Korkutan sonuç! Tansiyon her an yükselebilir! Tartışmalı referandumda sayım sürüyor…

Korkutan sonuç! Tansiyon her an yükselebilir! Tartışmalı referandumda sayım sürüyor…

Başta ABD, Türkiye ve İran olmak üzere birçok ülkenin itiraz ettiği ve uluslararası kamuoyunda oluşan baskıya rağmen IKBY lideri Mesud Barzani'nin geri...

Başta ABD, Türkiye ve İran olmak üzere birçok ülkenin itiraz ettiği ve uluslararası kamuoyunda oluşan baskıya rağmen IKBY lideri Mesud Barzani'nin geri adım atmadığı referandumda ilk sonuçlar geldi. Nihai sonucun 3 gün içerisinde duyurulması beklenirken, oyların sayımı devam ederken %93 oranında evet çıktığı kaydedildi. İşte şehirlere göre referanduma katılım oranları...

Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumunda oy verme işlemlerinin ardından oyların sayımı da devam ediyor. ABD ve Türkiye başta olmak üzere dünya kamuoyunun karşı çıktığı referandumun ilk sonuçları belli oldu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin duyurduğu referandum, Erbil, Süleymaniye, Ninova Ovası, Hanekin, Akre, Gulala, Zaho, Karatepe, Cebare, Soran, Mahmur, Amediye  ve Duhok’a yapıldı.

Reuters haber ajansı, Diyarbakır'da referandum sonuçlarını kutlayanları böyle görüntüledi.

Reuters haber ajansı, Diyarbakır’da referandum sonuçlarını kutlayanları böyle görüntüledi.

Referandum Kerkük’ün gibi tartışmalı bölgeler olarak tabir edilen Musul’un batısındaki Şengal ilçesiyle doğusundaki Başika kasabası, Tuzhurmatu ve Hanekin ilçeleriyle Mendeli, Celavla ve Karatepe kasabalarında gerçekleşti.Irak Başbakanı Haydar El Abadi, Irak hükümetinin Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile herhangi bir müzakereye girmeyeceğini açıkladı.

 

Reuters’ın haberine göre Pazartesi akşamı devlet televizyonundan bir konuşma yapan Abadi, “Referandum anayasaya aykırı olduğu için referandumun sonuçlarını tartışmaya veya bir diyaloga girmeye hazır değiliz” ifadelerini kullandı.

Irak ve İran’ın karşı çıktığı, Türkiye’nin de  “yok hükmünde” dediği referanduma katılım oranını yüzde 72.16 olduğu açıklandı.

gelin

Referandumda saat 00.30 itibariyle 282 bin 17 seçmenin oyu sayıldı.

silah

Açılan sandık sayısında ilk sonuçlara göre; EVET yüzde 93.29, HAYIR ise yüzde 6,71 oranında.

refe

Öte yandan bölgede olası protestolara karşı önlemler de alınıyor. Kerkük Valiliği bir sonraki emre kadar gece sokağa çıkma yasağı ilan etti.

gelin1

Arap, Kürt ve Türkmenlerin yaşadığı kentte tansiyonun yükselmesinden endişe ediliyor.

kurt1

Irak hükümeti TSK tatbikatına katıldı

Tartışmalı referandumda sandıklar kapandıktan sonra dün gece Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak sınırındaki tatbikatı 8’inci gününde Irak hükümeti de tatbikata katıldıklarını duyurdu. Irak Savunma Bakanlığı Türk Ordusu’yla sınırda ortak manevraların başladığını duyurdu. Habur Sınır Kapısı’na 3 kilometre mesafedeki tatbikatta, çok sayıda zırhlı araç ve tankın manevra kabiliyeti sınanıyor.

Şehirlere göre referanduma katılım oranları şöyle:

Erbil: %86

Duhok: %90

Kerkük: %78.77

Ninova Ovası: %86

Hanekin: %92

Akre: %94

Gulala: %78

Zaho: %94

Karatepe: %62

Cebare: %76

Soran: %86

Mahmur: %87.3

Amediye: %89

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.