KSO BAŞKANI AYHAN ZEYTİNOĞLU: “İhracatta yüzde 17’lik azalma var”

KSO BAŞKANI AYHAN ZEYTİNOĞLU: “İhracatta yüzde 17’lik azalma var”

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “İhracat yapan firmalarımızın ise yüzde 17’si dış piyasa siparişlerinin arttığını, yüzde 66’sı sipariş miktarında bir değişme olmadığını, yüzde 17’si ise azaldığını ifade etmişlerdir.” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Mayıs ayı kapasite kullanım oranlarını ile ihracat ve iç piyasada sipariş miktarlarıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı.

Kocaeli firmalarının iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerini de açıklayan Zeytinoğlu, “Kocaeli genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 11’i haziran ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının arttığını, yüzde 53’ü ise bu miktarın değişmediğini ve yüzde 36’sı azaldığını belirtmiştir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 17’si dış piyasa siparişlerinin arttığını, yüzde 66’sı sipariş miktarında bir değişme olmadığını, yüzde 17’si ise azaldığını ifade etmişlerdir.” dedi.

KOCAELİ’DE  1 PUAN GERİLEDİ

Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre mayıs ayı kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 76.3 ile geçen yılın aynı ayına göre 1.6 puan gerilerken, geçen aya göre 1.3 puan arttı. Kocaeli’de ise yüzde 70 ile geçen yıla göre 1.5 puan, geçen aya göre 1 puan geriledi.

 Mayıs ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Türkiye geneli açıklanan rakamları incelediğimizde, kapasite kullanım oranlarında aylık bazda toparlanmanın devam ettiğini görüyoruz. Bu ay ilimizde yaptığımız araştırmada ise firmalarımızın yüzde 66’sı kapasite kullanım oranlarının azaldığını bildirdi. Azalış nedenleri arasında talep daralması ile siparişlerdeki azalma gösterilmiştir.” dedi.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ ZİRVEDE

Zeytinoğlu, Türkiye genelinde otomotiv sektörünün yüzde 79.5’luk kapasite kullanımı ile genel ortalamanın üzerinde olduğunu söyleyerek, “Benzer şekilde ilimizde de otomotiv sektörü yüzde 74.7 kapasite kullanım oranıyla zirveye oturdu. Bunun yanında ilimizde metal, makine, plastik ve kauçuk sektörlerinde de kapasite kullanımları ortalamanın üzerinde gerçekleşti.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.