Karaciğer yağlanmasından korunmak sizin elinizde

Karaciğer yağlanmasından korunmak sizin elinizde

Toplumda artan rahatsızlıklardan biri de karaciğer yağlanması. Karaciğer yanlış beslenme, hareketsiz bir hayat, yoğun stres gibi sebeplerle yağlanabilir. Sessiz, sinsi ve ciddi bir sorun olan karaciğer yağlanması, tedavi edilmediğinde birçok hastalığa ned

Biyolog Emine Açıkel, İnsan ve Hayat Dergisi’nin son sayısında, karaciğer yağlanmasına karşı alınabilecek önlemler hakkında şu bilgileri verdi:

Yağlanmanın normalden fazla olması karaciğerde fonksiyonel ve yapısal değişiklikleri ortaya çıkarır. Yağlanma sonucu karaciğer genişler ve organlarda baskı oluşur. Karaciğer yağlanması önlem alınmazsa zamanla siroz gibi önemli hastalıklara sebep olabilir ve hayati tehlike arz edebilir.

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN

Vücut sağlığını koruyan en önemli aktivitelerden biri egzersiz yapmaktır. Egzersiz sırasında salgılanan endorfin hormonu, stresin azalmasını ve kendinizi mutlu etmenizi sağlar. Bu sebeple haftada 3-4 gün, en az 45 dakika tempolu yürüyüş yapın. Bunlar karaciğer yağlanmasında önemli bir mekanizma olan insülin direncinin azalmasını sağlıyor.

KARIŞIK BESLENMEDEN UZAK DURUN

Mideyi çok doldurmak ve yemeğin üstüne meyve yemek, sindirim için beklerken meyvelerin fermente olmasına ve etil alkol üretimine sebep olur. Balık eti, sebze, meyve, tahıl ve süt ürünlerini içeren Akdeniz diyeti, karaciğer yağlanmasını geriletir. Tavuk yeneceği zaman mutlaka derisi ayrılmalıdır. Katkı maddesi ve tatlandırıcılardan uzak durulmalı. Ilık su ile limon içilirse toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Avokado ise vücuda sağlıklı yağ alınması için en uygun meyvedir. Kola ve şekerli meyve sularına dikkat edilmeli. Bilinçsiz ilaç kullanımı da karaciğerin iflasına yol açabilir.

EN GÜZEL İLAÇ: SARIMSAK

Bir diş sarımsak bir avuç ilaçtan daha fazla tıbbi özellik taşır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudu bakteri ve virüslere karşı korur. Ayrıca sarımsak içerdiği sülfürle karaciğerin işlevine yardımcı olan enzimlerin üretilmesine yardımcı olur.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.