Halil Yeni

Halil Yeni

Kültür Sanat Söyleşileri ve Bir Dönem Değerlendirmesi

Kültür Sanat Söyleşileri ve Bir Dönem Değerlendirmesi

 

 

Geçen yıl BİLKAR’da farklı bir etkinlik programı hazırlamış ve ‘’Aylık kültür sanat söyleşileri’’ adı altında birçok etkinlik düzenlemiştik. Acemi, iyi planlanamamış ve katılımı az olan bir etkinliğin ardından profesyonel, ne yapmak ve ne mesaj vermek istediğini bilen farklı yüzlerin katıldığı kalabalık etkinliklere kısa sürede geçiş yaptık. Kürsüyü canlı ve nitelikli kullanan, söyleşilerin yanı sıra şiir ve müzik dinletileri ve belgesel gösterimleriyle güçlendirilmiş etkinlikler düzenledik.

 

Bir emekçi kentinde yaşıyorduk ve emek – edebiyat ilişkisini tartışmamız gerekiyordu. Öyle güzel denk geldiği ki ‘’Emek edebiyatı’’ söyleşisiyle başladık ilk etkinliğimize. Emekçilerin öykülere, romanlara yansıması, grevlerin ve eylemlerin öykülere, romanlara nasıl konu olduğunu konuştuk. Sevgili edebiyatçı Müslüm Kabadayı’ydı konuğumuz Ankara’dan gelen. Sonrasında kendisiyle yakın arkadaş olduk. Bir sonra ki etkinliğimiz bir eğitim neferi, öğretmen ve edebiyatçı Fakir Baykurt’tu. Fakir ‘’Baykurt’un izinden yürümek gerekir’’ dedik. Ve onun hayatına en yakından tanıklık eden kızı Işık Baykurt’tu konuk ettik Gebze de. Konuştu, içini döktü, baba hasretini anlattı. Çok samimi bir etkinlik gerçekleştirdik.

 

2017’nin ilk etkinliğini Nazım Hikmet’e adadık. 115. Doğum gününü kutladık. Nazımın doğum günü, Küba devriminin 58. Yıl dönümüne tekabül ediyordu. Sevgimizi yolladık başka bir dünyanın yaratıcılarına. Ve bir ay önce devrimin öncülerinden Fidel Castro’yu kaybetmişti insanlık tarihi. Selam ettik büyük komutana. Sevgili gazeteci Nazım Alpman’dı konuğumuz. Fidel Castro’yla ilk röportajı yapan Türkiyeli gazeteci… Kış günlerinde içimizi ısıtan anılarını anlattı bize. Hakkımızda sonra harika bir yazı yazmıştı Birgün gazetesinde. Nasıl unuturuz. Hala görüşürüz kendisiyle.

 

25 Şubat 1907’de doğan ve bu yıl 110. yaş günü olan ölümsüz yazar Sabahattin Ali’yi andık sonra Gebze’de. Yazdığı romanlar, öyküler ve şiirlerle halkın beğenisini ve sevgisini kazanan ve Türkiye’nin en çok okunan yazarlarından biri olan Sabahattin Ali’nin 110. yaş gününü kutladık dostlarımızla. Onu şiirleriyle, öyküleriyle, romanlarıyla, onu hayatı, düşüncesi ve mücadelesiyle selamladık. Tıklım tıklım dolmuştu salonumuz. İnsanlar ayakta ve yerlerde oturuyordu katıla bilmek için etkinliğimize. Değerli yazar Sevengül Sönmez’di konuğumuz. A’dan Z’ye Sabahattin Ali’’ kitabının yazarı. Harika bir etkinlik gerçekleştirdik sayesinde.

 

Emek kenti Gebze de emekçilerin en görkemli sanatı; grevi konuştuk bir sonraki etkinlikte. Türkiye işçi sınıfı mücadelesinde önemli bir tarihsel dönemeci ifade eden Kavel Direnişi, kitaplara, şiirlere, öykülere konu olmanın yanı sıra bir belgeselle de karşımıza çıktı.  'Kanunsuz' Bir Grevin Öyküsü Kavel” kitabının da yazarı olan sendikacı – yazar Zafer Aydın’dı konuğumuz. Hala aklımda o güzel belgesel.

 

Her ay kültür sanat söyleşileri gerçekleştiriyor ve farklı konu ve konuklarla Gebzeli sanatseverleri buluşturuyorduk. En son sinemamızın ve hayatımızın önemli isimlerinden yönetmen, oyuncu, senarist ve yazar devrimci Yılmaz Güney’i doğumunun 80. yılında Gebze de düzenlediğimiz etkinlikle andık. Ve etkinlikte Güney Kültür Sanat Edebiyat Dergisi ve Özen Film tarafından ortak hazırlanan ‘Halkın Sanatçısı Halkın Savaşçısı Yılmaz Güney ’  isimli belgeselin de gösterimini yaptık. Ve dönemi kapattık.

 

Şimdi yeni döneme başlıyoruz ve ilk etkinliğimizi sesini bu ülkenin aydınlık geleceğine adayan Ruhi Su adına yapıyoruz. Yeni dönemde katılımcılara bambaşka dünyaların kapılarını aralayacağız. Ve bir birinden değerli isimler adına üzerinde iyi düşünülmüş, güçlü, akılda harika tatlar bırakan etkinlikler düzenleyeceğiz. Geçtiğimiz dönem yaptığımız etkinliklerde bizlere destek olan birbirinden değerli arkadaşlar vardı. Sağ olsunlar. Fakat afiş tasarımlarımızı yapan Deniz Uzun’a, etkinliklerimizin haberini yapıp basınla paylaşan Aktan Uslu’ya, etkinliklerin düşünülmesinden hayata geçirilmesine kadar aklını, emeğini ortaya koyan Serdar Dikkatli’ye özel olarak teşekkür etmek isterim. Yeni dönem kültür sanat söyleşilerinde görüşmek üzere…

 

 

 

 

Bu yazı toplam 995 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi