Kocaeli'nin risk haritası ortaya çıkarıldı

Kocaeli'nin risk haritası ortaya çıkarıldı

KOCAELİ AFAD İl Müdürlüğü, Bütünleşik Risk Haritalarının Hazırlanması Projesi kapsamında Kocaeli'de belirleme çalışmalarını tamamladı.AFAD Teşkilat...

KOCAELİ AFAD İl Müdürlüğü, Bütünleşik Risk Haritalarının Hazırlanması Projesi kapsamında Kocaeli'de belirleme çalışmalarını tamamladı.

AFAD Teşkilat Kanununda il müdürlüklerine verilen ilin afet ve acil durum tehlike ve risklerini belirlemek görevi kapsamında 2015 yılı sonunda başlatılan Kocaeli tespit çalışmasını tamamlayarak, onay için AFAD Başkanlığı'na gönderildi. Maden Tetkik Arama verileriyle 2 bin 500'e yakın alanın incelemesinde coğrafi bilgi sistemi tabanlı programın kullanıldığı, arazi ve büro çalışmasını kapsayacak şekilde heyelan, kaya düşmesi ve çığ duyarlılık analiz raporları hazırlandı.

Konuyla ilgili bilgi açıklamada bulunan Kocaeli AFAD Planlama ve Zarar Azaltma Şube Müdürü Canan Güçlü, heyelan için yapılan değerlendirmelerde aktif ve aktif olmayan heyelan türlerinin ayrıştırıldığını, Karamürsel, İzmit, Kandıra ve Başiskele yoğunluklu olmak üzere 194 aktif heyelan alanı tespit edildiğini, duraklamış-kalıntı anlamında aktif olmayan 7 alanla birlikte 201 heyelan kayıt formunun doldurulduğunu vurguladı.

Güçlü, kaya düşmesiyle ilgili yapılan çalışmaları ise şöyle açıkladı:

 

"Bahse konu alanlar için güzergah etütlerini uzaktan algılama çalışmalarına göre yaptık. Uydu görüntüleriyle taranan alanlarda dikkat çeken noktalar baz alınarak arazi güzergahları oluşturuldu. Coğrafi bilgi sistemi tabanlı çok kriterli karar verme analizi kullanılarak alana ait potansiyel zemin hareketleri duyarlılık haritası ortaya çıkarıldı ve İlimizin güney yakalarında 43 derecenin üzerinde eğime sahip 5 potansiyel kaya düşmesi alanını belirlemiş olduk"

Çığ için ise, yapılara dönük tehlike oluşturan belirgin bir riskin olmadığını ifade eden Güçlü, envanter kayıtlarının da bunu teyit ettiğini söyledi. Çalışmaya başlarken 2 bin 500'e yakın olan inceleme alanının heyelan ve kaya düşmesi bakımından 206 risk barındıran alana indiğini dile getiren Güçlü, AFAD Başkanlığı'na gönderilen analiz raporlarının onaylanması ardından Kocaeli Bütünleşik Risk Haritası sürecinin tamamlanacağını sözlerine ekledi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.