar ve iş makineleri ile kamyonlarla orman habitatı bozulacaktır. Ayrıca, ortaya çıkan toz çevreye yayılarak ormanlık alanda bulunan hayvanların bölgeden kaçmasına ve tarım arazilerinin veriminin düşmesine neden olacaktır” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.