“Körfez de kirlenmenin etkileri sürüyor”

“Körfez de kirlenmenin etkileri sürüyor”

** Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Sait Ağdacı, 12 Ocak 2017 tarihinde, Dilovası'ndaki limanda meydana gelen akaryakıt sızıntısının...

** Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Sait Ağdacı, 12 Ocak 2017 tarihinde, Dilovası'ndaki limanda meydana gelen akaryakıt sızıntısının üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen kirlenmenin etkilerinin devam ettiğini söyledi.

Dilovası'nda, geçen yıl, limandan sızan akaryakıt denizde kirliliğe yol açmış ve akaryakıt, Derince sahili ile karşı kıyılara kadar ulaşmıştı. Sızıntı nedeniyle su kuşları, petrole bürünürken, çoğu telef olmuş, temizlenerek, kurtarılanlar ise doğaya bırakılmıştı. Tanktan tanka aktarma sırasında felaketin yaşandığını söyleyen Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ağdacı, "Dilovası'nda bir liman işletmesinden tanktan tanka işleme sırasında akaryakıt sızıntısı meydana geldi. Bu tabi ki İzmit Körfezi'ni belirli oranda kirletti. Kirletmeye de devam ediyor; ama ondan öncesine dönecek olursak Kocaeli'de 1960'lardan bu yana olagelen çarpık sanayileşme ve çarpık kentleşmeden dolayı körfez zaten belli oranda kirlenmişti. Özellikle de bu kentte 2 bin 500'ün üzerinde sanayi kuruluşu var. 41 adet liman işletme tesisi, 39 tane tersane var. Liman başkanlığına kayıtlı bin 654 tane deniz aracı var. Kocaeli limanına ayda bin gemi, yılda 11-12 bin gemi giriş-çıkış yapıyor. 2 milyona yakın nüfusu olan bir kentten bahsediyoruz. 15 organize sanayi bölgesi var. Bu kadar çarpık yoğunlaşmanın olduğu bir kentte körfezin kirlenmemesi zaten mümkün olmazdı" diye konuştu. 

ESKİ GÜNLERİNE DÖNMESİ ZOR

İzmit Körfezi'nin eski günlerine dönmesinin çok zor olduğunu söyleyen Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ağdacı, "Körfezin eski günlerine dönmesi çok zor; ama daha da kötüye gitmemesi için bir defa bu sanayi yoğunluğunu dağıtmak lazım. Bu kentte 2 bin 500'ün üzerinde sanayi kuruluşu var ve bunların bir çoğu ağır sanayi. Demir çelik fabrikaları var, boya fabrikaları var, çimento fabrikaları var, kimyasallar var, 41 tane liman işletme tesisi var. Bunların hepsi, bu körfezi kirletici faktörler. Üstüne bir de nüfus yoğunluğunu bindirdik ve körfez neticede bu hale geldi" dedi. 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.