Katar krizinde son dakika gelişme

Katar krizinde son dakika gelişme

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır Dışişleri Bakanları Katar krizini görüşmek üzere Mısır’ın başkenti Kahire’de bir...

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır Dışişleri Bakanları Katar krizini görüşmek üzere Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya geldiler. Görüşme sonrasında Mısır Dışişleri Bakanı, Katar’ın dört Arap ülkesinin taleplerine olumsuz yanıt verdiğini duyurdu. Bu açıklamanın hemen ardından Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Arap ülkelerinin taleplerini yerine getirene kadar Katar’a boykotun süreceğini açıkladı.

Başta Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri Katar'ı terörizme destek vermekle suçlayıp diplomatik ilişiklerini kesmişlerdi.

Katar'a fiili ambargo uygulayan Körfez ülkeleri Katar'a, başta El-Cezire televizyon kanalı ve Türkiye'nin Katar'daki askeri üssünün kapatılmasını da içeren 13 maddelik bir istekler listesi sunmuşlardı.

Katar ise, istekler listesine önceki gün içeriği belli olmayan bir cevap vermişti.

Dört ülke dışişleri bakanlarının, toplantının ardından bir basın toplantısı düzenlemesi beklenirken, toplantı öncesinde ise, dört ülkenin istihbarat örgütleri başkanları, Katar’a yönelik yaptırımlar konusunda verilecek karar ile ilgili Kahire’de bir toplantı gerçekleştirdiler.

Toplantı sonucunda ,Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, Katar’ın “istekler listesi”ne verdiği yanıtları ciddi bulmadığı açıklandı.

SUUDİ BAKAN: BOYKOT SÜRECEK

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel el-Jubeir, “Katar politikalarını değiştirene kadar, boykot yürürlükte kalacak” dedi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel el-Jubeir, Katar’a uygulanan boykota ilişkin açıklamada bulundu. Bakan el-Jubeyir, Katar’ın politikaların daha iyi bir yönde değiştirene kadar boykot uygulamasının sürdürmeye karar verdiklerini açıkladı. El-Jubeir, “Katar politikalarını daha iyi yönde değiştirene kadar siyasi ve ekonomik boykot devam edecek” dedi.

Bakan, Katar’a karşı atılacak adımların “uygun zamanda” yapılacağını ve gelecek adımların uluslararası hukuka uygun olacağını belirtti.

Suudi Arabistan ve dahilindeki 6 ülke, 5 Haziran 2017 tarihinde terör destek verdiği gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkilerini kesme kararı aldı. Ardından Haziran ayı sonlarında Kuveyt, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in ültimatomunu Katar’a 13 maddelik talep listesi sundu. Katar listenin, bağımsızlığı kısıtlayan liste olduğunu gerekçe göstererek, talep listesini reddetmişti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: SÖZCÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.