Kordsa’da grev 8’inci gününde bitti

Kordsa’da grev 8’inci gününde bitti

 Kordsa’da 15 Ağustos’ta başlayan grev dün gece geç saatlerde sona erdi. Grev sonucu tüm üretimlerin durması nedeni ile işverenlerin Tekstil İşverenleri...

 

Kordsa’da 15 Ağustos’ta başlayan grev dün gece geç saatlerde sona erdi. Grev sonucu tüm üretimlerin durması nedeni ile işverenlerin Tekstil İşverenleri Sendikası’na baskı yaptığı öğrenildi. Teksif sendikası ve işveren sendikası arasında yapılan görüşmelerde sendikanın olmazsa olmaz dediği kıdem, mesai ve ikramiyeler istenildiği gibi geçti. Kıdem herkes için 7 lira olarak geçerken, ikramiyeler 120 gün üzerinden 4 ikramiyeye çıkartıldı, mesailer hafta içi yüzde yüz, hafta sonu ise 4 yevmiye olarak hesaplanacak. İşçilerin ücretlerine ise yüzde 5 zam yapıldı. Fabrikada dün sabah itibariyle üretim yeniden başladı. 

 

YÜZDE 5 ZAM YAPILDI

Kordsa’da çalışan 700 işçi Tekstildeki grup toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanmaması nedeni ile 15 Ağustos’ta greve çıktı. 8 gün süren grevde üretimin tamamen durması nedeni ile işverenler zor anlar yaşadı. Bunun üzerine işveren sendikası tekrar Teksif’i masaya davet etti. Önceki gün İstanbul’da yapılan görüşmeler geçe geç saatlerde sona erdi. Her iki tarafından üzerinde mutabakata vardığı sözleşme 2 yıldan 3 yıla çıkartıldı. İşçilerin maaşlarına ilk 6 ay yüzde 5, ikinci 6 ay yüzde 3, üçüncü 6 ay yüzde 3, dördüncü 6 ay yüzde 4, beşinci ay yüzde 3, altıncı 6 aylık dönemde ise yüzde 4 zam yapıldı. Diğer 6 aylık dönemlerde enflasyon farkı çıkması halinde bu da maaşlara yansıtılacak. 

 

3 MADDE GEÇTİ 

Sendikanın daha önce kriz dönemlerinde verdiği kazanımları geri almak istemesi nedeni ile yapılmayan sözleşmede işveren geri adım attı. İşçilerin kıdemlerine 10 yıla kadar 7 lira zam yapılırken, ikramiyeler 120 güne çıkartılarak yeniden 4 ikramiye dönemine geçildi. İşçilerin yıllardır çok az aldıkları mesailer ise yeniden eski haline getirildi. Hafta içi yüzde 100 olan mesailer hafta sonu 4 yevmiyeye çıkartıldı. Sosyal haklarda ise maaşlara yapılan yüzde 5 oranında zam yapıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.