Kerkük’e operasyon başlattılar! İlerliyorlar…

Kerkük’e operasyon başlattılar! İlerliyorlar…

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Ajansı, Irak güvenlik güçlerinin Kerkük kent merkezine operasyon başlattığını duyurdu. Öte yandan her...

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Ajansı, Irak güvenlik güçlerinin Kerkük kent merkezine operasyon başlattığını duyurdu. Öte yandan her iki taraf da "Savaşı başlatan siz olmayın" açıklaması yaparken Kerkük'ün güneyindeki Tazehurmatu ve Selahaddin Eyaleti'ne bağlı Tuzhurmatu'dan çatışma haberleri gelmeye başladı. Bağdat kuvvetleri, Kerkük'teki K1 Hava Üssü'nü ele geçirdiklerini duyurdu.

Güvenlik Ajansı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Irak güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi’nin Kerkük’ün güneyindeki Tazehurmatu’dan topyekün harekete geçtiği ifade edildi.

Irak güçleri, Kerkük’te petrol istasyonlarını, endüstriyel bölge ve petrol rafinerinin kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu. Irak hükümeti, Kuzey Irak Kürt yetkililerin, gerilimli Kerkük kentine PKK militanlarını getirdiğini ve bunu “savaş ilanı” olarak gördüklerini açıkladı.

Reuters, Kerkük'te çekilen görüntüleri servis etti.

Reuters, Kerkük’te çekilen görüntüleri servis etti.

Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin medya danışmanı Vahal Ali ise Reuters’e, “Bu doğru değil. Kerkük’te PKK yok, sadece peşmerge var” dedi. Bağdat’ta, Başbakan Haydar Abadi’nin başkanlığında en yüksek rütbeli asker ve güvenlik komutanların katıldığı bir toplantıdan sonra açıklama yapan hükümet, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeler üzerinde otoritesini tesis edeceğini bildirdi.

Kürt yönetimi, yaptıkları bağımsızlık referandumunun sonucunun iptal edilmesini, sorunun çözümü için müzakerelere başlamanın önkoşulu olarak öne süren Bağdat hükümetinin bu isteğini reddetti. Bağdat tarafından yapılan açıklamada, “Kuvvetler ilerlemeye devam ediyor. Kerkük’ün güneyinde bazı noktaları aldık” ifadesi kullanıldı. Öte yandan Bağdat kuvvetleri Kerkük’teki K1 Hava Üssü’nü ele geçirdiklerini de duyurdu.

BBC Türkçe anbean şöyle aktardı;

– Irak ordusu ve Şii milis gücü Haşdi Şabi’ye ait güçler, Pazar gece yarısından sonra Kerkük’ün güneyinde yer aldıkları bölgelerden, Kerkük’e doğru ilerlemeye başladı.

– Kerkük’ün güneyindeki Tazehurmatu ve Selahaddin Eyaleti’ne bağlı Tuzhurmatu’dan çatışma haberleri geliyor. Irak Başbakanı Haydar İbadi, güvenlik güçlerine, halk ve Peşmerge ile işbirliği içinde Kerkük’te güvenliği tesis etme emri verdiğini açıkladı.

– IKBY Başkanı Barzani’nin Peşmerge’ye savaşı başlatan taraf olmamaları emri verdiğini ancak kendilerine ateş açılması durumunda güç kullanabileceklerini ilettiği belirtildi.

– ABD gelişmeleri ‘kaygıyla’ izlediğini belirtti ve taraflara diyalog çağrısı yaptı.

kekrkuk

Sputnik’te yer alan habere göre; açıklamada, söz konusu güçlerin amacının, Kerkük kentine girip Peşmerge’nin kontrolündeki “K1 Askeri Üs” ve petrol kuyularını almak olduğu ifade edildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak SÖZCÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.