‘Krizi çıkaranlar faturasını ödesin’

‘Krizi çıkaranlar faturasını ödesin’

Tüm Emekliler Sendikası Gebze Şube Başkanı Cemil Yüksek, “Krizin faturasını çıkaranlar ödesin.” dedi.

Tüm Emekliler Sendikası Gebze Şube Başkanı Cemil Yüksek dün bir basın açıklaması yaptı. Sendika binasında gerçekleşen basın açıklamasına Cemil Yüksek ve sendika yöneticileri katıldı. Basın açıklamasını yapan Tüm Emekliler Sendikası Gebze Şube Başkanı Cemil Yüksek, “Ülkede tüm kesimler, pahalılık ve zamlar altında inim inim inlerken mevcut hükümetin başı ‘ülkede kriz yok, spekülasyonlar var’ derken, sorunun ne kadar ciddiye alındığını göstermektedir. Bu kriz, sadece dolar krizi, rahip krizi veya dış güçlerin tezgâhı demekle tanımlama ve bu konuda milli dava demekle açıklanamaz.

EMEKÇİ KESİMİN BORCU DEĞİL

Meselenin özü tamamen dış finansmana bağlı, üretim değil borçlanmaya esas alan, ranta ve betona dayalı, dışa bağımlı bir ekonomik modeldir. Dolasıyla dış kaynakların eskisi kadar ucuz ve sürekli olmaması nedeniyle bu noktaya gelindi. Asıl sorun uluslararası konjektör uygunken, yani döviz ucuzken ve faizler düşükken altına girilen büyük borçlardır. Bu borç emekçi kesimin borcu değil. Aksine borçlanan yüzde 1’lik kesimin borcudur ve onlar ödemelidir. Gelirlerin paylaşımında adalette ve eşit yurttaşlık konusunda aynı gemide bulunuyoruz ama nedense kriz ve borç ödeme konusunda aynı gemide olduğumuz ısrarla söylenmekte ve bunun milli mesele olduğu için hep beraber göğüslemek gerektiği vurgulanmaktadır.

AFRİKA ÜLKELERİNDE BİLE YOKTUR

Emekli ve emekçi olarak bunlara inanmıyoruz ve bu söylemlere karnımız toktur. Diğer taraftan halka kemer sıkma önerileri yapılırken saray ve çevresi ihtişamlı yaşamını her alanda sürdürmekte, yeni vip uçaklar almakta. Kokteyllerinde ismini dahi bilmediğimiz Ejder meyveleriyle partiler düzenlemekte, tüm kamu kaynaklarının toplandığı Varlık Fon’una cumhurbaşkanı kendince atamakla, yardımcılığına da damadını getirmektedir. Böyle bir uygulamanın bırakın demokratik ülkelerde olması Afrika ülkelerinde bile yoktur. Tasarruf yapılacaksa önce devletin rantabi olmayan yatırımlardan başlamak lazım ve biran önce bunların durdurulması gerektiğini anlamaları gerekir.

BİR AÇIKLAMA BUGÜNE KADAR YAPILAMADI

Saray burası Türkiye’dir deyip AVM’lerin kiralarının TL’ye çevrilmesini isterken, yabancı firmalarla köprü, hava alanı, şehir hastaneleri gibi büyük yatırımlar garanti kotasıyla döviz üzerinden olduğu halde yabancı firmalara bu konuda en ufak bir uyarı bile yapılmamaktadır. Gece yarısı kamu bankalarının döviz kurunu düşürüp dövizlerin kimlere ve ne kadar satıldığı konusunda herhangi bir açıklama bugüne kadar yapılamadı. Ayrıca bu kriz döneminde miyon seviyesinde hangi firma ve kişiler döviz almış açıklanması gereken karanlık noktalardır.” dedi.

Haber: Hanifi Surun

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.