Kentsel dönüşüm ve toplu temel atma törenleri

Kentsel dönüşüm ve toplu temel atma törenleri

 

 

AKP iktidarlarınca gündeme getirildiği ilk günlerde ‘’yoksulların kent yaşamından uzaklaştırılması’’ anlamına geleceği savunulan Kentsel Dönüşüm Projesi, kah buzlukta bekletilerek ve kah ısıtılarak uygulanmaya devam ediliyor.

Bu proje yüzünden sorunlar da eksilmiyor…

Yeni sorun başlığı, Kartepe ilçesi sınırlarındaki Uzunçiftlik Emek Mahallesi’nde yaşanıyor. Bu bölge, 1999 yılındaki Marmara depreminde zarar görmeyen nadir bölgelerden biri. İlçe belediyesinin tamamını kamulaştırıp, yeni konutlar inşa etmek istediği alan 108 dönüm. Cengiz Topel Havaalanı, D-100 ve TEM’e yakın konumdaki bu alanda genellikle tek veya iki katlı bahçeli ev konumunda 245 hane var. Bu evlerin tamamı da sağlam. Ama, içlerinde yaşayanlar, bugünlerde ‘’evlerinin devlet tarafından alınıp yıkılacağı, kendilerine bahçeli evleri yerine apartman dairesi verileceği’’ yolundaki söylentinin etkisi altına girmiş durumda.

Bölgede yaşayanlar, kentsel dönüşüp meselesini kaygıyla karşılıyor. Pek çok kişi, ‘’bu işin altında rant hesabı yatıyor’’ değerlendirmesi yapmaya başladı bile.

Burada barınan insanlarımız, yaygın olarak ‘’Güvenli evlerde huzur içinde yaşıyoruz, apartmanlara taşınmak istemiyoruz’’ düşüncesini taşıyor.

Kentsel Dönüşüm denilen proje kapsamında inşa edilecek olan yüksek katlı binalarda daha izole biçimde yaşamaya zorlanacak olan bu insanlarımız, yaşam biçimlerinin değişeceğine, özgürlüklerinin kısıtlanacağına inanıyor.

Haksız da sayılmazlar…

Bir süre sonra hapsedilecekleri o tek tip ya da lüks tip konutların ortak giderini bile ödeyemeyecek hale geleceklerdir. Çünkü, hemen tamamına yakını ya orta gelir düzeyine sahip ya da emekli insanlar.

Yani, sözde konut sorunu çözülecekken, mevcut sosyal sorunun boyutu daha da büyüyecek.

Bugün, bir de toplu temel atma törenlerine değinmek gerek diye düşünüyorum…

Sorunların her geçen gün büyüdüğünü en az bizim kadar bilen AKP kadroları, bu algıyı değiştirip yeni ve sözde üretken bir algı yaratmak için toplu temel atma törenleri düzenliyor. Ülkenin her yerinde başvurdukları bu yöntemlerden kentimiz de nasipleniyor.

Çok değil, birkaç gün önce, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımıyla Dilovası ilçesinde İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, Gebze Kuzeyi ile aynı ilçenin atık sularını Arıtma Tesisi, Dilderesi ıslahı, Gölcük Hisardere ve Karamürsel Tepeköy Göleti projelerinin toplu temel atma töreni ile gerçekleştirildi.

Bu toplu temel atma törenleri, AKP şova dönüşüyor. Tıpkı torba yasa çıkartmalardaki yöntemde olduğu gibi,sözde proje diye sunulan dere ıslahını bile toplu temel atma törenlerine katıp şov yapıyorlar.

Oysa, sorunlar, bu temeller atılarak ortadan kaldırılamıyor. Aksine, mevcut sorunlar, söz konusu şovların ardından giderek daha da büyüyor.

Mesela İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi için yaklaşık 45 milyon lira ile atık sularını arıtma tesisi için harcanacak 15.6 milyon lira ilçede adım adım büyüyen devasa sorunları giderecek yatırımlar gibi durmuyor.

Sorunlar büyüyor, dolayısıyla da sorumluluklar artıyor…

AKP kadroları ise bugüne dek ‘’sorunlarımız var ama sorumluluklarımız da var’’ diyerek hareket edip, yaşamı kolaylaştıran yatırımlar gerçekleştirmedi.

 

Tam aksine, sorunları büyüten rant dağıtıcı yatırımlar için yarışan kadrolara tanık olduk. Yerin üzerine ve altına gömülen milyonlarca lira, kentsel yaşamı kolaylaştırması bir yana Kocaeli’ni adeta yaşanmaz bir kent haline getirdi.

Bu yazı toplam 82 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi